Filmul ,,Călărași – un ținut la poarta raiului”, în regia lui Dumitru Grosei, desemnat cel mai bun film de lung metraj din Europa

Filmul documentar ,,Călărași – un ținut la poarta raiului” (Moldova-România, 2018), în regia lui Dumitru Grosei, a câștigat premiul la categoria ”Cel mai bun film de lung metraj din Europa” în cadrul Quetzalcoatl Indigenous International Film Festival din Mexic.

Festivalul este la cea de a doua ediție și va avea loc în perioada 4-14 noiembrie 2021, în orașul Oaxaca de Juárez, iar filmul ,,Călărași – un ținut la poarta raiului” va fi proiectat pe 13 noiembrie.

Quetzalcoatl Indigenous International Film Festival încurajează filmele de ficțiune sau documentare, de cercetare în domeniile antropologiei și etnografiei, sau dedicate drepturilor omului, în special cele care se concentrează pe explorarea culturii nativilor, aborigenilor și indigenilor. De asemenea, acest festival promovează sustenabilitatea și conservarea patrimoniului cultural din toată lumea.

Documentarul „Călărași – un ținut la poarta raiului” a primit titlul de  „Cel mai bun film de lung metraj din Europa” - #diez

Filmul documentar ,,Călărași – un ținut la poarta raiului” este despre regiunea Călărași, înconjurată de codri, care se află situat în mijlocul unei cruci imaginare formată pe harta Moldovei de patru mănăstiri: Hârjauca, Frumoasa, Hârbovăț și Răciula. Această locație bogată și frumoasă are propriile sale priorități specifice: istoria, cultura, spiritualitatea, etnografia, agricultura, meșteșugurile și obiceiurile străvechi.

Documentarul „Călărași - un ținut la poarta raiului” a fost selectat în  cadrul unui festival internațional din China - #diez

Filmul ,,Călărași – un ținut la poarta raiului” a mai avut 48 de selecții oficiale și 9 premii la Festivaluri Internaționale de Film din întreaga lume, în țări ca Marea Britanie, Germania, Italia, Grecia, Olanda, SUA, Canada, China, Japonia, Rusia, România, Ungaria, Brazilia, Argentina, Letonia, Slovacia, Bosnia și Herțegovina, India, Iran, Iraq, Siria, Azerbaijan, Africa de Sud și Nigeria, comunică alternative-cinema.com.

Alertă cu bombă la turnul de televiziune Ostankino din Moscova

Mai multe persoane au fost evacuate luni seara din turnul de televiziune Ostankino din Moscova, în urma unei alerte cu bombă.  

turnul ostankino

Oamenii au fost evacuaţi din turnul de televiziune Ostankino din Moscova în urma unui apel cu bombă, a declarat luni pentru TASS un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă, potrivit News.

„Toţi vizitatorii turnului Ostankino au fost evacuaţi din motive de securitate”. a afirmat purtătorul de cuvânt.

Poliţia intervine la faţa locului, inclusiv specialişti cu câini. 

Turnul de Radio și Televiziune are 540 de metri înălțime și este una dintre clădirile reprezentative ale Moscovei.  

Valentina Nafornița a fost cerută în căsătorie! Unde a avut loc marele eveniment și cum a fost surprinsă soprana de iubitul ei

Valentina Nafornița trece printr-o perioadă minunată pe plan personal. Soprana a fost cerută în căsătorie de iubitul ei, dirijorul și compozitorul Cristian Spătaru. Evenimentul a avut loc în Grecia, acolo unde își petrec vacanța cei doi îndrăgostiți.

Efectul „Naforniţă” – Q Magazine

Încântată și emoționată, artista a făcut publică vestea prin intermediul unor imagini în care apare zâmbind, în timp ce iubitul i-a oferit inelul și un frumos buchet de flori. ,,O seară pe care să nu o uiți niciodată”, a scris soprana în dreptul imaginilor.

mamaplus
mamaplus

Valentina Nafornița și Cristian Spătaru trăiesc o frumoasă poveste de dragoste. Emoțiile sunt mult mai intense, deoarece în curând cei doi urmează să devină părinți.

Soprana Valentina Nafornița este însărcinată (Foto) - VIP Magazin
Valentina Nafornita: one evening at Rodolfinum – OPERAFASHION

Felicitări și casă de piatră artiștilor îndrăgiți!

La Soroca a fost dezvelit un bust în memoria scriitorului Dumitru Matcovschi

Un bust în amintirea regretatului poet Dumitru Matcovschi a fost inaugurat în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca.

La Soroca a fost dezvelit un bust în memoria lui Dumitru MatcovschiFoto: Vadim Șterbate

Instalată de curând, sculptura a fost sfințită de către un sobor de preoți, iar elevii de la liceele din oraș au adus omagii marelui scriitor. Ei au recitat poezii și au prezentat scenete din dramaturgia lui Matcovschi, transmite moldova1.md.

Poetul Dumitru Matcovschi își trage rădăcinile din fostul județ Soroca. De aceea, sorocenii au considerat necesar ca pe aleea din parcul scriitorilor să fie instalat un bust al poetului. Lucrarea artistică a fost realizată de către o echipă de sculptori, selectată de Ministerul Culturii.

Sculptorul Victor Macovei a spus că bustul este turnat din bronz, iar postamentul din piatră de Cosăuți.

„Patru luni a durat modelul în lut, apoi transpunerea în bronz și montarea pe loc”, relatează autorul sculpturii.

În semn de recunoștință, tinerii au adus omagii marelui scriitor, recitându-i poeziile și interpretând cântece pe versurile sale.

VOX: „A revenit aici, la Soroca, în centrul județean marele poet Dumitru Marcovschi, cel care a fost pentru noi model de curaj, de spiritualitate, de patriotism și rămâne așa și astăzi.”;

„Îi multumim pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o în mii de biblioteci din țară, în instituții școlare. Să-i promovăm și să-i cinstim opera, să-l avem alături mereu.”

La eveniment au fost prezenți locuitori ai raionului, Consulul general al României la Bălți și familia poetului.

Petrișor Dumitrescu, consulul general al României în Republica Moldova, a declarat că acțiunea la care asistă e un gest de eternizare a memoriei unei mari personalități a neamului.

„E un răspuns pentru ceea ce ne-au lăsat generațiile anterioare. E un raspuns la păstrarea vie a amintirii marilor scriitori ai neamului românesc și reprezintă o mărturie pentru generațiile viitoare cu privire la tot ce facem noi pentru binele lor.”

Familia lui Dumitru Matcovschi a fost reprezentată de ginerele său, Leonid Smolnițchi, care a îndemnat la lectura moștenirii lăsate de poet.

„Ne bucură faptul că se mai găsește lume care nu uită de marele poet Matcovschi și să știți că Matcovschi zicea: când mă voi duce, de-acum mai puțină atenție, mai mult citiți ceea ce am scris. Este un exemplu și vor fi multe, multe generații în viitor.”

Pentru bustul scriitorului, din bugetul raionului Soroca au fost alocați cca 300.000 de lei.

O fetiţă de 9 ani şi-a salvat părinţii de la moarte. Gestul ei rapid și ingenios a fost decisiv
Articolul anterior
O moldoveancă și-ar dori să se căsătorească cu Nicolae Botgros. Mesajul femeii pentru maestru
Articolul următor