Fiscul cu ochii pe persoanele care dau în chirie locuințe. Amenzile sunt usturătoare!

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, persoanele care dau în chirie bunuri imobiliare sunt îndemnați să achite impozitul, care este de 7 la sută din veniturile obținute. În caz contrar, acestea vor fi sancționate, deși nu este clar însă cum inspectorii de la Fisc vor identifica persoanele care se eschivează de la plată.

separator
bloc chisinau

Persoanele care dau în chirie locuințele sunt obligate să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii la subdiviziunea din sector a Serviciului Fiscal de Stat. Cei care nu se vor conforma riscă amenzi.

“Se prevede o amendă de până la 1000 de lei și o penalitate aferentă impozitului care nu a fost achitat în termen. Pentru fiecare zi de întârziere, 14 % anual”, spune pentru protv.md Olga Golban, șef Direcția impozite și taxe Fisc.


De exemplu, pentru un apartament pentru chiria căruia, proprietarul încasează 150 de euro, impozitul constituie 10 euro și 50 de cenți, adică circa 200 de lei lunar. Banii trebuie achitați cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans la banca sau la oficiul poștal.

Nu este clar, însă, cum vor fi identificate persoanele care se eschivează. Potrivit funcționarei, ,,există instrumente interne ale servicului fiscal prin care se indentifică persoanele”. Totodată, se benefeciază de susținerea organelor de drept, inclusiv politia de sector.

Cei de la Fisc au lansat o campanie de informare, deoarece este perioada în care se dau în chirie multe locuințe. Astfel, în cutiile poștale și la intrarea în blocuri pot fi găsite afișe în care oamenii sunt îndemnați să achite impozitul.

Totodată, mulți dintre cei vizați de această lege se arată nemulțumiți de condițiile care li se impun.

Până în 2017, impozitul pentru chiria locuințelor era de 5 la sută. Cei de la Fisc spun că mai multe persoane au fost amendate pentru neachitarea acestuia, însă nu au putut să ofere o cifră deoarece nu există o statistică.

Un copil de 9 ani, în stare gravă la spital, după ce a fost lovit de un automobil!
Articolul anterior
Descoperire uimitoare! Oamenii nu pot trăi decât până la 115 ani. Care este motivul?
Articolul următor
Alte articole interesante