Floarea Soarelui își poate stopa activitatea, iar fabrica din Rezina nu are unde vinde cimentul

Pandemia COVID-19 a accentuat vechile probleme cu care se confrunta businessul local, inclusiv marile companii, dar a scos la iveala și altele noi, comunică Mold-street.com.

separator

De exemplu, producatorii de conserve din fructe și legume din Moldova sustin că din cauza pandemiei unii din ei au fost nevoiti sa renunte la extinderea pe alte piețe, anunță Secretariatul Consiliului Economic de pe lângă premier.

Floarea Soarelui își poate stopa activitatea

Reprezentantii de la Orhei Vit, de exemplu, spun ca acum e momentul să se extinda pe pietele mai putin traditionale pentru noi – Africa și China. Însa, pentru ca produsele moldoveneti sa ajunga pe rafturile din aceste state, autoritatile de la Chișinau trebuie sa negocieze cu guvernele respective Acorduri comerciale de liber schimb. De exemplu, negocierile cu China bat pasul pe loc de câțiva ani.

Cel mai mare producator de ulei, SA Floarea Soarelui din Balti (face parte din grupul Trans-Oil al lui Vaja Jhashi), se teme în această perioadă să rămâna fara materie prima pentru sezonul urmator. Și asta pentru ca semintele de floarea soarelui nici nu dovedesc bine sa fie recoltate, ca sunt deja exportate.

„Antreprenorul spune ca, dacă nu intervine statul cu o solutie, compania va fi nevoita sa stopeze activitatea fabricii și sa trimita oamenii în omaj tehnic”, potrivit Secretariatului Consiliului Economic.

Sectorul constructiilor poate ramane fara angajati

lnterdictiile instituite în perioada starii de urgenta au afectat vânzările producatorilor de substante chimice și a materialelor de constructie, iar vanzarile online nu au fost o salvare pentru acest gen de produse, deoarece consumatorii trebuie sa vina fizic sa-și aleaga marfa.

Însa marea durere a antreprenorilor din acest domeniu este alta.

Potrivit reprezentantilor de la Supraten, constructorii sunt descurajati de modul de activitate a
functionarilor mun. Chișinau. Aici solutionarea problemelor antreprenorilor dureaza foarte mult, în unele cazuri chiar 9i ani de zile.

Daca autoritatile de la Chișinau nu vor începe a lucra într-un regim de urgenta și optim pentru antreprenori, specialiștii din constructii vor migra în Romania, sustin oamenii de afaceri, și așa descurajati de efectele pandemiei, sustine Consiliul Economic.

Cimentul din Ucraina a inundat piata Moldovei

Singurul producator de ciment local. Lafarge din Rezina. sustine ca este dezavantajat pe piata
Ucrainei, care a interzis importul de ciment din Moldova, deși cimentul ucrainean este importat fara restrictii în Moldova si în crestere semnificativa. Citeste continuarea pe  www.mold-street.com.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Antreprenorii vor putea contesta deciziile de control în instanță

Antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanța de judecată. În cazul în care inspectorii vor admite abuzuri, aceștia vor fi sancționați.

De asemenea, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, transmite Știri.md

Pachet de reducere a birocrației în domeniul economic a fost votat în primă lectură de Parlament.

Prin urmare, proiectul prevede că planurile de control vor fi unificate, ținând cont de tipurile diferite de agenți economici și riscuri, vor fi revizuite condițiile pentru control inopinat și incluse temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale.

Totodată, reglementările oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator. 

Mai mult, organul de control, în cazul contravențiilor, va activa în calitate de agent constatator și va verifica strict doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Reguli noi la traversarea frontierei cu Ucraina. Carantina nu mai este obligatorie
Articolul anterior
390 cazuri noi de Covid-19, confirmate în ultimele 24 ore
Articolul următor