Floarea Soarelui își poate stopa activitatea, iar fabrica din Rezina nu are unde vinde cimentul

Pandemia COVID-19 a accentuat vechile probleme cu care se confrunta businessul local, inclusiv marile companii, dar a scos la iveala și altele noi, comunică Mold-street.com.

separator

De exemplu, producatorii de conserve din fructe și legume din Moldova sustin că din cauza pandemiei unii din ei au fost nevoiti sa renunte la extinderea pe alte piețe, anunță Secretariatul Consiliului Economic de pe lângă premier.

Floarea Soarelui își poate stopa activitatea

Reprezentantii de la Orhei Vit, de exemplu, spun ca acum e momentul să se extinda pe pietele mai putin traditionale pentru noi – Africa și China. Însa, pentru ca produsele moldoveneti sa ajunga pe rafturile din aceste state, autoritatile de la Chișinau trebuie sa negocieze cu guvernele respective Acorduri comerciale de liber schimb. De exemplu, negocierile cu China bat pasul pe loc de câțiva ani.

Cel mai mare producator de ulei, SA Floarea Soarelui din Balti (face parte din grupul Trans-Oil al lui Vaja Jhashi), se teme în această perioadă să rămâna fara materie prima pentru sezonul urmator. Și asta pentru ca semintele de floarea soarelui nici nu dovedesc bine sa fie recoltate, ca sunt deja exportate.

„Antreprenorul spune ca, dacă nu intervine statul cu o solutie, compania va fi nevoita sa stopeze activitatea fabricii și sa trimita oamenii în omaj tehnic”, potrivit Secretariatului Consiliului Economic.

Sectorul constructiilor poate ramane fara angajati

lnterdictiile instituite în perioada starii de urgenta au afectat vânzările producatorilor de substante chimice și a materialelor de constructie, iar vanzarile online nu au fost o salvare pentru acest gen de produse, deoarece consumatorii trebuie sa vina fizic sa-și aleaga marfa.

Însa marea durere a antreprenorilor din acest domeniu este alta.

Potrivit reprezentantilor de la Supraten, constructorii sunt descurajati de modul de activitate a
functionarilor mun. Chișinau. Aici solutionarea problemelor antreprenorilor dureaza foarte mult, în unele cazuri chiar 9i ani de zile.

Daca autoritatile de la Chișinau nu vor începe a lucra într-un regim de urgenta și optim pentru antreprenori, specialiștii din constructii vor migra în Romania, sustin oamenii de afaceri, și așa descurajati de efectele pandemiei, sustine Consiliul Economic.

Cimentul din Ucraina a inundat piata Moldovei

Singurul producator de ciment local. Lafarge din Rezina. sustine ca este dezavantajat pe piata
Ucrainei, care a interzis importul de ciment din Moldova, deși cimentul ucrainean este importat fara restrictii în Moldova si în crestere semnificativa. Citeste continuarea pe  www.mold-street.com.

Reguli noi la traversarea frontierei cu Ucraina. Carantina nu mai este obligatorie
Articolul anterior
390 cazuri noi de Covid-19, confirmate în ultimele 24 ore
Articolul următor
Alte articole interesante