Flux record de pasageri la Aeroportul din Chişinău

Peste 1,6 milioane de pasageri au folosit, în prima jumătate a acestui an, Aeroportul Internaţional Chişinău, cu aproape jumătate de milion mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Fluxul de călători e într-o continuă creştere odată cu sezonul estival, când mulţi basarabeni pleacă în vacanţă în străinătate, scrie tvrmoldova.md.

Din ianuarie şi până în luna iunie, prin singura poartă aeriană a Republicii Moldova au trecut peste 1,6 milioane de pasageri, cu 39% mai mulţi faţă de prima jumătate din 2023. Doar luna trecută, prin aeroportul din Chişinău, folosit şi de ucraineni, a trecut un număr record de călători – peste 444 de mii. E mai mult cu aproape 70% faţă de iunie 2023, când s-au înregistrat peste 262 de mii de pasageri.

Lună trecută s-au înregistrat peste 3 mii 400 de aterizări şi decolări pe pista aeroportului, cu aproape 50% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.Cea mai mare creştere a fluxului de pasageri s-a înregistrat la cursa Chişinău-Antalya. Aproape 40 de mii de persoane au călătorit, în iunie, spre această destinaţie. Foarte populare au fost şi zborurile Chişinău-Londra, cu peste 20 de mii de pasageri, şi Chişinău-Istanbul cu aproape 11 mii de călători. Administraţia întreprinderii de stat explică aceste creşteri prin apariţia unor noi companii aeriene care au lansat mai multe curse spre noi destinaţii.  

Un nou Regulament pentru emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire

Guvernul a aprobat un nou regulament care stabilește procedura de emitere a certificatelor de urbanism pentru proiectare și a autorizațiilor de construire sau desființare pentru lucrările de utilitate publică de interes național. Documentul va asigura o procedură clară, eficientă și transparentă de autorizare a proiectelor de infrastructură.

Printre beneficiile noului regulament se numără facilitarea colaborării între autoritățile publice și beneficiari, reducerea timpului de așteptare și a birocrației, prin utilizarea Sistemului Informațional Automatizat de Gestionare și Eliberare a Actelor Permisive.

Totodată, va fi asigurat accesul gratuit la toate certificatele de urbanism și autorizațiile emise, acestea fiind publicate pe paginile web oficiale.

Potrivit noului regulament, certificatul de urbanism și autorizația de construire sau desființare pentru lucrările de utilitate publică de interes național se va elibera gratuit de către Instituția Publică Oficiul Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Construcții și Locuințe, în termen de 30 zile.

Hotărârea Guvernului privind aprobarea Regulamentului va intra în vigoare la 30 ianuarie 2025.

Autocar cu turiști, implicat într-un grav accident în Turcia: 2 morți și 28 de răniți

Un autocar cu turiști a fost implicat într-un grav accident rutier în localitatea Mugla din Turcia. Preliminar, 2 persoane au decedat, iar alte 28 au fost rănite, patru dintre care se află în stare gravă, scrie presa locală.

Accidentul a avut loc la primele ore ale dimineții. Impactul s-ar fi produs, după ce frâna autocarului s-a defectat.

Transportul cu turiști s-a izbit de o brutărie și un automobil, parcat pe marginea drumului, ulterior a intrat într-o casă.

Martorii au anunțat despre acest caz la 112 și la fața locului au intervenit poliția și medicii.

Un cort s-a prăbușit peste sute de oameni la un festival din Slovacia. Cel puțin 12 persoane au fost rănite

Un festival de muzică din Slovacia s-a încheiat, după ce unul dintre corturile mari s-a prăbușit peste sute de oameni. Cel puțin 12 persoane au fost rănite, opt dintre acestea fiind transportate la spital, transmite Slovak Spectator.

Persoanele au suferit mai multe răni minore la cap și la brațe. În momentul prăbușirii, s-a estimat că zeci de persoane se aflau în cort. Înainte de prăbușire, oamenii care așteptau să înceapă concertul au fost avertizați să nu stea în apropierea stâlpilor cortului din cauza furtunilor care se apropiau și au fost informați că programul va fi întrerupt. Cu toate acestea, mulți au considerat cortul un loc sigur și au rămas înăuntru în timpul furtunii.

Mulți participanți au decis să părăsească festivalul imediat după furtună, deși nu a fost declarată nicio evacuare oficială, ceea ce a dus la blocaje în trafic în jurul aeroportului. Serviciile de autobuz între aeroport și gara au fost suplimentate, iar orașul a deschis o sală de sport pentru festivalierii care nu aveau unde să doarmă. Poliția a anunțat că a inițiat o anchetă penală cu privire la prăbușirea cortului.

S-a lăudat că e deputat, dar a ajuns pe mâna Poliției. Pentru ce a fost amendat Vasile Bolea
Articolul anterior
Doi luptători moldoveni au urcat pe podium la Campionatul European
Articolul următor