Folosirea dronelor, interzisă în Republica Moldova! Vezi ce prevede legislația pentru a putea lansa o dronă în aer

Autoritatea Aeronautică Civilă din Moldova, prin atribuțiile și competențele sale de a asigura siguranța zborurilor și a securității aeronautice, atenționează posesorii de drone despre necesitatea creșterii responsabilității civice privind utilizarea aparatelor de zbor pilotate de la distanță.

separator

În ultimii 10 ani, se atestă avântul tehnologic pe segmentul aparatelor de zbor fără pilot. Dronele au migrat din sfera militară, în cea industrială și circuitul civil, ca urmare a aparariției noilor tipuri de senzori accesibili și a soluțiilor software de tip Open Source (cu cod deschis).

Consecințele utilizării necorespunzătoare a aparatelor de zbor fără pilot, nerespectarea legislației aeriene și a regulilor de exploatare a dronelor, pot avea urmări grave, inclusiv letale.

În ultimii ani, AAC a sesizat mai multe încălcări fiind documentate zboruri efectuate în zona desfășurării zborurilor curselor aeriene comerciale, deasupra mulțimilor de oameni, obiectelor de infrastructură, bunurilor materiale etc., fiind puse în pericol siguranța zborurilor și securitatea aeronautică, securitatea națională, dreptul la protecția vieții și a sănătății cetățenilor.

Prin semnarea Acordului privind spațiul aerian comun, Republica Moldova și-a asumat angajamentele de a transpune în legislația națională standardele europene pe domeniul aviației civile, iar Autoritatea Aeronautică Civilă va prelua normele europene în vederea stabilirii reglementărilor la nivel național, inclusiv privind utilizarea în siguranță a dronelor civile.

Un cadru legislativ primar pe domeniul dronelor la nivelul UE a fost creat prin aprobarea noului Regulament de bază UE pe domeniul aviației civile 1139/2018. Adoptarea Codului aerian al Republicii Moldova nr. 301/2017, în vigoare din 23 martie 2019, crează cadrul normativ primar aferent aparatelor de zbor fără pilot.

Astfel, în Cod a fost expres introdusă noțiunea de aeronavă fără pilot, iar prin articolul 33 a fost stabilit faptul că zborul acestora poate avea loc doar cu permisiunea Autorității Aeronautice Civile, cu excepția cazurilor când zborurile au loc în spațiul special rezervat, în conformitate cu procedurile în vigoare privind alocarea, rezervarea, segregarea zonelor din spațiul aerian național în care se desfașoară activitățile de zbor.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 4 Legea 143 privind controlul spațiului aerian, utilizarea spațiului aerian al Republicii Moldova în scop de aerofotografiere și filmare se efectuează cu permisiunea scrisă a AAC și avizele obligatorii a MA și SIS.

Principiul de utilizare a aparatelor de zbor pilotate de la distanță (dronelor) trebuie să asigure un nivel de siguranță echivalent cu cel al operațiunilor aeriene cu echipaj uman și un control strict în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal și a vieții private.

În cazul în care vă sunt necesare informații suplimentare cu privire la subiectele specifice domeniului aeronavelor fără pilot la bord, accesați: www.caa.md, contactați-ne la nr. telefon: (022) 823660, (022)823500 sau la adresa de e-mail: info@caa.gov.md.

Reduceri de 40% la produsele de îngrijire Chicco Baby Moments!
Articolul anterior
O șoferiță din Capitală, amenințată cu arma de patru indivizi în toiul nopții
Articolul următor
Alte articole interesante