Forțele ruse avansează rapid în estul Ucrainei. Capturarea satului Novobahmutivka

Trupele rusești au avansat pe frontul din est și au cucerit o mare parte dintr-un sat din regiunea Donețk după o greșeală făcută de trupe de elite ale Kievului, potrivit unui comandant ucrainean, citat de The Bussines Insider și Hotnews.

În timp ce Kievul așteaptă ajutorul promis de SUA, rușii avansează spre Ceasiv Iar. Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskî a declarat că este probabil ca președintele Vladimir Putin să fi ordonat forțelor sale să captureze orașul din regiunea Donețk înainte de 9 mai, când Moscova sărbătorește în mod tradițional victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste.

O greșeală a trupelor ucrainene pare să fi permis forțelor rusești să avanseze și să captureze părți importante ale unui sat din Donețk fără a întâmpina rezistență.

Asta în timp ce Rusia a revendicat duminică capturarea unui nou sat pe frontul din estul Ucrainei, Novobahmutivka, în sectorul unde forţele ruse au avansat rapid în ultima perioadă, potrivit Reuters şi AFP.

„Graţie operaţiunilor active, unităţile grupului central de forţe au eliberat satul Novobahmutivka”, situat la nord-vest de oraşul Avdiivka, cucerit de forţele ruse în februarie, a indicat Ministerul Apărării rus în raportul său zilnic.

Eroare făcută de trupele ucrainene

Trupele rusești au reușit să cucerească cea mai mare parte din Ocheretyne, la nord-vest de Avdiivka, în estul Ucrainei, după o aparentă eroare de rotație de trupe.

Brigada 47 Mecanizată trebuia să fie înlocuită de Brigada 115 mecanizată, ambele considerate unități de elită, de-a lungul liniei frontului, chiar la est de Ocheretyne, o mică așezare rurală.

Dar în timp ce Brigada 47 se retrăgea, Brigada 30 de pușcași motorizați a Rusiei a atacat, profitând de un gol lăsat de Brigada 115 mecanizată.

Comandantul Brigăzii 47, Mykola Melnyk, un fost avocat celebru pentru că și-a pierdut un picior în timpul ofensivei din vara anului trecut, a scris pe Facebook: „Avansarea drastică a rușilor a devenit posibilă pentru că anumite unități au dat-o în bară pur și simplu. Sper că vor fi recalificate ca trupe de asalt”, a adăugat el.

Acuzațiile „nu sunt adevărate”

Vadym Chornyy, un purtător de cuvânt al Brigăzii 115, a declarat pentru Financial Times că acuzațiile „nu sunt adevărate”.

„Unitatea nu și-a abandonat poziția”, a spus el.

Melnyk a declarat că singurul motiv pentru care Rusia nu a putut să-și continue înaintarea a fost faptul că Brigada 47 a reintrat în luptă.

„Găurile au fost astupate de cei care plănuiau să ia o pauză”, a spus el. „Brigada a 47-a s-a întors în activitate. Încă o lună și va fi un an fără rotație”.

Alți observatori citați de Forbes au subliniat faptul că Brigada 115 Mecanizată nu are destule echipamente, iar toate trupele ucrainene duc lipsă de muniție în timp ce așteaptă noi provizii din partea Statelor Unite, după ce ajutorul a fost întârziat timp de șase luni de către republicanii din Congresul SUA.

Atacarea Ocheretyne face parte din „obiectivul la nivel operațional al Rusiei”

O actualizare pe site-ul ucrainean Deep State, care urmărește schimbările de pe câmpul de luptă, a arătat că forțele rusești au capturat părți mari din sat.

La începutul acestei săptămâni, Institutul pentru Studiul Războiului a scris că forțele rusești păreau „să urmărească să pătrundă pe scară largă în liniile ucrainene la nord-vest de Avdiivka”, dar a adăugat că eforturile sale vor fi probabil îngreunate de viitoarele livrări de ajutoare americane și occidentale.

ISW a afirmat că atacarea Ocheretyne face parte din „obiectivul la nivel operațional al Rusiei de a ajunge la granița administrativă a regiunii Donețk prin Pokrovsk”.

Forțele rusești au reușit să pătrundă și să câștige un punct de sprijin într-o parte din Ocheretyne, a declarat sâmbătă Nazar Voloșin, un purtător de cuvânt al grupului de forțe ucrainene Khortytsia, notează The Kyiv Independent.

Ocheretyne se află la aproximativ 15 kilometri nord-vest de Avdiivka, un oraș fortificat cheie capturat de Rusia în februarie. Avdiivka a rămas unul dintre cele mai fierbinți sectoare ale frontului, în condițiile în care Rusia continuă în operațiunile sale ofensive.

„Partea (din Ocheretyne) în care se află inamicul se află sub controlul nostru de foc. Se iau toate măsurile pentru a împinge inamicul de acolo”, a declarat Voloșin.

„Lupte grele sunt în curs de desfășurare, situația se află sub controlul forțelor de apărare ucrainene”, a mai spus Voloșin.

Ucrainenii se luptă se recâștige satul controlat parțiale de ruși

Conform sursei citate, forțele rusești au concentrat patru brigăzi în această direcție. Apărătorii ucraineni își retrag rezervele și iau măsuri pentru a stabiliza situația în direcția Avdiivka și pentru a restabili controlul asupra Ocheretyne, a adăugat el.

Voloșin a declarat vineri că două treimi din sat au rămas sub controlul Ucrainei. De asemenea, el a precizat că trupele rusești folosesc arme chimice în încercările lor de a lua cu asalt Ocheretyne.

Rușii se grăbesc cu să aducă întăriri în avansul lor din Ocheretyne, în timp ce pentru brigăzile ucrainene epuizate din zonă situația este disperată, notează Forbes.

Cu toate acestea, riscul real este că Grupul operațional-strategic ucrainean Tavriya – comandamentul responsabil pentru forțele aflate la vest de Adviivka – nu va avea altă opțiune decât să își reducă pierderile, să se retragă câțiva kilometri spre vest și să se reconsolideze de-a lungul unei noi linii defensive care se întinde de la nord la sud-vest de Ocheretyne.

Rușii, în superioritate numerică

Această retragere ar putea ceda zeci de kilometri pătrați de teritoriu și ar forța sute de civili să fugă sau să se resemneze să trăiască sub ocupație rusească, comentează Forbes.

Mai rău, retragerea, dacă este prost executată, ar reprezenta o oportunitate pentru ruși de a-și dubla sau tripla atacurile , având ca reacție în lanț declanșarea prăbușirii apărării ucrainene.

Rușii sunt în superioritate numerică în zonă. Doar 3000 de soldați ucraineni se luptă să respingă aproimativ 10.000 de militari ruși, potrivit unei estimări făcute de think-tank-ul ucrainean Centrul pentru Strategii de Apărare.

Activități pentru întreaga familie, dumimică, 1 decembrie, la inaugurarea Târgului de Crăciun în Capitală

Locul și data desfășurării: Pe 1 decembrie 2024, ora 17:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va fi inaugurat Târgul de Crăciun și Sărbătorile de Iarnă 2025, cu o serie de activități pentru întreaga familie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Descrierea evenimentului:  Aprinderea luminițelor Pomului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale va fi un eveniment cultural special, care ne va transpune într-o adevărată poveste de iarnă, susținut de artiști îndrăgiți:

  • Orchestra Moș Crăciunilor
  • Capela Corală Academică „Doina”
  • Ansamblul de violoniști „Divertisment”
  • Corala „Vocile Primăverii”
  • Pianiștii Iurie Mahovici și Anatol Lapicus.

La sărbătoare vor fi prezente și colective artistice de copii şi dansatori.

Târgul de Crăciun va fi deschis în perioada: 1 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025 și va include numeroase standuri cu produse și mărfuri tradiționale, cadouri de Crăciun, decorațiuni, dulciuri, băuturi calde și multe altele.

Pentru vizitatori este prevăzut un program divers, care include concerte, spectacole pentru copii, ateliere de creație și un loc special amenajat pentru întâlniri cu Moș Crăciun.

Printre atracțiile principale ale Târgului mai menționăm: patinoarul, caruselele, zone de fotografii și altele.

Invităm toți locuitorii și oaspeții capitalei să se bucure de spiritul Crăciunului alături de familie și de prieteni.

Weekend cu evenimente de excepție! Interpreta din Ucraina, Tina Karol, cântă la Chișinău în această seară

Planifică-ți un weekend de excepție între 29 noiembrie și 1 decembrie, cu o selecție variată de evenimente care îți vor oferi momente memorabile. Muzică live, spectacole de teatru, evenimente caritabile și activități pentru cei mici – toate te așteaptă pentru un sfârșit de săptămână plin de emoție!

 Tina Karol – Concert de excepție

O seară spectaculoasă alături de una dintre cele mai apreciate artiste din Ucraina, Tina Karol, care își încântă fanii cu o voce inconfundabilă și interpretări pline de emoție.

  • Când: 29 noiembrie 2024, ora 19:00
  • Unde: Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu 
  • Link bilete: Cumpără aici

Darul de Aur – Ediția de Muzică Ușoară

Un spectacol plin de magie și talent muzical, adus de participanți talentați și personalități din industria muzicală.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 18:00
  • Unde: Palatul Național „Nicolae Sulac”
  • Link bilete: Cumpără aici

Geta Burlacu & VoxMen – Concert Acapella

O seară magică alături de Geta Burlacu și grupul VoxMen, care vor interpreta muzică folclorică și colinde de iarnă într-o nouă stilistică muzical-vocală.

  • Când: 29 noiembrie 2024, ora 19:00
  • Unde: Sala cu Orgă
  • Link bilete: Cumpără aici

Secret Show Cabaret – Love Inferno

Un spectacol de cabaret surprinzător, cu o atmosferă seducătoare și momente de neuitat.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 21:00
  • Unde: IP CCA “Ginta Latină” – Teatrul Fără Nume
  • Link bilete: Cumpără aici

Circ Mondial

O experiență fascinantă pentru întreaga familie, cu acrobații uimitoare, numere captivante și multe surprize.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 12:00
  • Unde: Palatul de Cultură al Feroviarilor
  • Link bilete: Cumpără aici

Academia de Balet „Attitude” – Lacul Lebedelor

O interpretare spectaculoasă a baletului clasic „Lacul Lebedelor”, prezentată de tinerii talentați ai Academiei de Balet „Attitude”.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 12:00
  • Unde: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”
  • Link bilete: Cumpără aici

Eveniment de Caritate – Alergăm, Ajutăm

Un eveniment caritabil dedicat sprijinirii celor aflați în nevoie, combinând sportul cu solidaritatea.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 10:00
  • Unde: Parcul Valea Morilor
  • Link bilete: Cumpără aici

Povestea lui Moș Crăciun – Spectacol Tematic Interactiv

Un spectacol magic pentru cei mici, care aduce povestea lui Moș Crăciun în fața lor, cu jocuri interactive și momente de veselie.

  • Când: 30 noiembrie 2024, ora 11:00
  • Unde: “Planeta Clounella” – Teatrul Independent pentru Copii și Tineret
  • Link bilete: Cumpără aici

Gaițele – Piesă de teatru

O comedie clasică despre viața de familie, cu un umor savuros și interpretări remarcabile.

  • Când: 1 decembrie 2024, ora 17:30
  • Unde: Teatrul Național „Eugène Ionesco”
  • Link bilete: Cumpără aici

Planifică-ți weekendul și bucură-te de aceste evenimente de excepție! Indiferent dacă alegi muzică, teatru, spectacole pentru copii sau activități caritabile, ai garantat momente speciale. Nu uita, toate biletele pot fi achiziționate direct de pe platforma iTicket sau din aplicație: Android | iOS. Fă-ți planuri și bucură-te de momente memorabile alături de cei dragi!

Ceață densă în unele regiuni ale țării, iar pe drumuri se circulă cu dificultate

La această oră, pe teritoriul țării se circulă în condiții de ploaie, iar pe anumite trasee persistă ceața densă, ceea ce îngreunează circulația, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

”Atenție, șoferi! Pe carosabil umed, orice manevră neasigurată poate deveni periculoasă.
Conectați luminile anticeață;
Evitați accelerarea sau frânarea bruscă în timpul șofatului;
În cazul unui accident rutier sau a unei defecțiuni tehnice, utilizați triunghiul de presemnalizare, amplasat la o distanță vizibilă pentru ceilalți participanți la trafic;
Respectați regimul de viteză și păstrați o distanță de siguranță față de vehiculele din față.

Pietoni, Asigurați-vă că ați fost observați de șoferi înainte de a traversa strada.

Manifestați atenție și prudență maximă!”, anunță Poliția.

Peste 140 de școli din țară vor avea blocuri sanitare noi
Articolul anterior
Natalia Barbu, prima repetiție pe scena Eurovision 2024
Articolul următor