Fostul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal, unul dintre cei mai iubiți de găgăuzi, ar putea reveni în politică

Fostul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal ar putea reveni în politică. Acesta a anunțat că în curând va prezenta un nou proiect, numit „Alternativa”. Nu a oferit, însă, detalii despre viitorul proiect, iar deocamdată a lansat site-ul alternativa.md pe care postează articole editoriale în care vorbește despre situația politică din țară și regiunea autonomă, probleme sociale și economice, scrie tv8.md.

„În urmă cu șapte ani, mi-am încheiat activitatea politică, considerând că au fost suficiente patru mandate de încredere ale alegătorilor. În acești șapte ani, nu am candidat nicăieri, nu am luat parte la procese politice, permițându-mi uneori să vorbesc pe rețelele de socializare. În ultimii șapte ani, familia mea a avut nevoie de sprijinul meu și mi-am petrecut cea mai mare parte a timpului cu ea”, scrie Formuzal.

„Acest site a fost deschis de un grup de locuitori ai Găgăuziei, care nu sunt indiferenți la soarta și ordinea din locuința lor, pentru a oferi idei și soluții: cum ne putem dota casa comună! Cum să-l ții cald și confortabil! Cum să se stabilească în ea armonie și pace – pentru toți cei care trăiesc în ea! Foarte curând vom prezenta proiectul nostru Alternativa pentru discuții generale. Între timp, suntem gata să acceptăm în echipa noastră oameni care sunt gata să pună lucrurile în ordine în propria lor casă. Părerile voastre politice pot fi diferite, dar avem o singură casă și toți trebuie să trăim împreună în ea. Punând lucrurile în ordine în ea, trebuie să înțelegem că toți suntem diferiți și trebuie să respectăm opiniile tuturor celor care trăiesc în ea”, a mai precizat fostu bașcan al Găgăuziei. 

În editorial, Mihail Formuzal vorbește despre resursele financiare „uriașe” venite din Uniunea Europeană și alte țări pentru autonomia găgăuză, bani pe care, spune fostul bașcan, autoritățile de la Comrat nu au știut cum să îi gestioneze. Formuzal mai spune că Găgăuzia ar fi în faliment, având datorii uriașe față de autoritățile locale. „Unii analişti financiari spun că valoarea datoriilor este de aproximativ trei sute de milioane de lei. Relațiile de lucru dintre ramurile executive și legislative ale autonomiei au fost complet distruse. Puterile Găgăuziei au fost reduse la nivelul unei regiuni obișnuite a Republicii Moldova!”, mai scrie Mihail Formuzal în editorialul de pe alternativa.md.

Mihail Formuzal a fost bașcan al Găgăuziei între anii 2006-2015. Anterior, a fost primar al orașului Ceadîr-Lunga.  

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

Viceministrul rus de Externe, întrebat dacă în Moldova se repetă ”scenariul ucrainean”
Articolul anterior
Serghei Lavrov, critici și ironii la adresa noului premier al Marii Britanii
Articolul următor