Fostul președinte Igor Dodon, trimis în judecată pentru fals. Detalii din anchetă

Procuratura Anticorupție a transmis în judecată cauza penală în privința ex-Președintelui Republicii Moldova, a soției acestuia și a unui medic de familie, care, de comun acord, au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și Procuratură, pentru a obține permisiunea de a pleca peste hotare, anunță Procuratura Generală.

În actul nominalizat, au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora, copilul minor al ex-Președintelui ar avea nevoie de consultații la medici specialiști și, după caz, de a urma un tratament medical.

În cadrul investigațiilor efectuate de către procurori, a fost stabilit că ex-Președintele Republicii Moldova, în privința căruia era aplicată măsura preventivă „obligarea de a nu părăsi țara” într-o cauză penală examinată de Curtea Supremă de Justiție, a prezentat instanței documentul oficial fals și, în temeiul acestuia, a solicitat permisiunea pentru plecare în România, sub pretextul de a efectua un tratament post-COVID fiului său minor.

Același document oficial fals, a fost folosit și de către soția ex-Președintelui Republicii Moldova, în privința căreia este aplicată o măsură preventivă similară într-un dosar cercetat de către procurori. Astfel, soția ex-Președintelui, prin intermediul avocaților, a prezentat documentul medical fals Procuraturii Anticorupție, solicitând încuviințarea de a părăsi teritoriul Republicii Moldova și de a merge în România, invocând același scop.      

Conform acuzației înaintate de către procurori, ex-Președintele, soția acestuia și medicul de familie sunt învinuiți de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 361 alin. (2) lit. b) din Codul penal și anume: confecţionarea, deţinerea și folosirea de către două sau mai multe persoane a unui document oficial fals, care acordă drepturi.

Conform prevederilor legii penale, aceste fapte se pedepsesc cu amendă în mărime de la 27 500 la 47 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 5 ani.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Are Putin mai multe dubluri? Peskov spune că există un singur Putin, care e „super activ”

Secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin nu are dubluri şi nu „stă în buncăre”, transmite Agenţia de propagandă rusă RIA Novosti, care îl citează pe Peskov.

„Am auzit [oameni spunând] că Putin are o mulţime de dubluri care lucrează pentru el în timp ce el stă în buncăr. O altă minciună. Vedeţi ce fel de preşedinte avem. De fapt, el este aşa cum a fost întotdeauna, este o persoană super activă. Cei care lucrează cu el abia reuşesc să ţină pasul cu el. Nu putem decât să-i invidiem energia. Doamne fereşte, nu poţi decât să îi doreşti sănătate. Bineînţeles, nu a stat în niciun buncăr. Şi aceasta este o minciună”, a spus Putin.

La 18 aprilie, mass-media de propagandă rusească au relatat că dictatorul rus Vladimir Putin ar fi vizitat cartierul general al grupului militar Dnepr de pe frontul din Kherson şi al grupului Vostok din regiunea Luhansk. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, este convins că nu preşedintele rus Vladimir Putin a fost cel care a vizitat teritoriile ocupate temporar din regiunile Kherson şi Luhansk, ci unul dintre dublurile sale.

sursa: www.ziare.com

ULTIMA ORĂ! Rusia va expulza un diplomat moldovean din Moscova. Reacția Chișinăului

Federația Rusă va expulza un diplomat din cadrul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova. Despre acest lucru a fost anunțat ambasadorul nostru în Rusia, Lilian Darii, după ce a fost convocat la Ministerul rus de Externe, anunță Russia Today, citată de ziua.md.

Decizia autorităților din Rusia reprezintă o „replică în oglindă”, după ce Chișinăul a expulzat un diplomat rus, ca urmare a scandalului legat de interdicția de a intra în țară, aplicată săptămâna trecută președintelui Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Potrivit sursei citate, la Ministerul rus de Externe, ambasadorului moldovean la Moscova i-a fost înmânată o notă de protest, în care sunt prezentate aceste argumente. Mai mult, acesta ar fi fost informat că autoritățile din Rusia sunt extrem de deranjate de atitudinea neprietenoasă pe care o manifestă Chișinău, în ultima perioadă.

„Federația Rusă continuă politicile ostile la adresa Republicii Moldova”. Așa a comentat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, convocarea ambasadorului țării noastre la Moscova și declararea unui diplomat din cadrul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova drept persona non-grata. 

„Timp de foarte mulți ani, de la independența țării noastre, Federația Rusă a recurs la politici ostile față de Republica Moldova, față de cetățenii noștri, față de economia noastră, față de independența noastră, prin sprijinirea separatismului, prin prezența militară ilegală pe teritoriul țării noastre, prin introducerea embargourilor asupra produselor din Republica Moldova, asupra vinurilor, asupra legumelor, asupra fructelor. Și, iată, în acest context, Federația Rusă continuă aceste măsuri ostile care afectează negativ cetățenii Republicii Moldova. Evident, referindu-mă la contextul actual, știți bine că, săptămâna trecută, în urma unor acțiuni ostile ale Federației Ruse față de Republica Moldova, un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non-grata,” a declarat Popescu. 

Marți, ambasadorului moldovean la Moscova i-a fost înmânată o notă de protest din partea Ministerului rus de Externe. Mai mult, acesta ar fost informat că autoritățile din Rusia sunt extrem de deranjate de atitudinea neprietenoasă pe care o manifestă Chișinău, în ultima perioadă. Decizia este legată de declararea persona non grata a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

Primul zbor programat pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav

Prima companie aeriană de linie care a anunţat zboruri de pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a semnat luni, 24 aprilie, contractul cu Regia Autonomă „AIBG”, relatează Ziare.com.

Aeroportul Brașov ar putea deveni operațional din luna iunie 2023 / Se ia  în calcul un trafic de 300.000 de pasageri pe an

Primul zbor este programat în data de 15 iunie 2023 pe ruta Brașov – Nuremberg (Germania), conform planului de zbor parafat, luni 25 aprilie, de autoritățile brașovene și compania DAN AIR.

”DAN AIR este prima companie aeriană care a anunţat planuri concrete de a zbura pe Aeroportul Brașov chiar din data de 15 iunie 2023 şi iată că astăzi planurile s-au concretizat prin semnarea acestui contract de prestări servicii aeroportuare care asigură cadrul formal pentru începerea zborurilor.

Ne bucură faptul că această companie, prima care a avut încredere în proiectul nostru, punând de mai mult timp în vânzare bilete pentru destinaţii din şase ţări şi cea care practic va deschide zborurile de linie pe Aeroportul Braşov, este o companie cu capital autohton”, scrie Adrian Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov pe pagina de Facebook.

Rutele oficiale pentru Aeroportul Internațional Braşov-Ghimbav sunt:

Brașov – Barcelona – Brașov (în fiecare marți);

Brașov – Bruxelles BRU – Brașov (în fiecare miercuri);

Brașov – Budapesta – Brașov (în fiecare marți, duminică);

Brașov – Londra LGW – Brașov (în fiecare vineri);

Brașov – Milano LIN – Brașov (în fiecare luni);

Brașov – Munchen – Brașov (în fiecare sâmbătă);

Brașov – Nuremberg – Brașov (în fiecare joi);

Brașov – Stuttgart – Brașov (în fiecare joi)

În prezent sunt puse în vânzare bilete spre toate destinaţiile, cu excepţia Stuttgart.

Contractul prevede că Regia va pune la dispoziţie şi va asigura infrastructura aeroportuară (pista de decolare-aterizare, căile de rulaj, platforma de staţionare, inclusiv sistemul de iluminare aferent, terminalul de pasageri şi alte facilităţi conexe), cu suprafeţele corespunzător amenajate, funcţionale şi întreţinute pentru deservirea la sol a aeronavelor, precum şi spaţiile şi facilităţile necesare pentru asigurarea serviciilor necesare pasagerilor şi mărfurilor transportate, în schimbul achitării de către operatorul aerian a tarifelor convenite.

”Aşteptăm cu mare interes semnarea contractului cu WIZZ Air, dar şi cu alţi operatori aerieni care să deservească rute din întreaga Europă, dorite de braşoveni şi de comunităţile româneşti din străinătate”, a mai scris Veștea.

Potrivit sursei citate, aeronava de verificări din zbor YR-CAA aparținând Autorităţii Aeronautice Civile Române a încheiat ieri prima etapă de verificare din zbor a procedurilor de zbor la Aeroportul Brașov, în vederea autorizării acestora.

Au fost verificate atât procedurile de zbor convenţionale, cât şi RNAV, prin autorizarea cărora Aeroportul Internaţional Brașov-Ghimbav poate fi deschis operațional.

Astfel, Aeroportul Brașov va beneficia chiar din momentul inaugurării de cea mai înaltă tehnologie aplicată în aviația civilă, atât prin implementarea turnului de control virtual, cât şi prin procedurile de zbor convenţionale şi cele bazate pe semnal satelitar, care deschid o nouă etapă în dezvoltarea domeniului aeronautic din Român, mai spune președintele CJ Brașov.

Discuții despre când ar putea începe negocierile privind integrarea R. Moldova și Ucrainei în Uniunea Europeană
Articolul anterior
50 de președinți, așteptați la Chișinău în luna iunie. Ce subiecte vor aborda
Articolul următor