Foto! Cum arată căminele studențești în diferite țări ale lumii

Mulți dintre studenți sunt nevoiţi să locuiască în perioada de facultate, într-un cămin. Unora, această perioadă le trezeşte amintiri plăcute, iar altora – nu tocmai. Oricum, pentru toţi este o primă experienţă de viaţă independentă. În acest articol, am decis să vă arătăm în ce condiţii trăiesc studenţii în diferite țări ale lumii.

separator

KENYA
În urma presiunilor ONU, din anul 2003 Guvernul Cheniei a introdus educație gratuită în școlile primare. Cu toate acestea, banii alocați nu sunt suficienți pentru a crea noi școli și a plăti salarii cadrelor didactice. Clasele sunt pline, iar calitatea educației este scăzută.

INDIA
În pofida creșterii investițiilor în educație, universitățile din India se confruntă cu probleme grave. Premierul Manmohan Singh a spus în anul 2008:

„Sistemul nostru universitar se află într-o stare de urgență. În aproape jumătate din regiunile țării, calitatea învățământului superior este incredibil de scăzută, aproape 2/3 din universitățile noastre, iar 90 la sută din colegiile noastre se situează sub media în ceea ce privește calitatea. Există plângeri cu privire la corupție. „

OLANDA
Elevii din această țară pot beneficia de un grant acordat de Guvern, care acoperă doar cheltuielile pentru primii patru ani de studii.  În următorii ani, subvenția devine un împrumut. Studiile recente au arătat că este nevoie de câteva decenii înainte, ca studenții să-și întoarcă un împrumut, iar datoria interferează atunci când aceștia doresc să cumpere o casă sau să solicite o ipotecă.

CUBA
Studiile în Cuba sunt gratuite. Elevii au mai multe șanse să învețe atunci când demonstrează că susțini „obiectivele Cubei” și sunt loiali Partidului Comunist. Doar că, după absolvire nu există nici o garanție de a construi o carieră de succes. Există cubanezi cu studii superioare care lucrează în calitate de măturători.

FILIPINE
Aproximativ 27 la sută dintre filipinezii nu au studii primare, deși sunt gratuite. Motivul pentru aceasta este lipsa clădirilor școlare din zonele rurale și faptul că lecțiile sunt predate în limba engleză, iar acasă, copiii vorbesc limba lor maternă. Cu toate acestea, potrivit cifrelor oficiale ale Guvernului, nivelul analfabetismului este în scădere: copiii învață de la părinți și prieteni. Studiile la colegiu sunt disponibile numai pentru elită și pentru copiii cu părinți care sunt gata să facă anumite sacrificii pentru acest lucru.

RUSIA
În Rusia există o mulțime de universități. Pe lângă cele 665 de universități de stat, există 450 de instituții private  licențiate de Ministerul Educației, cu peste 625.000 de facultăți.

REPUBLICA MOLDOVA
Moldova are cel mai mare rating din Europa pentru cheltuielile pentru educație – 9,6% din PIB. Cu toate acestea, numărul studenților la 10.000 de locuitori a crescut constant de la prăbușirea Uniunii Sovietice, ajungând la 217 în anii 2000-2001 și 351 în 2005-2006.

BOLIVIA
Conform legii adoptate în decembrie 2010, toți studenții din Bolivia ar trebui să studieze Quechua, Aymara sau o altă limbă precum spaniolă, plus o limbă străină. Potrivit președintelui Morales, oamenii ar trebui să respecte și să studieze culturile locale. Totodată, oficialul a ordonat, construirea a trei noi universități, în special pentru studenții din zonele rurale.

HONG KONG

ITALIA

GERMANIA
Multe dintre căminele studenţeşti ale Universităţii din München sunt situate în Satul Olimpic. Acolo, studenții se simt confortabil și în siguranță.

THAILANDA

Fotografiile au fost realizate de Henny Boogert pentru proiectul internațional „Imagini” (ImagesConnect).

 

Sursa

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

  • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
  • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
  • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
  • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
  • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
  • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
  • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Agerpres.

Finlanda intenţionează să construiască un gard la graniţa cu Rusia -  Stiri.md

Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de parlamentul de la Helsinki la 1 martie cu o largă majoritate.

Sauli Niinisto anunţase după acel vot că doreşte să promulge legea înaintea alegerilor parlamentare din ţara sa, prevăzute pentru 2 aprilie.

Finlanda încă aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice cererea sa de aderare la NATO. Toate celelalte 28 de ţări membre ale organizaţiei au aprobat deja intrarea Finlandei în Alianţă.

Ungaria intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la 27 martie, în timp ce Turcia a anunţat că o va aproba în curând.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda – ce are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri – au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Ed Sheeran s-a căsătorit în secret!
Articolul anterior
Tendință controversată: peruci pentru zona intimă la o prezentare de modă
Articolul următor