Foto! Cum arată căminele studențești în diferite țări ale lumii

Mulți dintre studenți sunt nevoiţi să locuiască în perioada de facultate, într-un cămin. Unora, această perioadă le trezeşte amintiri plăcute, iar altora – nu tocmai. Oricum, pentru toţi este o primă experienţă de viaţă independentă. În acest articol, am decis să vă arătăm în ce condiţii trăiesc studenţii în diferite țări ale lumii.

separator

KENYA
În urma presiunilor ONU, din anul 2003 Guvernul Cheniei a introdus educație gratuită în școlile primare. Cu toate acestea, banii alocați nu sunt suficienți pentru a crea noi școli și a plăti salarii cadrelor didactice. Clasele sunt pline, iar calitatea educației este scăzută.

INDIA
În pofida creșterii investițiilor în educație, universitățile din India se confruntă cu probleme grave. Premierul Manmohan Singh a spus în anul 2008:

„Sistemul nostru universitar se află într-o stare de urgență. În aproape jumătate din regiunile țării, calitatea învățământului superior este incredibil de scăzută, aproape 2/3 din universitățile noastre, iar 90 la sută din colegiile noastre se situează sub media în ceea ce privește calitatea. Există plângeri cu privire la corupție. „

OLANDA
Elevii din această țară pot beneficia de un grant acordat de Guvern, care acoperă doar cheltuielile pentru primii patru ani de studii.  În următorii ani, subvenția devine un împrumut. Studiile recente au arătat că este nevoie de câteva decenii înainte, ca studenții să-și întoarcă un împrumut, iar datoria interferează atunci când aceștia doresc să cumpere o casă sau să solicite o ipotecă.

CUBA
Studiile în Cuba sunt gratuite. Elevii au mai multe șanse să învețe atunci când demonstrează că susțini „obiectivele Cubei” și sunt loiali Partidului Comunist. Doar că, după absolvire nu există nici o garanție de a construi o carieră de succes. Există cubanezi cu studii superioare care lucrează în calitate de măturători.

FILIPINE
Aproximativ 27 la sută dintre filipinezii nu au studii primare, deși sunt gratuite. Motivul pentru aceasta este lipsa clădirilor școlare din zonele rurale și faptul că lecțiile sunt predate în limba engleză, iar acasă, copiii vorbesc limba lor maternă. Cu toate acestea, potrivit cifrelor oficiale ale Guvernului, nivelul analfabetismului este în scădere: copiii învață de la părinți și prieteni. Studiile la colegiu sunt disponibile numai pentru elită și pentru copiii cu părinți care sunt gata să facă anumite sacrificii pentru acest lucru.

RUSIA
În Rusia există o mulțime de universități. Pe lângă cele 665 de universități de stat, există 450 de instituții private  licențiate de Ministerul Educației, cu peste 625.000 de facultăți.

REPUBLICA MOLDOVA
Moldova are cel mai mare rating din Europa pentru cheltuielile pentru educație – 9,6% din PIB. Cu toate acestea, numărul studenților la 10.000 de locuitori a crescut constant de la prăbușirea Uniunii Sovietice, ajungând la 217 în anii 2000-2001 și 351 în 2005-2006.

BOLIVIA
Conform legii adoptate în decembrie 2010, toți studenții din Bolivia ar trebui să studieze Quechua, Aymara sau o altă limbă precum spaniolă, plus o limbă străină. Potrivit președintelui Morales, oamenii ar trebui să respecte și să studieze culturile locale. Totodată, oficialul a ordonat, construirea a trei noi universități, în special pentru studenții din zonele rurale.

HONG KONG

ITALIA

GERMANIA
Multe dintre căminele studenţeşti ale Universităţii din München sunt situate în Satul Olimpic. Acolo, studenții se simt confortabil și în siguranță.

THAILANDA

Fotografiile au fost realizate de Henny Boogert pentru proiectul internațional „Imagini” (ImagesConnect).

 

Sursa

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Ed Sheeran s-a căsătorit în secret!
Articolul anterior
Tendință controversată: peruci pentru zona intimă la o prezentare de modă
Articolul următor