Complexul studențesc al Universității de Stat din Moldova (USM) gestionează în total 12 cămine ce oferă locuri de cazare pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și colaboratori ai USM, scrie realitatea.md.
Căminele studențești sunt clasificate în trei tipuri:
- A – căminele construite recent, cu mobilier modern;
- B – căminele vechi, dar care au fost renovate;
- C – căminele vechi, unde s-au făcut doar reparații cosmetice.
Cel mai luxos complex este considerat „Gheorghe Cașu”, care include căminele nr.10, 11, 12, 13 și 16. Aceste cămine sunt de tip nou, camerele fiind dotate cu mobilier modern. Blocurile dispun de două camere în care pot locui cel mult 3 persoane, acestea au baie și bucătărie proprie.
De menționat că beneficiază și de Wi-fi gratuit, dar și de un campus de recreere. Unii cursanți spun că este asemănător unui mic apartament. Prețul pentru o persoană este de aproximativ 4500 de lei per semestru.
Din categoria B face parte căminul studențesc nr.5, care recent a fost renovat. Acesta este dotat cu mașini de spălat automate, magazin în incinta căminului și sală polivalentă pentru lectură. Prețul este de aproximativ 7500 de lei pentru un an de studii. Studenții susțin că este o sumă accesibilă, la cât de mult s-au scumpit chiriile în ultima perioadă.
„Studenții se simt ca acasă aici, mereu e bună dispoziție, râsete, glume, ca tineretul din totdeauna. Condițiile sunt ca de cămin, baie, apă caldă, bucătarie, totul pe etaj. Camerele sunt spațioase, luminoase, iarna este cald. Noi când eram n-aveam atâtea comodități, într-o cameră stăteam 6, nu ca aici, doi sau trei. Anul acesta au fost mai multe cereri, gazdele s-au scumpit mult și e costisitor pentru părinții de studenți”, mărturisește un reprezentant al căminului.
Așa cum nu poate fi totul roz, complexul studențesc „Tighina” are în gestiunea sa căminele nr.1, 2, 3 și 4. Aici camerele încă nu au fost renovate, pardoseaua este din lemn, dar cu mobilierul necesar.
Căminul dispune de o singură baie pentru fete și alta pentru băieți, însă mașinile de spălat rufe sunt prezente pe fiecare etaj. Evident că prețul este corespunzător condițiilor oferite, respectiv suma pentru un an de studii este de 4500 de lei.
„Anul acesta stau în căminul studențesc nr.2. Sincer mi se asociază cu perioada Uniunii Sovietice, mai ales că la primul etaj geamurile au gratii. Reparația este superficială. Sperăm la iarnă să nu înghețăm”, menționează un student.
„Personal, am o părere bună despre el, da, căminul nr.4 este sovietic și vechi. Are nevoie de reparație, dar dintre toate cele patru cămine de pe strada Tighina, el este cel mai îngrijit. De exemplu, nu are duș pe ore, spălarea hainelor este gratuită, nu se taxează. Curățenia se face regulat, iar odăile sunt îngrijite în măsura posibilităților. Studenții singuri își pot face reparație dacă doresc. Amplasarea geografică e comodă, totul este aproape, în primul rând universitatea”, a menționat alt student.
Complexul studențesc „Gheorghe Cașu”, dispune de 750 locuri de cazare. Căminele studențești de pe strada Tighina, oferă 536 locuri de cazare. Căminul studențesc 5 oferă 345 locuri, iar căminul studențesc 19 dispune de 208 locuri de cazare.
În total sunt aproximativ 1800 locuri de cazare, pentru studenții din cadrul Universității de Stat din Moldova.