FOTO! Cum arată o cameră într-un cămin VIP pentru studenții din Capitală în comparație cu alte categorii

Complexul studențesc al Universității de Stat din Moldova (USM) gestionează în total 12 cămine ce oferă locuri de cazare pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și colaboratori ai USM, scrie realitatea.md 

Căminele studențești sunt clasificate în trei tipuri:

  • A – căminele construite recent, cu mobilier modern; 
  • B – căminele vechi, dar care au fost renovate; 
  • C – căminele vechi, unde s-au făcut doar reparații cosmetice.  

Cel mai luxos complex este considerat „Gheorghe Cașu”, care include căminele nr.10, 11, 12, 13 și 16. Aceste cămine sunt de tip nou, camerele fiind dotate cu mobilier modern. Blocurile dispun de două camere în care pot locui cel mult 3 persoane, acestea au baie și bucătărie proprie.

De menționat că beneficiază și de Wi-fi gratuit, dar și de un campus de recreere. Unii cursanți spun că este asemănător unui mic apartament. Prețul pentru o persoană este de aproximativ 4500 de lei per semestru. 

Din categoria B face parte căminul studențesc nr.5, care recent a fost renovat. Acesta este dotat cu mașini de spălat automate, magazin în incinta căminului și sală polivalentă pentru lectură. Prețul este de aproximativ 7500 de lei pentru un an de studii. Studenții susțin că este o sumă accesibilă, la cât de mult s-au scumpit chiriile în ultima perioadă.  

„Studenții se simt ca acasă aici, mereu e bună dispoziție, râsete, glume, ca tineretul din totdeauna. Condițiile sunt ca de cămin, baie, apă caldă, bucătarie, totul pe etaj. Camerele sunt spațioase, luminoase, iarna este cald. Noi când eram n-aveam atâtea comodități, într-o cameră stăteam 6, nu ca aici, doi sau trei. Anul acesta au fost mai multe cereri, gazdele s-au scumpit mult și e costisitor pentru părinții de studenți”, mărturisește un reprezentant al căminului.

Așa cum nu poate fi totul roz, complexul studențesc „Tighina” are în gestiunea sa căminele nr.1, 2, 3 și 4. Aici camerele încă nu au fost renovate, pardoseaua este din lemn, dar cu mobilierul necesar.

Căminul dispune de o singură baie pentru fete și alta pentru băieți, însă mașinile de spălat rufe sunt prezente pe fiecare etaj. Evident că prețul este corespunzător condițiilor oferite, respectiv suma pentru un an de studii este de 4500 de lei. 

„Anul acesta stau în căminul studențesc nr.2. Sincer mi se asociază cu perioada Uniunii Sovietice, mai ales că la primul etaj geamurile au gratii. Reparația este superficială. Sperăm la iarnă să nu înghețăm”, menționează un student.

„Personal, am o părere bună despre el, da, căminul nr.4 este sovietic și vechi. Are nevoie de reparație, dar dintre toate cele patru cămine de pe strada Tighina, el este cel mai îngrijit. De exemplu, nu are duș pe ore, spălarea hainelor este gratuită, nu se taxează. Curățenia se face regulat, iar odăile sunt îngrijite în măsura posibilităților. Studenții singuri își pot face reparație dacă doresc. Amplasarea geografică e comodă, totul este aproape, în primul rând universitatea”, a menționat alt student.

Complexul studențesc „Gheorghe Cașu”, dispune  de 750 locuri de cazare. Căminele studențești de pe strada Tighina, oferă 536 locuri de cazare. Căminul studențesc 5 oferă 345 locuri, iar căminul studențesc 19 dispune de 208 locuri de cazare. 

În total sunt aproximativ 1800 locuri de cazare, pentru studenții din cadrul Universității de Stat din Moldova. 

Fiica unui angajat MAI, fără permis de conducere, ar fi provocat un accident în stânga Nistrului

TânFiica unui angajat al Ministerului Afacerilor Interne, fără permis de conducere, a provocat un accident rutier cu mașina tatălui său. Accidentul a avut loc în noaptea de 17 Septembrie în localitatea Slobozia din stânga Nistrului, susțin sursele PulsMedia.md.

Este vorba despre o tânără de 18 ani, care nu deține permis de conducere, iar în timp ce se deplasa cu Mercedesul tatălui său, a intrat pe contrasens și s-a bușit violent într-un automobil de marca Opel.

Potrivit surselor noastre ar fi vorba despre fiica unui ofițer principal al Secției Protecție Socială a DMRU din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri al MAI.

Sursele noastre mai menționează că angajatul MAI ar fi fost cel care i-a încredințat automobilul fiicei sale, chiar dacă ultima nu deține un permis de conducere.

Așa-zisul minister al afacerilor de interne din stânga Nistrului, menționează că în Mercedes se aflau trei pasageri, iar în Opel un pasager. Atât șoferița de 18 ani, cât și pasagera din față au refuzat să fie transportate la spital.

Șoferul automobilului tamponat, în vârstă de 28 de ani, nu a avut traumatisme. Din nefericire, pasagerul acestuia, bărbat de 51 de ani, a fost transportat la spital, unde s-a stabilit că are comoție cerebrală și coaste rupte.

Totodată, aceeași sursă precizează că  tânăra și proprietarul mașinii urmează să fi atrași la răspundere și amendați.

Ultimele zile de înscriere în Concursul Notorium Trademark Awards, ediția a 8-a

La Concursul Mărcilor Recunoscute NOTORIUM Trademark Awards participă peste 5000 de mărci comerciale prezente pe piața Republicii Moldova, la 45 de categorii și 170 de subcategorii de produse și servicii.

Perioada de înscriere a mărcilor noi în Concursul Mărcilor Recunoscute NOTORIUM 2023 se finisează pe 22 septembrie.

Agenţii economici pot să înscrie mărcile noi în Concurs, completând formularul pe https://notorium.md/send.

Concursul dureză pînă pe 29 septembrie curent și este disponibil cu voting online și SMS voting pe pagina oficială www.notorium.md, cu înregistrare în baza numerelor de telefoane mobile din Moldova. Pentru că se ține de cont de principiul de calitate și transparență, pentru prima dată în Moldova, de pe un număr de telefon va fi posibil de votat doar o singură dată brandurile preferate înscrise în Concurs.

Recomandăm să participați activ în concurs, să votați și să publicați pe rețelele sociale informația Dvs. de votare, pentru obținerea unui rezultat mai bun (pe https://notorium.md/promovare găsiți exemple de promovare utilizate anterior de participanții concursului).

Câștigătorii Concursului NOTORIUM Trademark Awards 2023 vor fi premiați în cadrul Galei de premiere la finele lunii noiembrie.

Ei concurează pentru distincțiile trofeele NOTORIUM şi pentru dreptul exclusiv de a utiliza logotipul „VOTAT MARCĂ RECUNOSCUTĂ”.

Conform studiului de marketing „VOTAT MARCĂ RECUNOSCUTĂ”, realizat de Xplane Market Research Agency, pe un eşantion de 500 de interviuri, realizate în municipiile Chişinău, Bălţi şi Cahul:

  • 70% din consumatorii din Moldova probabil ar cumpăra un produs sau serviciu marcat cu logotipul „VOTAT MARCĂ RECUNOSCUTĂ”;
  • 59% din consumatorii din Moldova vor avea încredere în aceste produse sau servicii marcate cu logotipul „VOTAT MARCĂ RECUNOSCUTĂ”.

În baza acestor date se estimează o creştere cu 20% a vânzărilor pentru aceste produse sau servicii şi creșterea loialităţii şi încrederii consumatorilor moldoveni în ele. 

Raportul în întregime care cuprinde rezultatele studiului poate fi accesat la adresa https://bit.ly/3iheNDz .

Procesul de creare a trofeelor poate fi vizualizat în video de mai jos.

Beneficiile participanților la Concursul Mărcilor Recunoscute Notorium 2023 le găsiți pe www.notorium.md.

Oferta pentru parteneriate este disponibilă AICI!

Fiti parte din comunitatea liderilor business-ului moldovenesc ce au fost desemnați învigători la cele 7 ediții NOTORIUM, 2016 – 2022:

Pentru detalii accesați www.notorium.md, solicitați informații la: info@notorium.md, de asemena la organizatorii evenimentului: +373.61.01.55.99, +373.60.00.70.50.

Criză de manuale în școlile din Capitală. Municipalitatea cere intervenția autorităților

Început de an școlar, dar fără toate manualele necesare. Această situație se atestă în mai multe școli din R. Moldova. În Chișinău, potrivit direcției generale de învățământ, pentru anul curent sunt prevăzute pentru editare 60 de titluri de manuale școlare, dar la moment doar 44 de titluri de manuale au fost repartizate în instituțiile de învățământ, scrie deschide.md.

Aceste informații au fost oferite de către șeful interimar al Direcției Generale Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău, Andrei Pavaloi.

„Avem o insuficiență de manuale școlare, în mod special la disciplinele de: matematică, limbile străine, istoria românilor și cea universală. În acest sens, cei de la Direcția Generală Educaţie, Tineret şi Sport au întreprins măsuri pentru a acoperi deficitul de manuale. Au făcut demersuri către organele competente, precum și către colegii din raioane, acolo unde numărul copiilor este în creștere, pentru a pune la dispoziție manualele lipsă”, a declarat Andrei Pavaloi în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei.

Potrivit lui, autoritățile municipale au reușit să acopere necesitatea de agende pentru copiii claselor primare.

Fiica unui angajat MAI, fără permis de conducere, ar fi provocat un accident în stânga Nistrului
Articolul anterior