Foto! Cum arată trecerea subterană de la Shopping MallDova după renovare

Lucrările de reabilitare a pasajului subteran de la viaduct, din sectorul Centru al Capitalei, au luat sfârșit. Acum, trecătorii se pot bucura de imagini și panouri informative despre destinații turistice din întreaga lume, raportează diez.md.

separator
În urma lucrărilor executate, tavanul, acoperișul și scările au fost înlocuite în totalitate, iar podeaua, care este din plăci de granit, a fost restaurată. Totodată, au fost amenajate rampe de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.

Pentru securitatea obiectivului renovat, au fost instalate patru camere de supraveghere video, iar panourile de pe pereții pasajului au fost acoperiți cu material rezistent la acțiuni de vandalism.

Proiectul de reabilitare a trecerii subterane a fost realizat de un agent economic care activează în preajmă (CC „MallDova”), care a și suportat toate cheltuielile, astfel că municipalitatea nu a cheltuit în acest scop bani din buget.  

Zeci de școli și licee din Republica Moldova au primit astăzi echipamente IT de ultimă generație din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova

Zeci de școli și licee din Republica Moldova au primit astăzi, 28.11.2022, echipamente IT de ultimă generație, din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), în cadrul proiectului Digitalizare în Educație, susținut de Guvernul României.

Festivitatea de predare a acestei importante donații de laptopuri, imprimante multifuncționale și table interactive SMART pentru 20 de instituții de învățământ general a avut loc, la Casa Guvernului din Chișinău, în prezența secretarului de stat al DRRM, Adrian Dupu și a ministrului Educației și Cercetării din Republica Moldova, Anatolie Topală, alături de E.S. ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Turcanu, directorii celor 20 de unități de învățământ și de reprezentanți ai autorităților locale.

„Venim astăzi în susținerea educației din Republica Moldova. Procesul educațional trebuie să își urmeze cursul, mai ales în aceste perioade dificile. Tehnicile de predare trebuie să se adapteze noilor vremuri, să fie completate de tehnologia digitală. Prin digitalizarea celor 20 de școli din Republica Moldova aducem viitorul mai aproape de elevi. Vă doresc să folosiți aceste echipamente cât mai bine pentru ca să avem rezultatele pe care le așteptăm cu toții”, a declarat secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.

Donațiile din partea Guvernului român, în valoare de aproximativ 840.000 lei, vin în urma solicitării primite din partea Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova. „Suportul acordat de Guvernul României pentru Republica Moldova este unul enorm. Astăzi suntem la un nou proiect care ține de digitalizarea educației. Toate țările au pus accent pe dotarea instituțiilor cu cele necesare pentru utilizarea tehnologiilor informaționale în procesul educațional. Acest proiect este dedicat necesității de a crește calitatea studiilor. Mulțumesc DRRM pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului și pentru donația oferită astăzi”, a spus ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova, Anatolie Topală.

Instituțiile preuniveristare din Moldova au fost dotate cu echipamente IT de ultimă generație, din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova

Echipamentele IT donate de DRRM ajung la 20 de unități de învățământ care nu au bugetul necesar pentru asigurarea unui proces educațional calitativ, care să poată oferi elevilor accesul la informație și metode inovative de predare și învățare. Valeria Ioniță, directoarea Liceului Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc” din Chișinău, una dintre instituțiile de învătământ beneficiare ale donațiilor din partea DRRM, a subliniat importanța acestor echipamente de ultimă generație în educația elevilor: „Accesul la ceea ce presupune transformarea digitală, îndeosebi educația și dezvoltarea de competențe în domeniu, sunt pași esențiali prin care trebuie să asigurăm șanse egale tinerei generații pentru inserția corectă în societate. Aduc sincere mulțumiri Guvernului României, prin intermediul DRRM, care au răspuns la demersul liceului nostru în vederea asigurării tehnicii moderne pentru dezvoltarea tinerilor. Vă mulțumim din suflet pentru investițiile pe care le faceți în Republica Moldova”.

Prin donarea acestor echipamente, DRRM urmărește stimularea prezenței la cursuri a elevilor și reducerea abandonului școlar, precum și îmbunătățirea eficienței procesului de predare-învățare pe baza utilizării tehnologiei de ultimă generație, inclusiv pentru elevii din medii defavorizate.

Un diacon ucrainean și fiul său au fost împușcați de ruși într-o pădure din regiunea Herson

Diaconul Anatoly Prokopchuk și fiul său, Alexandr, au fost răpiți de armata rusă. Cei doi au fost găsiți împușcați la sfârșitul lunii noiembrie, într-o pădure de lângă Novaia Kakhovka, regiunea Herson, relatează unian.net.

În pădurea din regiunea Herson, rușii l-au împușcat pe diacon și fiul său (foto)

Informația a fost dezvăluită pentru presă de către un cuplu de prieteni ai familiei.

Tatăl și fiul munceau în garajul lor, când armata rusă i-a „vizitat” și i-a scos pe o Honda Odyssey argintie în direcția satului vecin Rayskoye.

Anatoly Prokopchuk, născut în 1970, a fost un diacon al Bisericii locale a creștinilor evanghelici și tată a șapte copii. Fiul său decedat, Alexandru, avea 19 ani. Ucrainenii uciși de ruși vor fi înmormântați pe 29 noiembrie.

„Voi merge pe litoralul din Ialta”. Mihailo Podolyak a promis că va acorda un interviu din Crimeea în 6 luni

Consilierul Președintelui Ucrainei, Mihailo Podolyak, și-a exprimat încrederea că, după șase luni, Forțele Armate ale Ucrainei vor putea elibera Crimeea. El a declarat acest lucru în cadrul unei emisiuni televizate.

Подоляк прокомментировал слова Маска о работе Starlink на Украине – Москва  24, 14.10.2022

„Peste șase luni voi merge pe litoralul din Ialta, am locul meu preferat acolo, vă garantez că cu siguranță voi deschide telefonul acolo și vom vorbi despre cât de liberă va fi Crimeea”, a spus consilierul, conform Focus.

Mihailo Podolyak a adăugat că până la acel moment toți cetățenii Federației Ruse care au ajuns în peninsulă și „ne-au furat proprietățile” se vor întoarce acasă la ei.

Potrivit lui Podolyak, războiul pe care Federația Rusă l-a declanșat împotriva Ucrainei va pune capăt și ideii „lumii ruse” în forma ei actuală, care va fi sfârșitul firesc al războiului.

„Lumea rusă, în această formă, ar trebui să înceteze să existe și sper că, cu siguranță, vom face acest lucru”, a explicat Podolyak.

Potrivit oficialului ucrainean, deocuparea Crimeei va avea loc cel mai probabil prin mijloace militare, întrucât nivelul de intensitate al războiului din Ucraina „presupune doar eliberarea militară a tuturor teritoriilor ocupate”.

În același timp, Podolyak admite că sentimentele revanșiste vor crește în Federația Rusă.

Mihailo Podolyak a menționat că acum în Federația Rusă se vorbește deschis despre lichidarea statalității ucrainene, deși la început au încercat să-și ascundă intențiile reale.

MECC: Majoritatea școlilor au ales modelul 1, pentru începerea noului an de studii
Articolul anterior
Premiul Naţional: Lista laureaţilor care vor primi câte 100.000 de lei
Articolul următor