Foto. O femeie din Comrat a salvat mai mulți pui de picioroange

O femeie din Comrat a găsit pe o stradă mai mulți pui de picioroange. Voluntarii Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au relatat povestea celor patru pui descoperiți.

separator

„În orașul Comrat cineva a găsit pe jos un pui de piciorong (Himantopus himantopus) căzut din ciocul unui cocostârc ce-l ducea la cuib pe post de hrană pentru puii săi. De fapt puiul de piciorong a căzut ca urmare a unui conflict aerian dintre cocostârc și părinții puiului care erau în misiune de urmărire.

Martorul la acest eveniment, Garciu Vera, a avut surpriza să găsească în același loc alți TREI pui de piciorongi, căzuți probabil în urma aceluiași tip de incident și găsiți la intervale diverse de timp.

Puii au fost plasați într-o cutie și au continuat să răspundă la chemările părinților ce se aflau în stradă. Din păcate, părinții nu erau capabili să îi ia în cioc și să-i ducă înapoi la cuib (așa cum speram), iar puii erau prea mici pentru a putea zbura. Garciu Vera i-a scos din cutie pentru a merge la părinții care îi așteptau în stradă, dar toți patru s-au împrăștiat în direcții diferite și au început să se piardă printre mașini. Drept urmare, au fost strânși înapoi în cutie în timp ce părinții încercau disperați să ajungă la ei.

Nimeni nu știa unde anume își are cuibul perechea de piciorongi, însă lacul Comrat suna ca o posibilă locație. Totuși, lăsarea puilor la întâmplare pe malul acestui lac nu părea a fi o soluție rezonabilă, întrucât aceștia riscau să fie vânați de altcineva.

După o zi întreagă de încercat diverse metode de a atrage părinții mai aproape (amplasarea puilor pe o construcție sau într-un cuib improvizat în spatele casei), Garciu Vera a dus cutia pe malul râului Ialpug, ce trece pe lângă orașul Comrat.

Spre bucuria noastră, părinții au urmărit îndeaproape toată povestea și au mers după puii lor. Odată ajunși pe malul râului, puii au fost eliberați din cutie și au fost luați în primire de părinți, care i-au dus în stuf și au fost îngrijiți.

Morala poveștii este următoarea: cea mai bună salvare a puilor este cea în care sunt re-aduși în contact cu părinții lor. Doar astfel au șansa să crească sănătoși și pregătiți pentru viața dură ce li se așterne în față.

Ne bucurăm că Garciu Vera a fost acolo în acel moment crucial și le-a salvat viața și îi mulțumim pentru faptul că timp de o zi întreagă a căutat metode pentru a-i întoarce în grija părinților!”, au povestit voluntarii. 

Cel mai mare amfiteatru în aer liber din țară se schimbă la față! Pe teritoriul Teatrului Verde va fi amenajat și un pavilion unde vor fi crescuți fluturi

Primăria Chișinău continuă lucrările de reparație și modernizare a celui mai mare amfiteatru în aer liber din republică.

Actualmente se lucrează la reparația exterioară a clădirii teatrului (fațadei), este reparat acoperișul scenei, sunt vopsite scaunele, sunt instalate 5 porți la toate intrările în parc, se lucrează la instalarea unui grup sanitar modular, este amenajată intrarea centrală în teatru și sunt reparate scările de acces. Este instalată și rampă pentru persoanele cu necesități speciale.

La fel, la Teatrul Verde este amenajat un pavilion expozițional de agrement, unde vor fi crescuți fluturi.

Amintim că acum doi ani, Primăria Capitalei a inițiat lucrări de reparație a teritoriului Teatrului Verde. Au fost schimbate scaunele, pavată zona de spectatori, amenajat spațiul verde și curățați copacii.

Operațiunea VITEZA, mii de încălcări comise de șoferi

Timp de o săptămână, polițiștii INSP au fixat peste 5 mii de încălcări rutiere comise de șoferi, anunță Poliția.

Operațiunea (acțiune sub egida #ROADPOL) are scopul diminuării numărului de accidente rutiere, dar şi sporirea nivelului de disciplină al participanților la trafic.

În premieră, Poliția Națională a fost dotatăcu cinci bărci de patrulare de către Autoritatea Polițienească Suedeză

În premieră, Poliția Națională a fost dotată de către Autoritatea Polițienească Suedeză cu cinci bărci de patrulare.

Timp de trei zile, 9 angajați ai subdiviziunilor Poliției Naționale, precum și reprezentanți ai altor entități ale MAI, au fost instruiți în utilizarea bărcilor cu motor.

Ulterior, aceștia vor putea interveni în cadrul activităților de supraveghere și intervenție în zonele acvatice.

Instruirile au avut loc sub îndrumarea specialiștilor suedezi, care au furnizat cunoștințele și abilitățile necesare pentru operarea eficientă a acestor mijloace de transport pe apă.

Astfel, vom extinde capacitatea operațională a angajaților poliției, facilitând intervenția rapidă și eficientă în situații de urgență.

O femeie a fost internată cu arsuri, după și-a dat foc într-un apartament din Capitală
Articolul anterior
Răzvan Simion și Lidia Buble nu mai sunt împreună. Declarația prezentatorului TV
Articolul următor