(Foto/Video). Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară „Două Inimi Gemene” și-a desemnat câștigătorii!

În perioada 13-15 noiembrie, la Chișinău, s-a desfășurat cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară „Două Inimi Gemene”, organizat în memoria artiștilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Aseară, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău, a avut loc Gala de premiere.

separator
Directorul Festivalului, Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici, a menţionat că la ediţia curentă au participat 43 de concurenţi (18 la secţiunea copii şi 25 – la secţiunea maturi) din opt țări: R. Moldova, Belarus, Bulgaria, Federația Rusă, România, Tadjikistan, Ucraina și Vietnam. „Ediția 2018 a fost una specială, pentru că pe 15 noiembrie s-au împlinit 60 de ani de la nașterea Doinei. Sunt mulţumită de modul în care s-a desfăşurat ediţia din acest an, cu toate că a fost realizată cu mijloace financiare modeste”, a precizat Eugenia Marin.

La rândul său, președintele festivalului, Cristofor Aldea-Teodorovici, feciorul celor doi artiști a afirmat că de astă dată, s-a atras atenția la cântecele mai puțin cunoscute semnate de tatăl său, care ne-a lăsat moștenire peste 300 de piese. Marele Premiu, la secţiunea copii, a fost cucerit de Maxim Ialnazov din Bulgaria, iar la categoria maturi premiul a fost adjudecat de Stanislav Țibari din Republica Moldova. La secţiunea copii, premiul I l-au obținut Anastasia Barbă și Petronela Donicu (R. Moldova), premiul II – Valeria Vechiu și Valentin Carp (R. Moldova) și premiul III – Ionel Prodan (R. Moldova) și Diana Ursulescu (România).

La categoria maturi, premiul I a fost împărţit între Andrei Costaș, Valeria Marcu (R. Moldova) și Gulinaz Fahturdinova (Tatarstan, Federația Rusă). Premiul II a fost obţinut de Hristiyana Dankova (Bulgaria), Ana-Maria Buliga și Iana Bosovici (R. Moldova). În posesia premiului III au intrat Hușruz Bahtovarșoev (Tadjikistan), Elizaveta Efimenko (Rusia) şi duetul Olesea și Grigoria Chiper (R. Moldova), informează moldpres.md.

Premiul „Grigore Vieru”, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a fost cucerit de duetul Mariana Cazacu și Andrian Panciuc (R. Moldova), iar premiul familiei Aldea-Teodorovici a revenit lui Denis Belecciu (R. Moldova). Juriul a acordat și premii speciale. Concurenţii au fost acompaniaţi de Orchestra condusă de Cristofor Aldea-Teodorovici, preşedintele Festivalului.

Deținătorul Trofeului primei ediții a Festivalului a fost interpretul Pașa Parfeni. La ediţia din anul trecut, Marele Premiu, la secțiunea copii, a fost obținut de Erica Musteaţă din R. Moldova, iar la categoria maturi – de Ro Ong Ha Thoai din Vietnam.

sursa foto/video: Facebook

Video. Diplomata rusă Maria Zaharova s-a filmat în timp ce mânca lasciv două căpșune. Reacția internauților

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova a postat pe canalul său de Telegram un clip în care apare mâncând căpșune.

Zaharova, recunoscută pentru ieșirile iei nonconformiste, se uită la cameră în timp ce adulmecă și gustă din fructe. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus zambește în timp ce mănâncă și pare că încearcă să comunice cu camera.

Comentariile din postările de pe rețelele sociale nu au lipsit.

„Îmi pare rău, o să te blochez imediat”, a scris cineva.

„Ce credeți, le plac puțin căpșunele condimentate, culese de la Suonejoki de muncitorii ucraineni?”, comentează o altă persoană.

Acum, dacă am putea să-l facem și pe Lavrov să tacă și să înceapă să mestece căpșune…”, se arată într-un alt comentariu.

„Nu știu, este ciudat de atractiv. Îmi aduce aminte de filmele porno daneze sau suedeze din anii ’80. Pun pariu că i-ar plăcea să reproducă acel vibe”, comentează altă persoană.

Nu este pentru prima dată când iese în evidență printr-un scandal.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a vorbit despre invazia Ucrainei de către Rusia într-o conferință de presă.

Ea a spus că Rusia a invadat Ucraina pentru că ucrainenii nu au vrut să împartă cu rușii proprietatea asupra originii borșului, un fel de mâncare tradițional în regiune, potrivit digi24.ro.

Zaharova: Moldova e împinsă dur pentru o cooperare mai strânsă cu NATO

Jurnalistul Kirill Martynov, redactorul șef al publicației ruse Novaia Gazeta Europe, lansată după ce publicația și-a suspendat activitatea în Rusia, din cauza presiunilor Moscovei, a fost cel care a publicat pe Twitter clipul cu înregistrarea.

„Maria Zakharova a declarat că motivul războiului a fost că ucrainenii nu au vrut să împartă borșul cu ea. De asemenea, se pare că era foarte beată”, a scris jurnalistul.

sursa

Germania vrea legalizarea canabisului în scop recreațional

Inițiativa este supervizată chiar de cancelarul german Olaf Scholz, care conduce o coaliție formată din Social-Democrați, Verzi și Alianța Democraților Liberi, membrii tuturor acestor partide urmând să se pronunțe în privința legalizării canabisului în Germania pentru scopuri recreaționale.

Curios din fire? Iata cateva lucruri despre cannabis pe care sigur nu le  stiai

Canabisul a fost legalizat în scop medicinal în Germania încă din anul 2017, dar în acest moment autoritățile se gândesc să permită folosirea acestuia inclusiv în scopuri recreaționale, transmite publicația Hotpress.

Printre argumentele aduse în favoarea implementării acestei măsuri se numără inclusiv un potențial beneficiu economic, un exemplu în acest sens fiind reducerea costurilor pe care le presupune arestarea, respectiv deținerea celor care cumpără canabis de pe piața neagră.

Mai mult, un studiu publicat de Institutul pentru Economia Concurenţei (DICE) şi Universitatea Heinrich Heine din Dusseldorf arată că legalizarea canabisului ar putea aduce Germaniei venituri suplimentare de circa 4,7 miliarde de euro anual şi ar putea crea 27.000 de locuri de muncă.

În plus, distribuitorii germani de canabis folosit în scop medicinal au sugerat chiar includerea produsului în magazinele online ale marilor retaileri, dar propunerea a fost întâmpinată cu reticență, temerea principală fiind că în acest fel minorii îl vor putea accesa mult prea ușor, conform aceleiași surse.

Proiectul de lege privind legalizarea utilizării canabisului în scop recreațional în Germania ar urma să fie gata în cursul acestui an.

O matematiciană ucraineană a primit prestigioasa Medalie Fields

Beneficiarii sunt anunțați în mod normal la Congresul Internațional al Matematicienilor. Viazovska a dedicat recent una dintre prelegerile sale Iuliei Zdanovksa, o tânără matematiciană și informaticiană ucraineană din Harkov care a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești. Când cineva ca ea moare, este ca și cum ar muri viitorul, a spus Viazovska.

Matematiciana ucraineană Maryna Viazovska a fost desemnată marți ca fiind unul dintre cei patru laureați ai prestigioasei Medalii Fields, care este adesea descrisă ca fiind Premiul Nobel pentru matematică.

Uniunea Matematică Internațională a declarat că Viazovska, care deține catedra de teoria numerelor la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, a fost onorată pentru munca sa privind cea mai densă împachetare a sferelor identice în opt dimensiuni.

Viazovska a declarat că atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie a schimbat profund viața ei și a tuturor ucrainenilor. Când a început războiul nu m-am putut gândi la nimic altceva, inclusiv la matematică”, a spus ea, adăugând că predarea i-a oferit totuși un oarecare răgaz.

Când sunt în fața clasei, trebuie să uit de orice altceva pentru că trebuie să fiu foarte concentrată, a spus Viazovska. Acest lucru m-a făcut să uit de frica și durerea din interiorul meu.

Alți câștigători ai Medaliei Fields

Ceilalți câștigători au fost matematicianul francez Hugo Duminil-Copin de la Universitatea din Geneva, matematicianul american de origine coreeană June Huh de la Princeton și matematicianul britanic James Maynard de la Universitatea din Oxford.Medalia Fields este acordată la fiecare patru ani matematicienilor cu vârsta sub 40 de ani.

Beneficiarii sunt anunțați în mod normal la Congresul Internațional al Matematicienilor, care trebuia să aibă loc inițial în Rusia anul acesta, dar care a fost mutat la Helsinki. Războiul barbar pe care Rusia continuă să îl ducă împotriva Ucrainei arată în mod clar că nicio altă alternativă nu era fezabilă, a declarat președintele Uniunii Matematice Internaționale, Carlos E. Kenig.

Viazovska a dedicat recent una dintre prelegerile sale Iuliei Zdanovksa, o tânără matematiciană și informaticiană ucraineană din Harkov care a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești.

Când cineva ca ea moare, este ca și cum ar muri viitorul, a spus Viazovska. În acest moment, ucrainenii dau cel mai mare preț pentru convingerile noastre și pentru libertatea noastră”.

sursa

Black Friday: în acest weekend, 70 de producători din Republica Moldova își expun ofertele la Iași!
Articolul anterior
În Capitală au căzut primii fulgi de zăpadă. Video!
Articolul următor