Franța a deschis prima gigafabrică de baterii pentru mașini electrice din Europa

Franța a inaugurat prima gigafabrică de producție de baterii pentru mașini electrice în Billy-Berclau, mai exact în nordul țării. Fabrica ACC este deținută de compania Automotive Cell printr-un parteneriat cu gigantul TotalEnergies, scrie Reuters citat de alephnews.ro.

Franța lucrează la încă 3 gigafabrici

Piața producției de baterii pentru mașini electrice este dominată de China, acest sector a crescut în ultimii ani, fiind o investiție importantă. În același timp au mai fost anunțate încă aproximativ 50 de proiecte de acest tip în ultimul an în Europa.

Franța și-a propus să producă 2 milioane de vehicule electrice până în 2030. Fabrica ACC poate să producă suficiente baterii pentru 500.000 de vehicule pe an.

Care sunt targeturile?

Se estimează că până în 2027 țara va produce suficiente baterii încât să le poată exporta în Europa. Cel mai mare risc al proiectului este prețul ridicat pentru energie. Investiția totală pentru gigafabrică a fost de 7 miliarde de euro, doar donațiile publice au fost de 1.2 miliarde de euro.Investiția a inclus și formarea unui centru de cercetare în Charente dar și planul de proiectare a altor două gigafabrici în Germania și Italia.

Noua gigafabrică ACC va începe producția de baterii de tip litiu-ion la sfârșitul acestui an cu o capacitate inițială de 13 gigawați oră (GWh), capacitate ce va fi ridicată până la estimativ 40 de gigawați pe oră (GWh). Deschiderea fabricii va pune la dispoziție aproximativ 2.000 de locuri de muncă, fapt ce va ajuta la creșterea economiei țării și implicit la dezvoltarea pe acest sector.

Colecţia de artă a actorului Alain Delon s-a vândut cu peste opt milioane de euro

Colecţia de artă a actorului francez Alain Delon s-a vândut la licitaţie cu peste opt milioane de euro (8,75 milioane de dolari), informează DPA, citată de Agerpres.

Alain Delon : "C'est ma vie, je ne la regrette pas, j'en suis fier. Ceux à  qui ça ne plait pas, je les emm..."

„Nu-i plac licitaţiile după moarte”, a declarat actriţa Anouchka Delon, fiica actorului în vârstă de 87 de ani, pentru săptămânalul Le Journal du Dimanche.

Peste 80 de opere din colecţia sa de artă au fost scoase la licitaţie joi, printre care şi ‘La baie de Sainte-Adresse’, de Raoul Dufy, care a fost adjudecată cu peste 1 milion de euro.

Se pare că vânzarea de joi a fost cea de-a şasea licitaţie de opere din colecţia actorului. Anterior, el s-a despărţit, printre altele, de ceasuri şi sculpturi din bronz.

Alain Delon Will Not Be Cesar Awards President in “Solidarity” With Roman  Polanski – The Hollywood Reporter

Individul bănuit că ar fi violat o fetiţă din Ceadîr-Lunga a fost găsit și reţinut

Bărbatul bănuit că ar fi violat o fetiţă de 10 ani din Ceadîr-Lunga a fost reţinut. Potrivit poliţiei, acesta a fost recunoscut de către minoră.

Politia din Ceadir-Lunga este in cautarea unui barbat care ar fi violat o  fetita de 10 ani. Imagini cu suspectul

Oamenii legii au stabilit că individul a fost condamnat anterior în Rusia pentru infracţiuni similare. 

Deocamdată, nu au fost oferite detalii despre circumstanţele în care a fost săvârşită infracţiunea.

sursa: www.publika.md

Radu Marian: ,,Situația din Rusia arată că trebuie să stăm cât mai departe de anarhia lui Putin şi să ne apropiem de UE”

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu o reacție cu privire la evenimentele care s-au desfășurat ieri, 24 iunie, în Federația Rusă, după „atacul mercenarilor Wagner”. „Ultimele câteva ore au demonstrat, a câta oară că, Rusia lui Putin astăzi este o lume a anarhiei, războiului, revoltelor militare și a corupției”, a scris pe rețele Marian.

Radu Marian, despre prețul la ulei: După calculele noastre, nu ar trebui să  fie mai mare

„Trebuie să fim cu Rusia lui Putin pentru că acolo e stabilitate”. Acesta era cel mai important argument folosit de politicienii și grupările criminale pro-ruse de la noi, când promovează relații apropiate cu regimul de la Kremlin. Ultimele câteva ore au demonstrat a câta oară că asta este un mare mit. Rusia lui Putin nu are nimic cu stabilitatea și prosperitatea.

Pentru Republica Moldova, lucrurile au devenit și mai clare. Trebuie să stăm cât mai departe de anarhia lui Putin, și să ne apropiem cât mai rapid de Uniunea Europeană – de lumea civilizației, păcii, democrației, prosperității și stabilității”, a notat deputatul PAS.

Artiști de pe ambele maluri ale Prutului, la festivalul ”Zilele municipiului Chișinău la Buzău”
Articolul anterior
Un influencer trebuie să plătească despăgubiri de 3,4 milioane de dolari cântăreței Cardi B
Articolul următor