”Frumosul în ochii copiilor”. Expoziție de lucrări artistice semnate de copii cu dizabilități la Parlament

Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă” din orașul Ialoveni este una dintre primele instituții de învățământ din țară care a început promovarea și implementarea educației incluzive. În perioada sărbătorilor pascale, în incinta Parlamentului Republicii Moldova, a fost prezentată o expoziție de lucrări artistice cu genericul „Frumosul în ochii copiilor”, realizată de copiii cu dizabilități severe din cadrul liceului, scrie diez.md.

„Copiii cu autism sunt foarte migăloși în procesul de creare a tablourilor date, tocmai de aceasta ei reușesc a le face mai bine decât un matur.”

În perioada sărbătorilor pascale din acest an, Parlamentul Republicii Moldova găzduiește o expoziție caritabilă în cadrul căreia sunt expuse zeci de lucrări realizate de cei 25 de copii cu dizabilități severe ai Liceului Teoretic „Petre Ştefănucă”. În cadrul expoziției au fost expuse atât lumânări eco realizate în diferite forme artistice, cât și mai multe tablouri create de copii prin intermediul anumitor tehnici.

Copiii cu dizabilități severe sunt înscriși în clase conform vârstei, sunt incluși, în măsura capacității de participare, în procesul educațional regulamentar, beneficiază de asistență individualizată și fac parte din comunitatea educațională a școlii.

„Am început să dezvoltăm aceste ateliere vocaționale cu scopul de a pregăti copiii pentru inserția lor socială și pentru viața independentă. Am scris acest proiect pentru ca în continuare, după ce vor încheia studiile, tinerii cu dizabilități severe să poată beneficia de anumite oportunități și să își poată dezvolta o sursă de venit. Încă de la început am descoperit că sunt foarte minuțioși copiii cu dizabilități severe, ei reușesc a crea niște lucrări ce pot fi comercializate, iar în baza lor, aceștia ar putea să își deschidă o mică afacere. De asemenea, pe parcursul activităților, ei reușesc să-și dezvolte memoria, atenția și motricitatea fină”, ne-a povestit Silvia Rudoi, directoare adjunctă pentru educația incluzivă și coordonatoare a unității de educație incluzivă.

„De obicei, copiii lucrează în grupuri, adesea vin și colegii de clasă ai acestora. La unele tablouri au lucrat chiar și cinci-șase copii. Este frumos și entuziasmant în special când își văd produsul finit”, a concis Silvia Rodoi.

Din anul 2011, cadrele didactice, elevii și părinții s-au antrenat într-un proces important de creare a condițiilor pentru asigurarea dreptului la educație de calitate fiecărui copil, inclusiv copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES). În acest sens, Crucerescu Ariadna și Grigoriță Mariana, două tinere angajate ale instituției, au scris proiectul „Viitor, dezvoltare și siguranță”, un proiect menit să valorifice și să scoată în evidență talentul copiilor cu dizabilități severe.

„Copiii au un talent datorită căruia pot să predomine și pot crea lucrări mărețe. Ei practică pictura, pictura cu diamante și creează lumânări eco. Cred că fiecăruia dintre noi i-ar plăcea să aprindă o lumânare creată de el însuși”, ne-a spus Mariana Grigoriță, lidera proiectului „Viitor, dezvoltare și siguranță”.

„Impactul proiectului asupra copiilor este unul major, deoarece, după finisarea studiilor, copiii rămân de obicei acasă și nu au cu ce să se ocupe. Atelierul dat dezvoltă în tineri un șir de abilități practice care pot fi implementate, ulterior, în viața de zi cu zi. Spre exemplu, unii ar putea să își deschidă și o mică afacere”, a declarat Ariadna Crucerescu, membră a proiectului „Viitor, dezvoltare și siguranță”.

Ion, unul dintre copiii care a participat la realizarea lucrărilor, ne-a spus că crearea lumânărilor nu este ușoară, însă, în rezultat, el se simte „bravo”.

De asemenea, copiii ne-au povestit care este procesul de creare a unui tablou din diamante. Potrivit lui Mihai, secretul lor se ascunde în niște „pietricele care conțin numere, iar fiecare număr are culoarea sa”.

„Selectezi o culoare anume și trebuie să o pui pe numărul respectiv”, iar la final, „imaginea iese foarte frumoasă”, ne-a povestit entuziasmat Mihai.

„Principalul impact care îl are acest proiect asupra copiilor este continuitatea. Ce se întâmplă cu copilul după ce acesta absolvește nouă clase? Nu există centre speciale, nu există școli profesionale care nemijlocit ar putea învăța copilul respectiv cum el să își câștige o bucățică de pâine. De obicei, după nouă clase, el revine în familia sa în care părinții au grijă de dânsul și atât. Noi vrem să se înțeleagă că acești copii au nevoie de continuitate, ei pot face lucruri minunate dacă îi ajuți. Acum se lucrează foarte mult la incluziune, copiii stau în școală nouă ani, se implică, au colegi, dar după clasa a IX-a ei pleacă înapoi acasă”, ne-a declarat Diana Meleca, psihologă.

Cei 25 de copii înrolați în UEI provin din opt localități ale raionului Ialoveni, unde beneficiază de suport educațional și noneducațional. O parte dintre copii frecventează orele în sălile de clasă din liceu, alături de colegi, fiind asistați de către cadrele didactice de sprijin, iar cei care întâmpină dificultăți mai mari beneficiază de asistență educațională individualizată în spațiile UEI.

Suspectul în cazul omorului tinerei gravide din Orhei este un fost polițist! Individul nu-și recunoaște faptele. Este descris ca un om agresiv, care consumă des alcool

Întreaga țară este zguduită de crima macabră în cazul tinerei gravide de 19 ani din Orhei. Fata, însărcinată în șase luni, a fost ucisă cu sânge rece de un fost polițist care a luat-o cu mașina la ocazie. Trupul neînsuflețit al fetei a fost găsit îngropat într-o pădure, după opt zile de căutări de amploare. 

Tânăra gravidă care a dispărut după ce s-a urcat într-o mașină la ocazie, a fost găsită moartă. Circa 1.000 de oameni s-au mobilizat, după ce familia fetei a anunțat dispariția ei la poliție. După 8 zile de căutări de amploare, trupul neînsuflețit al tinerei a fost găsit fără suflare.

Principalul suspect în cazul crimei care a îngrozit Republica Moldova este chiar șoferul care s-a oferit să o ducă acasă. Bărbatul are 45 de ani și a lucrat ca polițist în penitenciar.

Presa scrie că individul este descris de apropiați ca fiind un om agresiv, care consumă des alcool. Suspectul nu își recunoaște faptele și nu vrea să coopereze cu oamenii legii. El se află acum în arest preventiv. 

A fost încadrat în Inspecoratul de Poliție Telenești, după care a fost trimis în satul Chițcanii Vechi, la noi, unde a activat ca șef de post o perioadă, apoi a plecat în Italia cu soția”, a spus Alexandru Tăburceanu, primarul localității Chițcanii Vechi.

În 2011, bărbatul a înființat o afacere în agricultură, care, după cum se arată în portalul guvernamental de date, nu a fost lichidată până acum.

În 2024, Judecătoria Orhei, sediul Telenești, a emis o hotărâre prin care s-a decis încasarea de la Gheorghe Cotorobai, în beneficiul B.C. Moldova-Agroindbank S.A., a sumei de 173.822 de lei cu titlu de datorie și a taxei de stat de 5.214 de lei.

Fostul polițist are doi copii, dar a divorțat în 2020. Soția sa este în continuare stabilită peste hotare.

În ultimii ani, bărbatul a trăit în sat și ducea un mod de viață mai izolat, a scris ZDG.md.

sursa

Meteorologii anunță un nou COD GALBEN de înghețuri

Meteorologii anunță Cod Galben de înghețuri. Avertizarea intră în vigoare mâine, 23 aprilie.

Astfel, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri pe arii extinse la suprafața solului cu intensitatea de -1..-3°C și izolat în aer cu intensitatea de -1..-2°C.

Decizie radicală în Italia. Ce se întâmplă, în Milano, după miezul nopții

Autoritățile din Milano au luat o decizie radicală, mai ales într-un oraș cosmopolit și mai ales vibrant, în special noaptea, scrie realitatea.net.

Marco Granelli, viceprimarul pentru securitate publică, a anunțat recent o propunere de interzicere a vânzării de mâncare la pachet după miezul nopții în cartierele populare ale orașului, scrie The Guardian.

De asemenea, barurile și restaurantele vor fi obligate să închidă teraseleîncepând cu ora 00:30 în zilele lucrătoare și cu ora 1.30 în weekend, în speranța că străzile vor fi eliberate de oameni, aducând astfel liniște și pace locuitorilor. Dacă va fi aprobată, această măsură drastică va intra în vigoare începând de luna viitoare și până la începutul lunii noiembrie.

Chiar dacă pizza se numără, de asemenea, printre numeroasele produse de mâncare la pachet vizate de interdicție, adunarea pentru o înghețată la ore târzii din noapte este o parte intrinsecă a culturii italiene, astfel încât perspectiva ca acest deliciu să fie atacat este un pas prea departe pentru mulți.

„Ce face o familie italiană obișnuită în timpul verii? Face o plimbare după cină și își ia o înghețată”, a declarat pentru Observer Marco Barbieri, secretar general al Confcommercio, asociația italiană a comercianților cu amănuntul din Milano. „Este o tradiție clasică și, prin urmare, este clar că, dacă intervii în acest tip de obicei cultural, oamenii nu vor fi fericiți”.

Deși înțelege situația dificilă a celor care locuiesc în zonele unde viața de noapte duce la gălăgie, Barbieri a declarat că interzicerea mâncării la pachet nu va rezolva problema. „O regulă care să interzică oamenilor să bea o sticlă de apă sau să mănânce o înghețată sau o pizza în timp ce se plimbă în Darsena nu va rezolva nimic, deoarece oamenii vor rămâne pe  afară, indiferent de situație. Credeți că un tânăr de 25 de ani va pleca acasă la miezul nopții doar pentru că nu poate să ia ceva de mâncare la pachet? Ce se întâmplă cu turiștii care vor să mănânce o înghețată după miezul nopții? Își dă seama această administrație ce face?”.

Primarul din Milano, Giuseppe Sala, a declarat reporterilor: „Nu pot evita să abordez această problemă, nu este o ciudățenie, ci o nevoie a multora… nu schimbăm regulile universului, ci impunem limite foarte ușoare”.

Se așteaptă ca interdicția să se aplice în 12 zone, inclusiv în cartierele centrale Brera și Ticinese, precum și în Darsena, Arco della Pace și Lazzaretto, alături de arterele aglomerate Corso Como și Corso Garibaldi.

Mesaj de felicitare în limba română, cu ocazia sărbătorilor de Paște, din partea unei chinezoaice de la Beijing
Articolul anterior
Doi ucraineni din Odesa, plasați în arest, după ce au intrat în Moldova cu aproape jumătate de milion de euro nedeclarați
Articolul următor