Funcționarii responsabili de condamnarea la CEDO a R. Moldova ar trebui să plătească în totalitate cheltuielile pe care le suportă statul

Funcționarii responsabili de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului trebuie să plătească și să acopere în totalitate cheltuielile pe care le suportă statul. O spune avocatul Andrei Briceac, care a relatat despre hotărârea recentă a CEDO în cauza Salinschi v. Republica Moldova, în care s-a constatat violarea dreptului la libertate garantat de articolul 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, scrie IPN.

Într-o conferință de presă, avocatul a menționat că CEDO a concluzionat că clientului său, Victor Salinschi, a fost ținut în arest pentru o perioadă de circa o sută de zile fără temei, în mod abuziv. „Au mai fost anterior și alte hotărâri ale Curții Europene când s-au constatat încălcări similare. De ce este importantă anume cauza Salinschi? Cauza Salinschi este importantă deoarece Curtea de la Strasbourg în această speță a dat o notă negativă și s-a pronunțat în termeni foarte duri în privința activității instanțelor naționale, în particular în privința activității procurorului de caz și a judecătorului de instrucție care a acționat în cazul domnului Salinschi și care a dispus aplicarea acelui arest neîntemeiat”, explică apărătorul.

Avocatul a făcut apel public la autoritățile competente, solicitând Ministerului Justiției și Procuraturii Generale să responsabilizeze judecătorii, procurorii și toți funcționarii publici care se fac vinovați de condamnările la CEDO. „Vrem să sensibilizăm opinia publică cu privire la acest caz și să comunicăm faptul că orice nedreptate care se admite, mai devreme sau mai târziu își are remediu, dacă nu în instanțele naționale, atunci la nivelul Curții Europene a Drepturilor Omului”, a spus Andrei Briceac.

Potrivit lui, la originea acestui caz stau circumstanțe care s-au produs în anul 2013. Este vorba despre percheziții, arest și dosar penal inițiat atunci, absolut neîntemeiat. „Considerăm noi că acest caz este o dovadă a unei probleme grave cu care se confrunta justiția în acea perioadă, în anii menționați. Însă noi considerăm că această problemă rămâne și astăzi. Vorbim anume despre formalitățile cu care se instrumentează cauzele penale. Cazurile în care procurorii mânați de diferite motive – fie că este un interes politic, interes economic al unei persoane private sau pur și simplu dorința procurorului de a-și etala forța cu care este învestit de lege – pornesc cauza penală și cer aplicarea arestului”, a mai spus avocatul.

Andrei Briceac spune că clientul, medic de profesie, niciodată nu a fost în conflict cu legea. „Curtea concluzionat  în hotărârea sa că instanțele naționale, judecătorul de instrucție a închis ochii la circumstanțele importante ale cauzei”.

Victor Salinschi susține că, pe lângă faptul că judecătorii vinovați de condamnări la CEDO trebuie să răspundă, e nevoie de un mecanism prin care acești magistrați să fie obligați să achite dublu suma de despăgubiri stabilită de Curtea Europeană. „Dacă principiile de meritocrație nu vor fi promovate în viitor, dacă acești judecători nu vor trece prin comisii, dacă nu va fi sensibilizată opinia publică, nu vom căpăta rezultate. Vom ajunge în situația în care oamenii o să plece din țara dată și vor rămâne doar hoții și pensionarii”; a menționat Victor Salinschi.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Explozii auzite la hotar cu Moldova! Ce spun autoritățile noastre

Poliția de Frontieră anunță că în această dimineață, la ora 05:40, patrulele SPF Ocnița, SPF Otaci, SPF Cosăuți și SPF Soroca au raportat auzirea a cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile ucrainene au confirmat că în regiunea orașului Novodnestrovsk, situat în apropierea graniței cu Republica Moldova, au avut loc trei lansări de rachete.

”Cu privire la informația că rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în cursul nopții trecute, dorim să menționăm că toate sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată, un aspect confirmat și de autoritățile ucrainene.”, anunță Poliția de Frontieră.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP citat de digi24.ro.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor. Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute, scrie Agerpres.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

„Cu toţii avem eşecuri mici şi mari”, a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei. Spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi”, a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor. În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte. După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate. Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

Republica Moldova anulează regimul liberalizat de vize cu o țară

Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador va fi anulat. 57 de deputați au votat, în prima lectură, pentru denunțarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Republica Ecuador, scrie noi.md.

Inițiativa de denunțare a acestui ACORD aparține Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în contextul unor recomandări ale Comisiei Europene. Instituția a constatat, în mai multe rapoarte, că politica statului nostru în domeniul vizelor nu este pe deplin raliată la lista țărilor terțe, ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru șederea pe termen scurt în UE. În context, Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova să ajusteze politicile în acest domeniu, în special cele care vizează țările care prezintă riscuri de migrațiune ilegală sau de securitate pentru Uniunea Europeană. De menționat că cetățenii Republicii Ecuador au nevoie de vize pentru a călători în țările membre UE. Autoritățile menționează că denunțarea Acordului nu va avea consecințe negative, întrucît cifra schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Ecuador este de 300 de mii de dolari. Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Ecuador privind călătoriile fără vize ale cetățenilor a fost semnat în anul 2012 și a intrat în vigoare trei ani mai tîrziu.

Cât de tare îi va speria pe europeni facturile la energie în funcţie de ţara unde locuiesc
Articolul anterior
UE vine cu noi strategii anti-criză, pentru a face faţă penuriei de gaze. Cinci măsuri importante, anunțate
Articolul următor