Furt de 14 milioane de dolari în două ore din bancomate din 28 de țări

Imaginează-ți că ești un muncitor cu salarii mici din India căruia i se oferă o zi de angajare ca figurant într-un film de la Bollywood, scrie BBC. Rolul tău? Să mergi la un bancomat și să retragi niște bani, transmite hotnews.

În 2018, mai mulți bărbați din statul Maharashtra au crezut că acceptă un rol într-un film – dar, de fapt, erau catâri de bani, strângând bani cash într-o operațiune ambițioasă.

Operațiunea a avut loc într-un weekend și s-a concentrat pe banca Cosmos Co-operative (India), care își are sediul în Pune. Într-o sâmbătă după-amiază liniștită, personalul de la sediul central al băncii a primit un șir de mesaje alarmante din partea Visa din Statele Unite, care îi alertau cu privire la mii de retrageri în numerar de la bancomate – de către oameni care foloseau carduri Cosmos Bank. Când echipa Cosmos și-a verificat propriile sisteme, nu a văzut tranzacții anormale.

Aproximativ o jumătate de oră mai târziu, doar pentru a fi în siguranță, au autorizat Visa să oprească toate tranzacțiile de pe cardurile bancare Cosmos. Era însă prea târziu. Peste 14 milioane de dolari au fost retrași.

A fost o infracțiune care a uimit prin amploare și prin sincronizarea meticuloasă. Au fost implicate bancomate din 28 de țări diferite, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite și Rusia. Totul s-a întâmplat în doar două ore și 13 minute – ca un extraordinar flash mob global.

În cele din urmă, anchetatorii aveau să-i regăsească originile: un grup de hackeri care au mai făcut asemenea infracțiuni, aparent la ordinul statului nord-coreean

Înainte să cunoască imaginea generală, anchetatorii din Maharashtra au fost uimiți să vadă filmări CCTV cu zeci de bărbați mergând la bancomate, introducând carduri bancare și îndesând bancnotele în pungi.

„Nu știam de o asemenea rețea de catâri de bani”, spune inspectorul general Brijesh Singh, care a condus ancheta.

Rețeaua avea un manager care monitoriza tranzacțiile ATM în timp real pe un laptop, spune Singh. Folosind filmările CCTV, precum și datele telefoanelor mobile din zonele din apropierea bancomatelor, anchetatorii indieni au reușit să aresteze 18 suspecți. Majoritatea sunt acum în închisoare, în așteptarea procesului.

Printre cei arestați se numără un chelner, un șofer și un cizmar. Un altul avea o diplomă de farmacie. „Erau oameni blânzi”, spune el.

Anchetatorii cred că în spatele furtului s-a aflat statul secret și izolat al Coreei de Nord.

Coreea de Nord este una dintre cele mai sărace națiuni din lume, totuși o parte semnificativă din resursele sale limitate se îndreaptă către construirea de arme nucleare și rachete balistice, activitate care este interzisă de Consiliul de Securitate al ONU.

De la venirea la putere în urmă cu 11 ani, liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat o campanie fără precedent de testare a armelor, inclusiv patru teste nucleare și mai multe tentative provocatoare de testare și lansare de rachete intercontinentale.

Autoritățile americane cred că guvernul Coreei de Nord folosește un grup de hackeri de elită pentru a pătrunde în bănci și instituții financiare din întreaga lume pentru a fura banii de care are nevoie pentru a menține economia pe linia de plutire și pentru a finanța programul de arme.

Se crede că hackerii, supranumiți Rețeaua Lazarus aparțin unei unități conduse de puternica agenție de informații militare din Coreea de Nord.

Grupul Lazarus a fost acuzat că a încercat să fure 1 miliard de dolari de la banca centrală din Bangladesh în 2016 și că a lansat atacul cibernetic WannaCry.
Coreea de Nord neagă cu tărie existența Grupului Lazarus și toate acuzațiile de hacking sponsorizat de stat.

Pentru furtul băncii Cosmos, hackerii au folosit o tehnică cunoscută sub denumirea de „jackpotting” – numită așa pentru că face ca ATM-ul să-și verse banii ca și când ai câștiga jackpotul la o slotmachine. Sistemele băncii au fost compromise inițial în modul clasic: printr-un e-mail de phishing deschis de un angajat care a infectat rețeaua de calculatoare cu malware. Odată intrați înăuntru, hackerii au manipulat un software – numit comutatorul ATM – care trimite mesaje unei bănci pentru a aproba o retragere de numerar.

Acest lucru le-a dat apoi hackerilor puterea de a permite retragerile ATM-urilor de la complicii lor oriunde în lume. Singurul lucru pe care nu l-au putut schimba era suma maximă pentru fiecare retragere, așa că aveau nevoie de o mulțime de carduri și de multă lume pe teren.

În pregătirea atacului, au lucrat cu complici pentru a crea carduri ATM „clonate” – folosind date autentice ale contului bancar pentru a crea carduri duplicate.

Compania britanică de securitate BAE Systems a bănuit imediat că a fost opera Grupului Lazarus. Îi monitorizase luni de zile și știa că o să atace o bancă indiană. Pur și simplu nu știau care va fi.

Autoritățile americane și sud-coreene estimează că Coreea de Nord are până la 7.000 de hackeri instruiți. Este puțin probabil ca toți să lucreze din interiorul țării, unde puțini oameni au permisiunea de a folosi internetul, ceea ce face ca activitățile utilizatorilor să fie greu de ascuns. În schimb, sunt adesea trimiși în străinătate.

Ryu Hyeon Woo, un fost diplomat nord-coreean și unul dintre cei mai în vârstă oameni care au părăsit regimul, a oferit o perspectivă asupra modului în care lucrează hackerii în străinătate.

În 2017, el a lucrat la ambasada Coreei de Nord din Kuweit, ajutând la supravegherea angajării a aproximativ 10.000 de nord-coreeni în regiune. La acea vreme, mulți lucrau pe șantiere de peste Golf și, la fel ca toți muncitorii nord-coreeni, au fost obligați să predea regimului cea mai mare parte din salariu.

El a spus că biroul său a primit un apel zilnic de la un manager nord-coreean care supraveghea 19 hackeri care trăiau și lucrau în spații înghesuite din Dubai. „De fapt, asta este tot ce au nevoie: un computer conectat la internet”, a spus el.

Autoritățile americane i-au numit „cei mai importanti jefuitori de bănci din lume”, folosind „tastaturi mai degrabă decât arme”.

Moldovenii, îndemnați să sărbătorească Ziua Europei, pe 9 mai

Acum șapte decenii, la 9 mai 1950, a fost pusă piatra de temelie pentru pacea și unitatea de care se bucură țările din Uniunea Europeană. Și în Republica Moldova în această zi este marcată Ziua Europei. Cu acest prilej, Președinta Maia Sandu a venit cu un apel către toți cetățenii să vină în Piața Marii Adunări Naționale pentru a celebra pacea, scrie radiomoldova.md.

„Vă invităm pe toți, alături de familie și prieteni, să celebrăm împreună Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale la un eveniment organizat de Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu delegația Uniunii Europene. Vom discuta despre lucrurile cu care se mândrește Moldova, veți avea ocazia să vorbiți cu cabinetul de miniștri, să vizitați alături de copii Casa Guvernului, să aflați despre proiectele prin care construim Moldova Europeană și să vă bucurați de concertul din seara de 9 mai. Europa ești Tu! Moldova Europeană suntem Noi!”, a menționat Maia Sandu.

Și Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks a îndemnat moldovenii să sărbătorească Ziua Europei pe 9 mai la Chișinău și pe 19 mai – la Bălți.

„Ziua Europei este despre și pentru oameni! Este ziua în care ne reamintim că solidaritatea ne face mai puternici”, a spus Ambasadorul UE in Moldova, Jānis Mažeiks, într-un apel video.

Amintim că în 2023, Ziua Europei a fost marcată printr-o serie de evenimente pe parcursul lunii mai. Orășelul European a fost inaugurat la Chișinău pe 13 mai. În aceeași zi, a avut loc și concertul din PMAN.

Un elev de 17 ani a murit la spital, după ce i s-a făcut rău într-un autobuz. Adolescentul obișnuia să consume băuturi energizante

Un adolescent în vârstă de 17 ani, din Pașcani, a decedat după ce i s-a făcut rău într-un autobuz. Medicii au încercat să îi salveze viața, dar eforturile au fost în zadar, scrie adevarul.ro.

Conform informațiile apărute până în prezent, se pare că tânărul era consumator de băuturi energizante.

Un elev de 17 ani a murit la spital, după ce i s-a făcut rău într-un autobuz

Un tânăr în vârstă de 17 ani a murit subit luni noaptea, 23 aprilie 2024, în jurul orei 22.00, la Spitalul Municipal de Urgență din Pașcani. Băiatul, care era elev în clasa a Xl-a la un liceu din municipiul Pașcani, a ajuns de urgență la spital după ce i s-a făcut rău într-un mijloc de transport în comun.

Medicii au încercat să-i salveze viața și l-au resuscitat timp de două ore. Cu toate acestea, eforturile au fost zadarnice iar doctorii au fost nevoiți să declare decesul. 

Conform informațiilor apărute până în prezent, se pare că adolescentul obișnuia să consume băuturi energizante, extrem de periculoase pentru organism, mai ales în cazul în care există și alte patologii necunoscute.

La data de 23 aprilie anul curent, Poliția Municipiului Paşcani a fost sesizată de către reprezentanții unei unități medicale cu privire la faptul că un tânăr, de 17 ani a decedat la unitatea respectivă. Din cercetări a rezultat faptul că, în aceeași zi, acestuia i s-a făcut rău în timp ce se deplasa cu un mijloc de transport în comun pe raza municipiului Pașcani. La fața locului s-a deplasat un echipaj medical, acesta fiind transportat la spital. Ulterior, în urma manevrelor de resuscitare, cadrele medicale au constatat decesul tânărului.

Pe corpul persoanei nu au fost identificate urme vizibile de violență. A fost dispusă efectuarea necropsiei medico-legale pentru stabilirea cauzei decesului. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere de culpă” a anunțat Inspectoratul Județean de Poliție Iași.

Băuturile energizante, o adevărată bombă cu ceas

Conform cadrelor medicale, băuturile energizante pot fi un adevărat pericol pentru sănătate, mai ales dacă este vorba despre persoane care suferă și de patologii nedescoperite.

Există o combinație potențial letală între doze mari de cofeină, taurină și zahăr. În momentul în care au doze de trei ori mai mari decât într-o cafea, la o persoană care nu este obișnuită cu acest tip de excitante pot apărea tulburări cardiovasculare multiple. Totodată, maladiile cardiovasculare nediagnosticate se pot acutiza și complica. Totodată, este conținutul important de zahăr: cam 10 lingurițe de zahăr conține o astfel de băutură. Totodată, apare agitația psihomotorie, dar efectele asupra sistemului cardiovascular sunt extrem de grave”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.  

Parlamentul Independenței cere guvernelor de la Chișinău și București unirea neîntârziată a Republicii Moldova cu România

Unirea cât mai repede dintre Republica Moldova și România. Asta cer reprezentanții asociației obștești „Parlamentul Independenței”, guvernelor de la Chișinău și București. Ei vor convocarea ședinței comune la care să se adopte Actul Unirii Republicii Moldova cu România – act normativ suprem al dreptății și totodată al lichidării Pactului Ribbentrop-Molotov pentru națiunea română, scrie evz.ro.

Într-o declarație, semnatarii și votanții Declarației de Independență se adresează și guvernelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei și Franței. Care ar trebui să ajute la această mutare care să reîntregească națiunea română.

Unirea dintre Republica Moldova și România, cerută de Parlamentul Independenței

Președintele asociației „Parlamentul Independenței”, Alexandru Arseni, doctor habilitat în dreptul constituțional, a prezentat Declarația-apel cu privire la securitatea națională și integritatea teritorială în contextul situației social-politice interne și externe. Potrivit lui, un apel cu privire la adoptarea actului reîntregirii, adresat către guvernele de la Chișinău și București a fost și anterior. Apelul fusese adoptat pe 26 decembrie 2022, fiind semnat de către 101 deputați semnatari și votanți ai Declarației de Independență, dar și subsemnat de mai bine de 50 de personalități marcante din domeniile știință, cultură, medicină, literatură etc.

Au mai existat apeluri cu privire la extinderea și acoperirea teritoriului Republicii Moldova cu emisiunile postului de televiziune nr.1 România. Un al apel s-a referit la încheierea acordului bilateral de asigurare a securității militare.

„Spre regret, guvernarea de la Chișinău, nu numai că nu a răspuns la apeluri, dar nu a întreprins nicio acțiune practică concretă de a executa voința poporului suveran la reunificarea naturală și legală cu Patria-Mamă România, precum și a asigurării securității naționale și integrității teritoriale. În schimb forțele revanșiste, de ocupație, au selectat și identificat persoane școlite și, respectiv, cu suport financiar criminal terorizează locuitorii din sudul, estul și unele orașe din nord, antrenându-i în procese ilegale. Mai mult ca atât, deputații pretinși ai „opoziției”, contrar statutului de deputat, destabilizează și mai mult situația social-politică internă”, a citat din Declarație Alexandru Arseni.

Avertisment după consolidarea Opoziției, la Moscova

Potrivit lui, toate aceste acțiuni ilegale sunt întreprinse în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. „Colac peste pupăză, pe 21 aprilie curent, aceste persoane, în mod cinic și-au consolidat acțiunile în capitala „Imperiului răului”, Moscova. Astfel s-a demonstrat încă o dată poziția lor de spioni ai Moscovei, cu planuri clare de a subjuga din nou poporul Republicii Moldova, element constitutiv al Națiunii Române”, a declarat președintele asociației „Parlamentul Independenței”.

În context, citând Declarația-apel, doctorul habilitat le-a solicitat guvernărilor de la Chișinău și București să se convoace de urgență în ședință comună pentru a adopta Actul Unirii Republicii Moldova cu România. „Pe această cale naturală va fi smuls cuțitul ce stă în spatele a două națiuni: română și ucraineană, asigurându-se astfel securitatea națiunilor în cadrul Europei Unite și protecția NATO”, a mai spus citat Alexandru Arseni din Declarație.

În Rusia începe campania de recrutare de primăvară. Sunt chemaţi sub arme circa 147.000 de tineri
Articolul anterior
Cum au scăpat două adolescente ucrainene din mâinile rușilor, după ce au fost ținute aproape un an departe de familii
Articolul următor