Furtună puternică în nordul Italiei! Lacul Como s-a revărsat, iar la Milano sunt inundații. Cod de vreme rea în toată țara

O furtună care a adus ploi abundente și vânturi violente în nordul Italiei, luni noapte și marți dimineață, a provocat inundații în centrul Milano și a făcut ca Lacul Como să se reverse. Și râul Seveso s-a revărsat, anunță agenția de protecție civilă din Italia, transmite CNN. Mai multe baruri de pe malul lacului Como – o atracție turistică populară – au fost inundate, în timp ce autoritățile de protecție civilă au fost forțate să pompeze apă din zonele din apropiere și să ridice bariere mobile.

Seveso, un râu care trece prin municipalitățile Como, Monza e Brianza și Milano, și-a spart și el malurile, potrivit agenției de protecție civilă din Italia. Părți din Milano au devenit inaccesibile, în timp ce postările de pe rețelele de socializare au arătat apă curgând pe scări în gările subterane și pietoni blocați din cauza șuvoaielor de apă.

Consilierul pentru siguranță al orașului, Marco Granelli, a spus că vânturile au doborât copaci, au dărâmat schele și au smuls țiglele de pe acoperișuri. Electricitatea a fost întreruptă în mai multe părți ale orașului ca măsură de precauție, în timp ce autoritățile lucrau pentru a curăța liniile electrice.

Eugenio Giani, președintele regiunii, a declarat că Toscana a suferit inundații, copaci căzuți și alunecări de teren după ce 257 de milimetri de ploaie au căzut în 24 de ore – mai mult decât media lunară a precipitațiilor pentru această perioadă a anului. Un copac a căzut peste o mașină în timp ce aceasta se mișca, dar șoferul a scăpat nevătămat.

Știința arată că, pe măsură ce criza climatică se accelerează, evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi ploile abundente și furtunile, vor deveni mai frecvente și mai intense. Italia este deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice din cauza geografiei sale, care o expune la un risc ridicat de alunecări de teren și pentru că este înconjurată de Marea Mediterană care se încălzește, ceea ce crește șansa de furtuni puternice. Veneția, aflată nord-estul Italiei, a trecut și ea prin inundații, potrivit primarului orașului Luigi Brugnaro. Vânturile puternice care suflau spre nord în Marea Adriatică au împins apa în oraș. Combinat cu mareele deja înalte asociate cu luna plină, acest lucru a provocat o maree „excepțională” de 154 de centimetri. Cea mai mare maree măsurată vreodată a fost înregistrată în 1966 la 194 de centimetri.

În toată Italia au fost anunțate coduri de vreme rea

Se așteaptă să cadă ploi în toată țara în tot restul săptămânii. Agenția de protecție civilă a Italiei a pus toate zonele din regiunea Veneto, inclusiv Veneția, în alertă roșie până la 1 noiembrie. Șase regiuni din nord sunt sub următorul nivel de alertă, portocaliu, iar 11 regiuni sunt sub cod galben în următoarele 24 de ore. Furtuna vine în timpul unui sezon de vacanță aglomerat, cu peste 8 milioane de italieni care sunt așteptați să călătorească începând de miercuri. Anul acesta a fost deosebit de mortal din cauza inundațiilor care au afectat Italia. În mai, inundațiile din regiunea Emilia Romagna din nordul Italiei au ucis cel puțin 14 persoane. Peste 20 de râuri și-au spart malurile, provocând sute de alunecări de teren, scufundând case și devastând terenurile agricole.

18 elevi de clasa a III-a și un profesor au ajuns la spital după un experiment eșuat la o lecție

18 elevi și un profesor de la o școală primară din Tennessee, SUA, au ajuns la spital după un experiment științific eșuat, scrie stirileprotv.ro.

Elevii de clasa a treia făceau experimente științifice și mai mulți au spus că au început să se simtă rău după un experiment cu gheață carbonică.

Copiii au acuzat stări de greață și au mers la asistenta medicală a școlii, care a alertat imediat conducerea instituției de învățământ.

Elevii au fost transportați la spitalele din zonă, iar după câteva ore au ajuns în siguranță la părinți.

Gheața carbonică este dioxid de carbon în formă solidă și este periculoasă dacă se topește și este inhalată într-un spațiu care nu este aerisit.

Eveniment copleșitor la 2.000 km. de casă! O promoție de moldoveni și-au invitat prima învățătoare și foștii profesori la o întâlnire cu absolvenții, în Italia

Un eveniment copleșitor a avut loc, zilele acestea, într-un oraș din Italia, acolo unde o promoție de moldoveni au organizat o întâlnire cu absolvenții la care și-au invitat foștii profesori, care în prezent muncesc în această țară. Mai mult, în aceeași țară e stabilită și prima lor învățătoare, care a fost și ea invitată la această întâlnire cu absolvenții. Evenimentul a avut loc într-un restaurant din regiunea Padova.

Astfel, la peste 2.000 km. distanță de casă, promoția anului 1999 a Gimnaziului din satul Răciula, raionul Călărași, care peste ani s-au pomenit mai toți în străinătate, acolo unde s-au stabilit cu traiul sau muncesc, au decis, la cei 25 de ani de la absolvirea școlii, să organizeze o întâlnire cu absolvenții în Italia. Și asta pentru că foștii lor profesori, în număr mare, la fel locuiesc și muncesc acolo. În total, evenimentul a adunat circa 45 de persoane.

Mai mult, conaționalii noștri au reușit să o surprindă și să-i ureze ”La mulți ani” primei lor învățătoare, Ludmila Ciobanu.

Unii dintre cei prezenți au fost nevoiți să parcurcă sute de kilometri pentru a ajunge la eveniment. Una dintre fostele absolvente a venit, împreună cu familia, tocmai din Madrid, Spania, pentru a fi alături de foștii colegi în această zi.

”Emoții la maximum la unul dintre cele mai emoționante și frumoase evenimente organizate de noi, cei mai uniți colegi de clasă. La peste 2.000 Km distanță de casă, la peste 25 ani de la absolvirea școlii, am reușit să o surprindem și să-i urăm La Mulți Ani, Primei Învățătoare dnei Ludmila Ciobanu. Am depănat amintiri din anii copilăriei și adolescenței, ne-am amintit de fiecare coleg și am savurat amintirea anilor petrecuți împreună . Ne-am bucurat de prezența profesorilor care au reușit să ne fie alături și complici în acest frumos eveniment!

Scumpi Dascăli, ne închinăm în fața voastră și vă mulțumim pentru efortul depus , la temelia noastră se află și munca voastră! Mulțumim colegilor pentru urări și gânduri bune. Vă așteptăm cu drag în Italia!”, scrie Paulina Mutu, una dintre absolvente, pe pagina sa de Facebook.

Trebuie să menționăm faptul că, la întâlnirea cu absolvenții organizată în satul natal al acestora, la Gimnaziul din satul Răciula, acolo unde era așteptată această promoție, în data de 3 februarie curent, a fost prezent doar un fost coleg al acestora. Trist, dar acesta a stat singur la masa unde trebuiau să fie și foștii lui colegi, care s-au împrăștiați prin lume.

În clasa promoției anului 1999 a gimnaziului din satul Răciula au fost în jur de 30 de absolvenți.

Cea mai frumoasă tânără din Moldova a plecat la Miss World 2024, în India

Cea mai frumoasă fată din Moldova a plecat la concursul de frumusețe Miss World 2024, care va avea loc în India. Este vorba despre Diana Spotarenco, scrie SHOK.md.

Diana Spotarenco a publicat rețelele de socializare imagini înainte de plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Cea mai interesantă călătorie din viața mea începe acum! Sunt atât de încântată. Hai Moldova!!! Pe curând, India”, a semnat Diana Spotarenco.

Diana Spotarenco a devenit cunoscută când a obținut titlul Miss Modova 2023.

50 de moldoveni rămân blocați în Fâșia Gaza. Ce spun autoritățile
Articolul anterior
Ucrainenii apelează tot mai des la astrologi și vrăjitori ca să afle când se termină războiul. Întrebarea frecventă: „Când va muri Putin?”
Articolul următor