Teatre nominalizate la mai multe categorii, dar nu au obținut niciun premiu.
Actori care s-au impus sau au debutat cu success, dar au rămas pe dinafară. Regizori care au au investit tot sufletul în ceea ce pun în scena, dar nu au primit anul acesta niciun premiu. Critici dure în sală și pe internet, au urmat imediat după începea transmisiunii în direct a Galei Premiilor UNITEM 2013.După lungi așteptări și aspirații, 42 de premii pentru cele mai bune roluri, spectacole, scenografie, coregrafie, lucrare regizorală și-au găsit locul în palmaresul artiştilor de teatru şi oamenilor de cultură.
Marele câştigător al celei de a XII-a ediţii a fost teatrul rus „S uliţî roz“ din Chişinău, care a cules trei premii importante: cel mai bun spectacol („Equus“ de Peter Shaffer), cea mai bună lucrare regizorală (Iuri Harmelin) şi cel mai bun rol masculin (Nikita Volok).
Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost obținut de actrița Angela Ciobanu (Teatrul Mihai Eminescu), iar cea mai bună actriță la rolul secundar a fost declarată Olga Prohorova (Teatrul de Dramă şi Comedie „Nadejda Stepanovna Aroneţkaia” din Tiraspol).
Ion Mocanu (Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”) a fost desemnat drept cel mai bun actor în rolul secundar, iar Premiul pentru cel mai valoros debut a mers la Mihai Fulga (Teatrul „Alexei Mateevici”).
La capitolul spectacole pentru copii au fost remarcate Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” și Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret „S uliţî roz”.
Adrian Suruceanu (Teatrul de Revistă „Ginta Latină”) a obținut premiul pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolul My darling Missis Kronky, după John Patrick, regia Mihai Ţărnă.
Pentru cea mai bună coregrafie şi expresie corporală, a fost premiat Dumitru Tanmoşan, iar pentru cele mai bune costume teatrale din spectacolul Frumoasa şi Bestia (Teatrul Republican „Luceafărul”) a fost remarcată Stela Verebceanu.
Liviu Ştirbu și Marian Stârcea au ridicat premiul pentru cea mai bună creaţie muzicală originală.
Premiul Preşedintelui UNITEM
- Mihai Țărnă, regizor – Teatrul de Revistă „Ginta Latină”.
- Ion Grosu, actor – Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”.
- Sandu Leancă, actor – Teatrul Național „Mihai Eminescu”.
- Constantin Haret, actor, director al Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”.
Premiul cel mai bun manager „Alexandru Fedico”
- Alexandru Vasilache, regizor, director general al Studioului „Moldova-Film”.
- Tudor Țărnă, regizor, director general – Teatrului de Revistă „Ginta Latină”.
Mihai Volontir a fost desemnat „Personalitatea Țării“, iar regele umorului Gheorghe Urschi și actrița Lidia Valdanschi au fost premiați pentru întreaga activitate. Pentru Mihai Volontir și Gheorghe Urschi, premiile au fost ridicate de cele mai scumpe persoane din viața lor, soția Eufrosinia Dobândă-Volontir și cele două fiice ale umoristului. „Când maestrul Volontir a împlinit 75 de ani cineva a spus că nu are ce titlul să-i confere, că le-a luat pe toate. Tăticul nostru a spus atunci că i-ar da cel mai nou titlu: învingător în lupta pentru viaţă. Modest din fire, acum el stă în rând la acest titlu de nobleţe“, a spus una dintre fiice.
De premii de excelenţă s-au învrednicit celebrul actor român Mircea Diaconu, tenorul Mihai Munteanu şi actriţa Dina Cocea.
Natalia Bodiu