Gala Premiilor VIP a celebrat cea de-a XX-a ediție

De 20 de ani, Gala Premiilor VIP nominalizează personalități cu renume din țara noastră în cadrul evenimentelor deosebite cu zeci de invitați, organizate de Valentina Luchian, fondatoarea revistei Fashion VIP. În anul 2020, ajunsă la cea de-a XX-a ediție, Gala Premiilor VIP a fost celebrată, în premieră, într-un mod unic cu doar 16 invitați, printre care s-au numărat Nicolae Dabija, soliștii trupei Akord și producătorul trupei Iurie Bădicu, Petru Hadârcă, artistul Igor Rusu și alte nume sonore de acasă.

Valentina Luchian, realizatoarea proiectului Gala Premiilor VIP, despre evenimentul de suflet organizat într-un an plin de provocări:

,,O gala altfel, unică și specială în felul ei… Planurile erau mari ca la 20 de ani – un eveniment grandios cu multa lume și o retrospectivă a celor 20 de ani de activitate… Iar Dumnezeu a avut alte gânduri cu mine, nu au coincis cu ale mele, inițial parcă te întristezi, că acest an 2020 ne-a dat toate proiectele peste cap, apoi realizezi că tot ce se face se face spre bine, iar mai frumos decât atât nici nu putea să fie”, a declarat gazda evenimentului, Valentina Luchian.

La această ediție, Gala Premiilor VIP a avut loc sub forma unui eveniment restrâns, cu doar 14 invitați și 6 colaboratori tehnici, emoțiile și clipele rămânând de altfel unice și deosebite.

,,Da, se pot face evenimente foarte frumoase și cu oameni foarte puțini. Mi-a placut ideea și chiar dacă trece pandemia, nu știu dacă aș mai reveni la formula cu multa lume. Merg pe ideea puțini, dar buuuuuni. Mulțumesc mult celor care mi-au fost alături timp de 20 de ani, oameni minunați, exceptionali și frumosi la suflet. Vă sunt enorm de recunoscătoare”, a ținut să ne dezvăluie Valentina Luchian.

,,Iubesc oamenii… Tot ce fac o fac cu multă dragoste și dăruire. Să lăsăm în urma noastră, mici bucurii și amintiri frumoase. Multă sănătate, înțelepciune, răbdare și iertare tuturor”, a conchis Valentina Luchian.

Iată cine sunt Laureații Premiului VIP 2020, ediția a XX-a:

1. Premiul VIP de Excelență în muzică pentru întreaga activitate – Ion Suruceanu

2. Premiul VIP de Excelență în literatură – Nicolae Dabija

3. Premiul VIP de Excelență în teatru – Petru Hadârcă

4. Premiul VIP de Excelență în muzică – Trupa Anului – Trupa Akord – Igor Sîrbu și Eduard Malareu

5. Premiul VIP de Excelență în afaceri, pentru fidelitate și Parteneriat – Zenovia și Tudor Ceaicovschi – Compania GBG

6. Premiul VIP de Excelență în afaceri, pentru fidelitate și parteneriat – Gabriel Stati – Stati Holding

7. Premiul VIP de Excelență în muzica populară – Igor Rusu

8. Premiul VIP „Producătorul anului 2020” – Iurie Badicu – Producatorul Trupei „Akord”

9. Premiul VIP de Excelență pentru fidelitate în prezentarea evenimentelor VIP – Sergiu Beznițchi

10. Premiul VIP de Excelență în afaceri, pentru fidelitate și parteneriat – Victor Miculeț – Auto Space BMW

11. Premiul VIP de Excelență în finanțe, pentru fidelitate și Parteneriat – Serghei Cebotari – MAIB

Un autocar cu 35 de cetăţeni ucraineni a luat foc pe podul peste Dunăre de lângă Brăila, România

Un autocar în care se aflau 35 de cetăţeni ucraineni a luat foc luni, pe podul peste Dunăre de la Brăila. Șoferul şi pasagerii au reușit să se autoevacueze la timp, transmite News.ro. 

Autocarul se deplasa din direcţia Tulcea spre Brăila când a fost cuprins de flăcări. În câteva minute autovehicolul a ars ca o torță. 

„La faţa locului intervin o autospecială cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD de la ISU Brăila şi o ASAS de la ISU Tulcea – subunitatea din Măcin”, a transmis ISU Brăila. 

În urma incendiului, nu s-au înregistrat victime, şoferul şi cei 35 de pasageri, cetăţeni ucraineni, reuşind să iasă la timp din autovehicul.

Traficul pe pod este blocat în totalitate. Pasagerii vor fi preluaţi de un alt autocar, însă între timp sunt transportaţi cu microbuze ale ISU la Sala Polivalentă din Brăila.

Femeile din mediul rural cer autorităților să creeze ”celule de criză” la sate pentru a fi ajutate mai rapid și eficient în cazurile de violență domestică

Un eveniment mai puțin obișnuit pentru satele din Republica Moldova a avut loc în localitatea Marcăuți din raionul Dubăsari, aflat în zona de securitate. Femeile din regiune s-au reunit pentru a face totalurile unui proiect care s-a derulat timp de câteva luni în zonă, sub egida Oficiului ONU pentru drepturile omului (OHCHR), PNUD și UN Women Moldova cu genericul ”Pace și Securitate pentru Egalitate și Echitate”, informează unica.md.

Proiectul a fost implementat de un grup de inițiativă locală al Centrului de Justiție Socială ”Echitate”, condus de Maria Zugravu, și a reușit să identifice o problemă majoră, care le preocupă pe femeile din regiune, și anume violența domestică. Potrivit președintei acestui centru, circa 80 la sută din femeile din zonă se confruntă cu acest fenomen grav, și toate au nevoie de ajutor.

Noi încercăm să le ajutăm cum putem. În 2022 am identificat un grup de femei lider care au dorit să se implice în ajutorarea reprezentantelor din mediul rural. Surprinzător, cele mai multe femei au solicitat ghidare în cazurile de violență domestică. Astfel, în urma implementării acestei inițiative ne-am gândit să realizăm diverse proiecte pentru a le ajuta. Deși aparent avem toate mecanismele necesare, la nivel local, asta nu funcționează. Pacea în comunitate vine din familie, de aceea am purces la acțiuni concrete. În localitățile rurale 80 la sută din femei trec prin diverse forme de violență. Am avut situații dificile, iar femeilor nu le-a fost ușor să prindă la curaj. Ideile care ne-au venit pe parcurs ni le-am asumat și acum trebuie să le realizăm.”, a comunicat pentru unica.md Maria Zugravu.

Femeile au venit cu o soluție reală, o premieră pentru țara noastră, dar care ar ajuta mai rapid și eficient în combaterea violenței domestice și ar oferi suport prompt și imediat victimelor acestui fenomen. Astfel, femeile de la țară au atras atenția asupra necesității creării unor celule de criză în localitățile rurale și a unor centre de reziliență pentru sprijinirea familiilor în situații excepționale, ca un instrument real în combaterea și conștietizarea acestui fenomen. Mai mult, acestea au venit cu un plan de implementare și acțiuni concrete de intervenție.

Ideea a fost salutată de deputata Angela Muntean-Pojoga, secretar al comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice și autoarea mai mult proiecte în susținerea drepturilor copiilor și a femeilor, care a fost prezentă la eveniment:

Asemenea proiecte sunt importante în întreaga țară. Trebuie să recunoaștem că violența domestică persistă în societate. De aceea, crearea acestor celule de criză ar fi o soluție reală în mediul rural pentru a combate acest fenomen. La nivel național există deja un centru național care oferă tot spectrul de servicii acestor victime, însă, la nivel local, ar fi și mai eficiente. Salut și inițiativa primarului de Marcăuți care a decis să ofere spațiul școlii din localitate pentru crearea unei locuințe sociale victimelor violenței, mai ales din zona de securitate. Încurajez femeile să fie deschise și mă bucur că ele conștientizează că trebuie să vorbească despre acest fenomen în toate formei sale, fie că e vorba de violență fizică, psihologică sau economică. Nu mi se pare o rușine aceste cazuri, din contra, trebuie să fie o durere a noastră, pentru că aceste cazuri afectează generațiile în creștere, iar copiii sunt oglinda noastră. Femeile nu trebuie să tolereze astfel de comportamente.”, a menționat pentru unica.md deputata Angela Muntean-Pojoga.

Potrivit ei, R. Moldova a făcut pași importanți la capitolul egalității de gen, ajungând pe locul 13 din 184 de state. Totuși, discriminarea femeilor încă există, de aceea a îndemnat femeile din mediul rural să fie mai implicate și solidare în problemele cu care se confruntă.

Lilia Scorici, executor judecătoresc implicat activ în susținerea drepturilor femeilor și Ambasadoarea păcii și echității sociale s-a referit la unele aspecte stringente cu care se confruntă în prezent colegii săi când vine vorba de încasarea pensiei alimentare în folosul femeilor în grija cărora au rămas copiii după divorț. Lilia Scorici susține că executorii judecătorești sunt puși în situație dificilă la încasarea acestei pensii de la bărbații care, în mare parte, muncesc la negru, tocmai pentru a se eschiva de a achita în folosul mamelor aceaste sume stabilite de instanțele judecătorești și cere autorităților să se implice în acest segment cu acțiuni concrete, întrucât, după divorț, majoritatea femeilor rămân cu toată povara pe umerii lor. Totodată, Lilia Scorici a atras atenția și asupra importanței ghidării victimelor violenței domestice, aspect cu care s-a ciocnit în practică, și a sugerat autorităților să se implice mai mult în acest sens.

Prezentă la eveniment, Kristin Jenssen, consilieră pentru pace și dezvoltare din cadrul oficiului Coordonatorului Rezident ONU în Moldova a salutat inițiativele femeilor din mediul rural:

Este foarte importantă crearea unor astfel de centre de suport nu doar pentru acordarea de ajutor victimelor violenței, ci și pentru transformare, schimbare de mentalitate, conștientizare la nivel comunitar, pentru a contribui astfel la prevenția fenomenului. Femeile trebuie nu doar să se elibereze de violența domestică, ci să înțeleagă că pot aduce schimbarea: nu ne putem aștepta de la ele să fie pacificatoare până când nu eliminăm orice formă de violență”, a menționat expertul.

Caz șocant! Soția a luat o copilă sub tutelă, iar soțul a abuzat-o sexual

Datorită diligenței procurorilor, la 10 iulie 2024, a fost pronunțată o sentință, prin care un bărbat în vârstă de 57 de ani, a fost recunoscut vinovat pentru acțiuni cu caracter sexual neconsimțite și violență în familie, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 11 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, în perioada anilor 2021 -2023, locuind în comun cu soția sa și o minoră, născută în 2007,  asupra căreia era instituită tutela, fiind desemnată în calitate de tutore soția inculpatului, totodată bărbatului revenindu-i obligațiuni de grijă, ocrotire, protecție și educare a minorei, în calitate de membru de familie, pe parcursul perioadei de timp indicate, acționând cu intenția unică de a determina copila de a întreține cu el periodic acte sexuale, manifestând un comportament fizic și verbal necuvenit și ilegal, a abuzat sexual copila.

Potrivit raportului de evaluare psihologică a minorei, a fost stabilit a un comportament caracterizat prin existența unor semne specifice copiilor victime ale abuzului sexual, expunere la abuz fizic și emoțional, stres posttraumatic, anxietate generalizată, gânduri distorsionate persistente cu privire la consecințele evenimentului traumatizant.

Același inculpat, după ce a aflat că victima împreună cu soția sa au depus plângere la poliție, le-a cerut să-și retragă plângerea și le-a amenințat cu moartea, menționând că le va „tăia pe bucăți” în caz de nesupunere și eventual condamnare a sa pe baza acuzațiilor legate de acțiunile cu caracter sexual neconsimțite întreprinse asupra minorei.

Inculpatul a pledat nevinovat. Acesta se află în arest preventiv.

Nicolae al României şi-a botezat fetiţa, strănepoata regelui Mihai. Imagini video de la eveniment
Articolul anterior
Jennifer Aniston a vorbit despre Maia Sandu, pe pagina sa de Instagram
Articolul următor