,,Gala Recunoștinței pentru prevenirea risipei alimentare”, cu sprijinul Uniunii Europene

Pe 26 noiembrie, Banca de Alimente a organizat prima ediție a evenimentului ,,Gala Recunoștinței pentru prevenirea risipei de alimente”. Acțiunea este realizată cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”.

La eveniment a participat Excelența Sa,      Ambasadorul      Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, precum și reprezentați ai mediului de afaceri din domeniul agro-alimentar, manageri de servicii sociale, autorități și alți parteneri ai Băncii de Alimente.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova:

„Reducerea risipei alimentare și a pierderii de alimente sunt două dintre obiectivele principale ale UE pentru a atinge o economie circulară până în 2050. Mă bucur că împreună, am reușit îmbunătățirea cadrului legal al Republicii Moldova în domeniul prevenirii risipei alimentare și am consolidat capacitățile de funcționare a Băncii de Alimente. De asemenea, doresc să-mi exprim recunoștința față de toți donatorii de alimente – companii, fermieri, parteneri și voluntari – precum și față de cetățenii care susțin demersul de prevenire a risipei de alimente și promovare a solidarității. Doar prin eforturi comune și mobilizarea noastră a tuturor, putem oferi șanse reale la o viață mai bună celor care astăzi sunt neajutorați”,

Banca de Alimente reprezintă un mecanism practicat la nivel internațional prin care surplusul de produse alimentare sigure pentru consum, ce riscă să fie aruncate de către operatorii din lanțul agro     alimentar sunt recuperate. Ulterior, Banca distribuie aceste produse către serviciile sociale care deservesc persoane din grupuri vulnerabile.
Oleg Paraschiv, Director Banca de Alimente:,,Gala este un eveniment de valorificare a efortului oamenilor și echipelor care au susținut, în mod special, demersul de prevenire a risipei și promovare a solidarității      printr-un angajament constant de implicare și responsabilitate socială. Grație sprijinului Uniunii Europene, din anul 2022, a crescut capacitatea de recuperare a tuturor categoriilor de alimente, au fost realizate acțiuni de advocacy pentru îmbunătățirea cadrului legal național în domeniu și au fost implementate instrumente inovative și eficiente în procesul de funcționare a Băncii de Alimente.  În rezultat,  până în prezent, am recuperat 316516 kg de alimente de la 61 de operatori din domeniul agro     alimentar. Aceste alimente au fost distribuite în 78 de servicii sociale din toată țara, care asistă  9635 de beneficiari.”

În semn de înaltă apreciere, în cadrul evenimentului, șapte operatori din domeniul agro     alimentar, care s-au remarcat prin implicare constantă și aport semnificativ în colaborarea cu Banca de Alimente, au fost premiați cu Trofeul Galei Recunoștinței pentru prevenirea risipei de alimente

Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de I.P. ,,Keystone Moldova’’, A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale’’ și I.R.M.S. ,,Diaconia”. 

Proiectul este implementat în perioada 01.01.2022 – 31.12.2024, având o valoare totală de circa 1,3 milioane de euro.

Decizie importamtă în lupta cu violența digitală față de copii

Materialele care promovează abuzul sexual asupra copiilor vor fi eliminate din Telegram. Platforma de mesagerie a anunțat că va colabora cu Internet Watch Foundation (IWF) pentru a bloca astfel de conținut. Decizia reprezintă un pas important în lupta cu violența digitală față de minori, întrucât în trecut, compania fondată de Pavel Durov a refuzat să intervină, scrie nm.md.

IWF este o organizație internațională care luptă împotriva conținutului legat de violența asupra copiilor. În trecut, Telegram a refuzat în mod repetat să colaboreze cu această organizație și să implementeze instrumentele oferite de IWF pentru blocarea imaginilor de abuz sexual asupra minorilor.

Reprezentanții IWF au descris decizia Telegram de a elimina conținutul care redă abuzuri sexuale contra copiilor drept un „moment de cotitură”, dar au subliniat că este doar primul pas pe un „drum lung” de schimbări necesare pentru platformă.

Potrivit unui studiu realizat în februarie 2024 de Kosa Media, o sursă media specializată în combaterea violenței de toate formele față de copii și femei, Telegram găzduiește un vast ecosistem de distribuire a pornografiei infantile, prin intermediul boturilor și canalelor care oferă conținut ilegal la prețuri mici. Deși Telegram blochează zilnic mii de astfel de conturi, ele reapar rapid. Infrastructura platformei, cum ar fi numerele anonime și achizițiile în criptomonedă, facilitează activitatea infractorilor.

Investigația dezvăluie cum infractorii atrag adolescenți prin grooming online, obținând materiale intime prin manipulare și șantaj. Mai mult, boturile și chaturile anonime de pe Telegram sunt folosite atât pentru vânzarea directă, cât și pentru promovarea acestor materiale.

Deși Telegram declară că moderează conținutul, criticii subliniază lipsa unor măsuri preventive eficiente. Organizațiile pentru protecția copiilor consideră platforma un mediu propice pentru infractori, evidențiind necesitatea unor acțiuni mai ferme pentru a combate fenomenul.

***
Potrivit unui ghid elaborat de UNICEF în colaborare cu Asociația „La Strada” din Republica Moldova, violența digitală față de copii reprezintă o încălcare a drepturilor omului, care are drept rezultat suferințe atât fizice, cât și sexuale, dar și psihologice.

În același timp, un material ce reprezintă abuz sexual asupra copiilor este un conținut care poate reprezenta:
– imagini cu unul sau mai mulți copii (sub 18 ani) care sunt implicați în activități sexuale explicite, reale sau simulate;
– imagini ale organelor genitale ale unui copil (sub 18 ani);
– material cu copii antrenați să pozeze complet sau parțial goi;
– filme de animație sau imagini care prezintă acte sexuale cu copii și care simulează violența reală.

De asemenea, transmisiunea în direct (live streaming) cu conținut sexual care implică un copil ar fi difuzarea în timp real a conținutului sexual sau erotic pe internet. Aceasta înseamnă că un copil este expus sau implicat în acte sexuale sau erotice la televizor în direct, vizionat de telespectatori în timp real sau înregistrat pentru vizionare ulterioară. Este important să rețineți că este ilegal ca un copil să participe la „videoclipuri live” care conține conținut sexual sau să vizioneze sau să înregistreze astfel de transmisiuni live.

Statistici îngrijorătoare 

Studiile arată că:

– 7 din 10 copii sunt expuși la conținut sexual online

– fiecare al doilea copil spune că cineva pe care nu-l cunoaște i-a cerut să trimită imagini sexuale măcar o dată

– 4 din 10 adolescenți de 12-17 ani au trimis imagini cu caracter sexual explicit

– fiecare al treilea adolescent cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani care au trimis imagini sexuale au fost în curând șantajați

Unde puteți beneficia de ajutor, dacă sunteți din Republica Moldova

În cazul în care sunteți minor sau părintele unui minor care a fost victima violenței digitale, puteți cere ajutor și beneficia de consultanță accesând următoarele resurse:

0 8008 8008 – telefonul de Încredere pentru Femei și Fete
www.siguronline.md
www.stopncii.org

Românii din Republica Moldova pot să voteze în turul 2 al prezidenţialelor începând de astăzi, ora12:00

Românii din Republica Moldova pot vota în turul doi al prezidențialelor de peste Prut începând de vineri, ora 12:00. Sâmbătă și duminică, secțiile vor fi deschise de la 7:00 până la 21:00, scrie realitatea.md.

Pentru a îşi exercita dreptul de a alege liderul de la Cotroceni, cetățenii români din Republica Moldova vor prezenta unul dintre documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare).

Lista secțiilor mai puțin aglomerate:

Chișinău

SV609 – Liceul Teoretic Miguel de Cervantes – str. Avram Iancu nr. 36;
SV610 – Teatrul Satiricus – str. Mihai Eminescu nr. 55;
SV611 – Biblioteca Națională – str. 31 August 1989 nr. 78A;
SV612 – Biblioteca Națională – str. 31 August 1989 nr. 78A;
SV613 – Biblioteca Națională – str. 31 August 1989 nr. 78.

Suburbiile Capitalei

SV632 Durlești, str. Alexandru cl Bun nr.5;
Sv634 Stăuceni, str. Alexei Mateevici, nr.13;
SV635, Băcioi, str. Independenței nr.125.

Precizăm că, în turul doi al prezidențialelor, pentru președinte al României vor lupta candidata Uniunii Salvaţi România, Elena Lasconi, şi candidatul care se declară independent – Călin Georgescu.

Guvernarea de la Chişinău a anunţat că o susţine pe Elena Lasconi. În acelaşi timp, despre Călin Georgescu presa de la Bucureşti scrie că este simpatizant al Rusiei şi al lui Putin, iar anterior politicianul a făcut mai multe declarații scandaloase, inclusiv care promovează teorii ale conspirației.

Un bărbat din Orhei a ars de viu în propria casă după ce a uitat aprinsă o candelă

Un bărbat a decedat în urma unui incendiu care s-a produs în seara zilei de 5 decembrie 2024 în raionul Orhei.Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 21:54. Potrivit informațiilor recepționate, un incendiu a izbucnit într-o casă de locuit din municipiul Orhei, de pe strada Haiducul Grozescu 113. Serviciile de urgență au fost alertate de vecini, care au observat fum dens de sub acoperișul casei. La fața locului, pentru stingerea incendiului, au intervenit două echipe de pompieri, care au reușit să lichideze focul la ora 23:01. În timpul intervenției, angajații IGSU au depistat cadavrul parțial carbonizat al proprietarului, un bărbat în vârstă de 87 de ani. În urma incendiului, focul a distrus bunuri materiale din două camere din interiorul locuinței.

În urma cercetărilor efectuate la fața locului, se presupune că focul a izbucnit cel mai probabil de la o lumânare sau o candelă lăsată aprinsă, întrucât focarul de ardere a fost stabilit în locul unde se aflau acestea. Astfel versiunea de producere a arderii este neatenția la utilizarea focului deschis. Cauza și circumstanțele exacte urmează a fi stabilite.În acest sens, IGSU avertizează cetățenii despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare.

Oamenii sunt rugați să fie foarte prudenți atunci când optează pentru utilizarea lumânărilor sau a candelelor. Acestea trebuie să fie amplasate în locuri sigure, îndepărtate de haine și alte materiale combustibile, monitorizate, iar pe parcursul nopții trebuie stinse. O atenție sporită trebuie acordată oamenilor în etate, sau celor care nu au rămas în grija nimănui. Persoanele vârstnice trebuie să fie vizitate de apropiați pentru ai ajuta în îngrijire și în gestionarea lucrărilor cu focul.Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, au fost înregistrate 1513 incendii, în care 90 de persoane, inclusiv trei copii, și-au pierdut viața.

Troleibuze și autobuze decorate în spiritul sărbătorilor de iarnă, pe străzile Capitalei
Articolul anterior
Atac asupra Hidrocentralei de la Novodnestrovsc
Articolul următor