Gala Studenților Originari din Republica Moldova și-a desemnat laureații!

La 27 decembrie, a avut loc cea de-a VIII-a ediție a Galei Studenților Originari din Republica Moldova, eveniment ce are drept scop identificarea și promovarea studenților din Moldova care își urmează studiile peste hotare și au un parcurs academic și extra-curricular remarcabil.

În acest an, zeci de tineri merituoși s-au înscris la concurs, luptând pentru titlul de cel mai bun student al țării. Membrii juriului au rămas profund impresionați de rezultatele deosebite, ambiția și motivația studenților de a promova imaginea Republicii Moldova la nivel internațional.

Câștigătorii au fost desemnați în urma concursului de dosare, organizat în perioada 1 octombrie – 8 noiembrie 2020, la care au participat tineri care își fac studiile la universitățile din străinătate la programele de Licență, Masterat, Doctorat și Arte. În acest an, grație partenerilor GSORM, de categorii separate de premiere au beneficiat studenții care învață în România, cei care urmează un program de studiu în limba franceză și tinerii care au avut experiențe Erasmus de excepție.

În premieră, au fost acordate premiile „Voluntarul Anului” și „Profesori care inspiră”, în urma concursului prin vot public pe platforma VoteMeApp.

Evenimentul de premiere, cât și Atelierele tematice „Tineri pentru Tineri” au avut loc în premieră în format digital, fiind urmărite de publicul larg.

Echipa organizatorică ține să mulțumească tuturor participanților care și-au manifestat interesul pentru Gala Studenților Originari din Republica Moldova, partenerilor care au susținut acest eveniment și au crezut în frumusețea conceptului digital din acest an și tuturor celor care s-au alăturat printr-un gând bun acestei ediții!

În continuare, vi-i prezentăm pe cei mai buni dintre cei mai buni studenți ai țării – premianții GSORM 2020!

Categoria Licență

Mihaela Eșanu – Universitatea Harvard, SUA

Irina Dicusară – Academia de Business din Copenhaga, Danemarca

Alina Eșanu – Universitatea Harvard, SUA

Cătălina Bețivu – Universitatea Erasmus din Rotterdam, Țările de Jos

Mihaela-Ionela Furculiță – Universitatea Babeș-Bolyai, România

Cristi Grosu – Universitatea Babeș-Bolyai, România

Categoria Masterat

Dan Mocanu – Universitatea Cambridge, Marea Britanie

Iulia Țvigun – Universitatea Ravensbourne din Londra, Marea Britanie

Elena Jalbă – King’s College din Londra, Marea Britanie

Daniela Avramioti – Școala de Management UCL din Londra, Marea Britanie

Grig Cuciuc – Academia Regală de Muzică, Marea Britanie

Cristian Rubanovici – Universitatea din Copenhaga, Danemarca

Categoria Doctorat

Lidia Roman – Universitatea din Lille, Franța

Categoria Arte

Marius Malanețchi – Universitatea de Muzică și Arte Interpretative din Viena, Austria

Sergiu Garabajii – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, România

Damian Spinei – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, România

Ana Gurdiș – Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, România

Categoria RePatriot

Mihai Iațco – Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, România

Olga Bodrug – Academia de Studii Economice din București, România

Artiom Radu –  Universitatea din București, România

Alexandrina Eulampia Căpățînă (mențiune) – Universitatea Vasile Alecsandri” din Bacău, România

Cristina Ichim (mențiune) – Centrul de Studii Europene, România

Marina Buzu (mențiune) – Universitatea Babeș-Bolyai, România

Categoria Francofonie

Daniela Guranda – Universitatea Sorbona, Franța

Tatiana Roman – Universitatea din Lille, Franța

Categoria Erasmus

Iuliana Vîrlan – Universitatea Politehnică Hauts-de-France, Franța

Valeriu Lupan – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, România

Alina Cojocaru – Universitatea “Lucian Blaga”, România

Cătălina Druță (mențiune) – Universitatea Pedagogică din Cracovia, Polonia

Filip Cojocaru (mențiune) – Universitatea Politehnică Hauts-de-France, Franța

Categoria „Voluntarul Anului”

Constantin Didenco – Universitatea Transilvania, România

Categoria „Profesori care inspiră”

Ludmila Roșca – Academia de Administrare Publică, Chișinău

Natalia Gavrilenco- Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău

Rodica Colesnic – Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chișinău

Premiul Mare GSORM 2020

Dan Mocanu – Universitatea Cambridge, Marea Britanie

Pentru a afla mai multe detalii despre laureați sau a privi evenimentul în reluare, vă invităm să consultați pagina de Facebook a GSORM.

Google face o reorganizare masivă de structură pentru a accelera dezvoltarea și lansarea produselor de inteligență artificială

Directorul general al Google, Sundar Pichai, a reorganizat structura și funcțiile de conducere ale gigantului tehnologic pentru a accelera dezvoltarea și lansarea produselor de inteligență artificială, după ce s-a confruntat cu critici pentru că a rămas în urma unor rivali precum Microsoft, scrie Financial Times.

Toate echipele care lucrează la modelele sale de inteligență artificială, inclusiv la robotul de chat Gemini, vor fi unificate în cadrul diviziei DeepMind, condusă de Demis Hassabis, potrivit unei note de serviciu publicate joi. Aceasta va include cercetarea, modelele, puterea de calcul și pe cei responsabili de supravegherea acurateței și fiabilității acestora.

O nouă echipă pentru platforme și dispozitive, condusă de Rick Osterloh, vicepreședinte senior pentru dispozitive și servicii, va cuprinde pe cei care lucrează la hardware și software din spatele Android, browserul Chrome, căutarea și fotografiile. Hiroshi Lockheimer, șeful departamentului Android, va fi mutat pentru a lucra la alte produse și va fi înlocuit de Sameer Samat, vicepreședinte al gestionării produselor pentru Android și Google Play.

„Aceste schimbări continuă munca pe care am depus-o în ultimul an pentru a ne simplifica structura și pentru a îmbunătăți viteza și execuția”, a declarat Pichai. „Ne va ajuta să punem un turbo în ecosistemele Android și Chrome, să aducem mai repede cele mai bune inovații partenerilor … … și, pe plan intern, va accelera, de asemenea, procesul decizional.”

Mișcările reprezintă cea mai mare revizuire a structurii Alphabet, compania mamă a Google, de la fuziunea unităților sale de inteligență artificială DeepMind și Google Brain, în urmă cu un an. Aceasta reprezintă o creștere majoră a puterii lui Hassabis, care s-a alăturat Google atunci când aceasta a cumpărat start-up-ul său în 2014 și care controlează în prezent o mare parte din dezvoltarea AI și din producția de produse.

Google încearcă să treacă peste un eșec din februarie, când a fost nevoit să întrerupă generarea de imagini în Gemini din cauza scandalului provocat de reprezentarea istorică inexactă a diferitelor etnii și genuri. Incidentul jenant a contribuit la percepția că modelul său era mai puțin capabil decât cele lansate de rivali precum OpenAI, Meta și Anthropic.

Pichai a fost criticat, de asemenea, pentru că a fost mai lent în comercializarea inteligenței artificiale generative, în ciuda faptului că tehnologia a fost creată intern de către cercetătorii săi. Unii au pus acest lucru pe seama structurii fragmentate a Google, a birocrației ce ține de o mare companie și a lipsei unui plan coerent la nivelul întregii companii pentru implementarea AI generativă în întreaga sa gamă de produse și servicii, a relatat Financial Times.

În special, parteneriatul de 13 miliarde de dolari încheiat de Microsoft cu OpenAI, care i-a oferit acces la mult-hulitul model ChatGPT, a fost o lovitură pentru Google și a făcut ca rivalul său să devină cea mai valoroasă companie listată la bursă din lume. Microsoft valorează acum peste 3 miliarde de dolari, față de Alphabet, a cărei capitalizare bursieră este de puțin mai puțin de 2 miliarde de dolari.

Reorganizarea de structură are loc înainte de publicarea rezultatelor Google pentru primul trimestru, pe 25 aprilie, și de conferința anuală a dezvoltatorilor I/O, care va avea loc pe 14 și 15 mai la sediul său din Mountain View, California.

Pichai a adoptat joi pe blog, de asemenea, un protest al angajaților din această săptămână împotriva unui contract de inteligență artificială și cloud cu guvernul și armata israeliană. Nouă lucrători care au ocupat biroul unui director executiv au fost arestați, iar miercuri a concediat 28 de angajați care ar fi fost implicați în grupul „No Tech for Apartheid”.

„În ultimă instanță, suntem un loc de muncă, iar politicile și așteptările noastre sunt clare: aceasta este o afacere și nu un loc în care să acționați într-un mod care să perturbe colegii sau să-i facă să se simtă nesiguri, să încercați să folosiți compania ca platformă personală sau să vă certați pe teme perturbatoare sau să dezbateți politică”, a scris Pichai.

Ofițerii vamali, pe urmele unui bărbat: A abandonat marfa de circa 600.000 de lei și a fugit

Ofițerii Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal, acționând în baza informației operative pe traseul M-5, în apropierea satului Corlăteni, raionul Râșcani, au identificat și urmărit un mijloc de transport de model „Mercedes Sprinter”.

Șoferul se deplasa cu viteză accelerată, cu intenția de a fugi de echipa mobilă a Serviciului Vamal, însă, într-un final, s-a oprit și a abandonat mijlocul de transport, plecând într-o direcție necunoscută.

Mijlocul de transport a fost ridicat și transportat în zona de control vamal, unde a fost invitat și proprietarul mijlocului de transport, o altă persoană decât șoferul, care a permis deschiderea microbuzului și a participat la controlul acestuia.

Proprietarul nu a putut oferi informații veridice referitor la persoana căreia i-a încredințat unitatea de transport.

Urmare a controlului vamal în linia a doua, au fost depistate în compartimentul marfar al microbuzului, mărfuri în cantități comerciale, transportate în lipsa actelor de proveniență legală și/sau acte vamale.

Valoarea lotulului de mărfuri textile de origine străină este de circa 600.000 de lei.

Mărfurile și mijlocul de transport au fost reținute, iar investigațiile pe caz continuă, în scopul elucidării tuturor circumstanțelor, dar și identificarea persoanei care a fost la volanul mijlocului de transport și a fugit de la fața locului.

Tragedie în stânga Nistrului! O tânără mamă și cei 5 copii ai săi au decedat în urma unei intoxicații cu fum

Tragedie în stânga Nistrului. O femeie de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

sursa: www.alerta.md

Alexandru Rafila cere Guvernului României să doneze Moldovei vaccinuri din lotul Pfizer/BioNTech
Articolul anterior
Ala Nemerenco, consilier al preşedintelui țării în domeniul sănătății, anunță cine vor fi primii vaccinați împotriva Coronavirusului în țara noastră
Articolul următor