Garry Kasparov cere UE să nu mai acorde vize turistice ruşilor. ,,Nu poate fi turism în timp de război”

Fostul mare campion mondial de şah, Garry Kasparov, a cerut Uniunii Europene să nu mai acorde vize turistice ruşilor. Totuşi, cunoscutul opozant al regimului Putin a spus că Europa ar trebui să creeze un mecanism prin care să acorde vize doar ruşilor care denunţă puterea de la Kremlin şi agresiunea împotriva Ucrainei.

Winter Is Coming by Garry Kasparov, book review: A flawed yet vital look at  Russian politics | The Independent | The Independent

Garry Kasparov a spus ca ruşii care vor să mai călătorească în Europa ar trebui să semneze o declaraţie prin care condamnă regimul lui Vladimir Putin şi să recunoască integritatea teritorială a Ucrainei. El a comparat situaţia de acum cu cea de acum 80 de ani, din cel de Al Doilea Război Mondial, transmit stiriletvr.ro

Garry Kasparov: Nu poate fi turism în timp de război. Nu a fost turism de la Berlin la Londra în 1942. Prin urmare, nu ar trebui acordate vize turistice. Totuşi, este necesar să se dea o şansă celor ce vor să distrugă Rusia lui Putin. Trebuie să fie clar, într-un singur sens: treci de partea cealaltă şi rămâi acolo.

În opinia fostului campion mondial la şah, probabilitatea ca Rusia să atace ţările Baltice sau Polonia este redusă din cauza pierderilor grele suferite în Ucraina şi ca urmare a schimbării balanţei de putere în regiunea Mării Baltice.

Garry Kasparov: Să nu uităm că balanţa de putere din Marea Baltică s-a schimbat, Finlanda şi Suedia aderă la NATO. Chiar acum, cineva ar putea-o numi „marea NATO”, Rusia are numai bucăţele – Kaliningrad şi Sankt Petersburg. De asemenea, armata lui Putin este în Ucraina, este epuizată acolo. Prin urmare, este puţin probabil ca în viitorul apropiat armata lui Putin va fi capabilă să agreseze în altă parte. Cred în victoria Ucrainei. Cu cât sprijinim mai mult Ucraina, soldaţii ucraineni,cu atât mai puţin va fi Rusia mai ameninţătoare la adresa NATO.

Kasparov a mai spus că admiră faptul ca Europa a înţeles să nu mai plătească gazul şi petrolul din Rusia şi că victoria Ucrainei depinde şi de câţi bani mai are Kremlinul pentru a continua războiul.

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Anastasia Fotachi a avut doar două rochii la nuntă. Imagini foto și video de la eveniment
Articolul anterior
Maia Sandu: ,,Cetățenii din UTA Găgăuzia se bucură de o autonomie cum nu există nicăieri în Europa şi Rusia”
Articolul următor