Gata cu plasticul din ape! Un pește-robot a fost creat să elimine microplasticele din mări și oceane

Oamenii de ştiinţă au proiectat un mic robot-peşte care este programat să elimine microplasticele din mări şi oceane, adsorbindu-le pe corpul său moale şi flexibil.

Cercetătorii de la Universitatea Sichuan au dezvăluit o soluţie inovatoare pentru a depista poluanţii atunci când vine vorba de contaminarea apei: proiectarea unui mic robot-peşte autopropulsat care poate înota, se poate agăţa de microplasticele care plutesc liber şi se poate repara singur dacă se taie sau se deteriorează în timpul expediţiei sale.

„Este foarte important să dezvoltăm un robot care să colecteze cu precizie şi să preleveze probe de poluanţi microplastici dăunători din mediul acvatic”, a declarat Yuyan Wang, cercetător la Institutul de Cercetare a Polimerilor din cadrul Universităţii Sichuan şi unul dintre autorii principali ai studiului. Invenţia inedită a echipei sale este descrisă într-un articol de cercetare publicat în revista Nano Letters. „Din câte ştim noi, acesta este primul exemplu de astfel de roboţi moi”.

Peştele-robot are o lungime de doar 13 mm şi, datorită unui sistem laser cu lumină din coadă, înoată şi se deplasează cu aproape 30 mm pe secundă, o viteză similară cu cea cu care plămânii plutesc în derivă în apa în mişcare, potrivit The Guardian citat de alephnews.ro.

Cercetătorii au creat robotul din materiale inspirate de elemente care prosperă în mare: năutul, cunoscut şi sub numele de nacre, care este învelişul interior al scoicilor de scoică. Echipa a creat un material asemănător cu nacre prin stratificarea diferitelor foi microscopice de molecule în funcţie de gradientul chimic specific al nacrelor.

Acest lucru le-a permis să creeze un robo-peşte care este elastic, flexibil la răsucire şi chiar capabil să tragă o greutate de până la 5 kg, potrivit studiului.

Cel mai important, peştele bionic poate absorbi bucăţile de microplastice care plutesc liber în apropiere, deoarece coloranţii organici, antibioticele şi metalele grele din microplastice au legături chimice puternice şi interacţiuni electrostatice cu materialele peştilor. Acest lucru le face să se agaţe de suprafaţa sa, astfel încât peştele poate colecta şi elimina microplasticele din apă. „După ce robotul colectează microplasticele din apă, cercetătorii pot analiza în continuare compoziţia şi toxicitatea fiziologică a microplasticelor”, a declarat Wang.

În plus, materialul nou creat pare să aibă şi abilităţi de regenerare, a mai spus Wang, care este specializat în dezvoltarea de materiale cu autovindecare. Astfel, peştele-robot se poate vindeca singur până la 89% din capacitatea sa şi poate continua să adsorbe chiar şi în cazul în care suferă unele deteriorări sau tăieturi – ceea ce s-ar putea întâmpla des dacă merge la vânătoare de poluanţi în ape agitate.

Microplasticele sunt miliardele de particule de plastic minuscule care se fragmentează din obiectele de plastic mai mari folosite zilnic, cum ar fi sticlele de apă, anvelopele de maşină şi tricourile sintetice. Acestea reprezintă una dintre cele mai mari probleme de mediu ale secolului XXI, deoarece, odată ce sunt dispersate în mediul înconjurător prin descompunerea materialelor plastice mai mari, sunt foarte greu de eliminat, ajungând în apa potabilă, în produsele agricole şi în alimente, dăunând mediului şi sănătăţii animalelor şi oamenilor.

Ploi distrugătoare în nordul țării. Echipele de salvatori au intervenit la Edineț și Briceni

Angajații IGSU au fost solicitați în raioanele Edineț și Briceni pentru lichidarea consecințelor în urma condițiilor climaterice nefavorabile.

Ploi torențiale și rafale de vânt la nordul țării: IGSU a intervenitFoto: IGSU

Potrivit informațiilor, în raioanele Edineț și Briceni, echipele de salvatori împreună cu lucrătorii SA Drumuri au defrișat copacii doborâți în urma rafalelor de vânt și precipitațiilor puternice, care au blocat parțial  traseul M5 între localitățile Groznița și Halahora raionul Briceni.

Totodată, mai multe culturi agricole și case de locuit au fost afectate în localitățile Viișoara, Fetești și Bădragii Noi, raionul Edineț.

Pagubele materiale cauzate de condiții meteorologice nefavorabile urmează a fi stabilite de Comisiile pentru Situații Excepționale raionale.

Ploi torențiale și rafale de vânt la nordul țării: IGSU a intervenit
Ploi torențiale și rafale de vânt la nordul țării: IGSU a intervenit
Ploi torențiale și rafale de vânt la nordul țării: IGSU a intervenit

Secetă extremă: Oamenii sunt îndemnați să folosească rațional rezervele de apă și să nu facă duș zilnic

Seceta extremă din România a cauzat lipsuri grave de apă, astfel că prim-ministrul Nicolae Ciucă le-a cerut românilor să folosească apa cât mai responsabil în următoarea perioadă.

Apă de mare transformată în apă potabilă | Digi24

Însă organizația internațională de mediu Friends of the Earth a avertizat că omenirea „depinde de puțina apă potabilă disponibilă”, astfel că a publicat 13 sfaturi pentru ca noi să folosim mai puțină apă, transmite Știrileprotv.ro.

Organizația a subliniat că 97,5% din apa lumii se află în mări și oceane, însă este prea sărată pentru ca oamenii să o poată folosi. Iar majoritatea din cantitatea de 2,5% de apă rămasă este în straturi de gheață.

De aceea, este foarte important să folosim responsabil apa provenită din surse precum lacuri și râuri, cu atât mai mult cu cât criza climatică stârnește fenomene de secetă tot mai extinse, în tot mai multe țări ale lumii.

Iată cele 13 metode prin care putem reduce impactul nostru asupra resurselor de apă și asupra planetei.

1. Închide robinetele

Nu lăsa consumul de apă să scape de sub control. Economisește șase litri de apă pe minut închizând robinetul în timp ce te speli pe dinți. Totodată, repară robinetele care au scurgeri – și oprește ceea ce ar putea fi 60 de litri de apă pierduți direct în canalizare în fiecare săptămână.

2. Fă duș cu mai puțin

Fiecare minut petrecut într-un duș cu presiune mare consumă până la 17 litri de apă. Setează un cronometru pe telefon pentru a îți menține dușurile scurte și pentru a economisi apă. Schimbarea capului dușului cu unul eficient îți va permite să folosești mai puțină apă, ceea ce înseamnă că vei economisi apă și îți veți reduce facturile.

De asemenea, potrivit Harvard Health Publishing, există numeroase motive pentru care nu este sănătos să faci duș în fiecare zi, iar în zilele în care te speli, te poți axa pe axile și zonele intime.

3. Păstrează-ți hainele murdare mai mult timp

Spălarea hainelor atunci când mașina de spălat este plină consumă mai puțină apă și energie decât două mașini pline doar pe jumătate. Asta înseamnă și facturi mai mici.

4. Redu risipa mâncării

Este nevoie de multă apă pentru a produce cerealele, fructele și alte alimente.

În Marea Britanie, de exemplu, peste jumătate din cele șapte milioane de tone de gunoi de mâncare și băuturi provenit din gospodării ar putea fi consumate anual, economisind astfel echivalentul a 3.000 de lei.

5. Programează-ți grădinăritul

Udă plantele de afară dimineața devreme sau la sfârșitul zilei pentru a opri evaporarea imediată a apei în lumina soarelui și căldură. Udă solul astfel încât lichidul să ajungă direct la rădăcini, acolo unde este necesar.

6. Prinde apa de ploaie

Instalarea butoaielor de prins ploaia economisește până la 5.000 de litri de apă pe an. Și plantele tale îți vor mulțumi pentru apa de ploaie. De asemenea, poți reduce consumul de apă cu 33% udând plantele manual, în loc să utilizezi aspersoare automate.

7. Cumpără o toaletă cu flux scăzut

O gospodărie tipică din Marea Britanie trage apa la toaletă de 5.000 de ori pe an. Sistemele moderne cu spălare dublă economisesc cantități uriașe de apă, folosind doar șase litri (sau patru în cazul fluxului redus), mult mai puțin decât cei 13 litri pentru fiecare tras de apă pe stil vechi.

Dacă nu puteți investi într-o toaletă nouă, obțineți o pungă care economisește apă pentru toaleta dvs. de stil vechi.

8. Gata cu spălarea vaselor

Ai o mașină de spălat vase? Umple-o complet de fiecare dată când o pornești și vei folosi mai puțină apă decât dacă ai spăla vasele manual. Chiar și spălarea manuală într-un lighean cu apă în chiuvetă, cu apa oprită, folosește mai multă apă decât o mașină de spălat vase, potrivit sursei citate. Însă, atenție la alegerea mașinii de spălat vase, care trebuie să consume cât mai puțină energie pentru a face economii în contextul creșterii prețurilor, dar și al crizei energetice.

9. Mâncare de calitate și sezonieră

Creșterea animalelor pentru carne și produse lactate și culesul culturilor precum avocado la scară mare și nesustenabilă necesită un consum incredibil de apă. Este recomandat să eviți consumul de carne și lactate și să consumi legume de sezon, pentru a contribui la conservarea apei și protejarea climei. Industriile cărnii și produselor lactate contribuie foarte mult la încălzirea globală.

10. Fierbe doar cât ai nevoie

Economisește apă, bani și energie fierbând doar câte căni de apă ai nevoie.

11. Aburește legumele

Gătește mâncarea la abur pentru a reduce consumul de apă și pentru a păstra mai mulți nutrienți naturali. Dacă o fierbi, încearcă să folosești apa rămasă în supe. Sau las-o să se răcească și folosești-o pentru a uda plantele.

12. Fii pregătit pentru instalații sanitare

Verifică regulat conductele din bucătărie și furtunul mașinii de spălat vase pentru scurgeri lente.

Află unde se află supapa de oprire a locuinței și asigură-te că o poți porni și opri. Acest lucru e o idee bună în caz că ți se sparge vreodată o țeavă, întrucât vei putea întrerupe curgerea de apă înainte ca aceasta să inunde casa.

Găsește un număr de contact pentru furnizorul tău de apă, astfel încât, dacă găsești o scurgere, poți să îi anunți și să oprești irosirea apei.

13. Nu îi finanța pe cei care contribuie la deficitul de apă

Unele companii și investitori care cumpără terenuri din întreaga lume contribuie la deficitul de apă și la poluare. Uneori, le refuză localnicilor accesul la apă, poluează cursurile de apă sau epuizează resursele. Acest lucru poate afecta capacitatea comunităților locale de a cultiva și de a accesa apă potabilă sigură.

Asigură-te că știi unde sunt îți sunt investite economiile sau pensia ta. Și verifică cum tratează sursele locale de apă companiile care fabrică produsele pe care le cumperi. În acest fel, vei ști că nu susții risipirea și contaminarea apei.

Vânzarea de alcool militarilor este interzisă într-un oraş ucrainean ocupat, după ce soldaţii ruşi în stare de ebrietate s-au împuşcat între ei

În Tokmak, un oraş cu 33.000 de locuitori din regiunea Zaporojie, sudul Ucrainei, autorităţile de ocupaţie au interzis vânzarea de alcool „către persoane care poartă uniformă militară” în magazinele din oraş, scrie agenţia regională ucraineană de ştiri Ria Melitopol.

Într-un oraş ucrainean ocupat e interzisă vânzarea de alcool militarilor

Decizia a survenit după ce mai mulţi soldaţi ruşi beţi s-au împuşcat între ei. 4 militari au murit, iar alţi 12 au fost răniţi, a relatat agenţia ucraineană, condorm adevarul.ro.

Informaţiile despre incident nu pot fi verificate din surse independente, potrivit Libertatea.

„Cu câteva zile în urmă, soldaţii ruşi au pus în scenă un adevărat western în Tokmok. Conflictul verbal s-a transformat într-o încăierare armată.

Cel puţin 4 militari au murit, iar 12 au fost răniţi”, a scris agenţia.

Conflictul s-a soldat cu o decizie radicală luată de autorităţile ruse de ocupaţie: de luni, 4 iulie, în toate magazinele din Tokmok, „oamenii în uniforme militare” nu au voie să mai cumpere alcool.

Într-un oraş ucrainean ocupat e interzisă vânzarea de alcool militarilor, după ce soldaţi ruşi beţi s-au împuşcat între ei

Premieră mondială. Un oraș european introduce un sistem prin care locuitorii vor fi alertați cu 5 zile înainte că va urma un val periculos de caniculă
Articolul anterior
Nemții anunță un mega program de modernizare a căilor ferate care va dubla numărul de pasageri
Articolul următor