Gazul a ajuns la preţ record în Europa

Prețul gazului în Europa a înregistrat un nou record după licitația pentru capacitățile Ucrainei.

Prețul gazului în Europa a depășit pentru prima dată 585 dolari pentru mia de metri cubi și a actualizat maximul istoric, scrie sputnik.md cu referire la Ria Novosti. Este menționat că acest lucru s-a întâmplat după decizia Gazprom de a rezerva un minim de capacități de tranzit suplimentare ale sistemului de transport al gazelor din Ucraina.

Costul contractelor futures din septembrie pe hub-ul TTF (Olanda), la deschiderea tranzacțiilor de luni, a fost de aproape 550 de dolari pentru mia de metri cubi. După anunțarea rezultatelor licitației, aceasta a ajuns la 586,3 dolari, săltând brusc cu aproximativ 2,5%.”Gazprom a rezervat pentru septembrie doar 4% din volumul propus de capacități solide suplimentare pentru tranzitul de gaze prin Ucraina, în timp ce în lunile anterioare le-a cumpărat pe toate, arată datelor platformei de tranzacționare maghiare RBP. În același timp, în lunile precedente – începând din mai – „Gazprom” a cumpărat întregul volum propus de 15 milioane de metri cubi pe zi.

Experții intervievați anterior de RIA Novosti au opinat că pentru companie nu este avantajos din punct de vedere economic să pompeze gaze prin Ucraina peste limită, deoarece acest lucru ar putea duce la plăți suplimentare.

A dat buzna în curtea Președinției în semn de protest
Articolul anterior
Incendiile au pus stăpânire pe Spania, după ce s-au înregistrat temperaturi record
Articolul următor