Gemenii Marianei Cernenco împlinesc astăzi 4 anișori. Împreună le putem face o bucurie!

La începutul anului 2019, Mariana Cernenco, mamă a patru copii, a murit la doar 39 de ani, în urma unei lupte grele și chinuitoare cu cancerul. A lăsat în urmă patru copii, atunci cu vârstele de 10, 9 și gemeni de 3 anișori.

separator

Unicul sprijin al familiei este tatăl, care pe lângă cei micuți, mai are și datorii enorme.

Mariana Cernenco a plecat la ceruri chiar în ziua în care gemenii ei împlineau trei anişori.

Nu aveau o locuinţă a lor şi trăiau la gazdă. Când Mariana a început să se simtă tot mai rău s-au mutat cu traiul la părinţi. Şi-au adus aici toate lucrurile, doar că nu au unde să le ţină. Camerele sunt atât de mici, încât nu au practic unde să se mişte. Camera în care doarme Mihaela are doar nouă metri pătraţi, suprafaţă în care încape doar un pătuc şi un dulăpior. Lecţiile le face în camera bunicilor. E doar un pic mai mult spaţiu aici. Ceilalţi trei fraţi ai Mihaelei stau la cealaltă bunică din partea mamei, Această despărţire îî afectează mult. De sărbători îşi doresc să se întâmple o minune şi să stea cu toţii împreună.„Vrem să fim împreună, eu, tata, fraţii şi surorile”, spunea Mihaela, printre lacrimi, într-un reportaj pentru Moldova 1.

,,Constantin, care, împreuă cu gemenii în vârstă de trei ani, stău la cealaltă bunică, ce locuieşte în vecinătate. „Ei în fiecare zi întreabă de mama, mănâncă, se roagă la Dzeu să o aducă pe mama acasă”, spune Ioana Stihari, bunica, mama Marianei Cernenco.

Gemenii Marianei împlinesc astăzi 4 anișori. Împreună le putem face o bucurie!

Cei care doresc să facă o bunătate și să întindă o mână de ajutor familiei, o pot contacta pe bunica copiilor (Doamna Lucia, tel. 060315116). În acest moment, familia locuiește în sectorul Râșcani, municipiul Chișinău. Copilașii vor fi nespus de bucuroși să primească cadouri!

Manifestaţii de amploare pro-Ucraina în Europa. Oamenii au scandat „Putin asasin”

Mii de persoane şi-au manifestat sâmbătă, în Europa, susţinerea faţă de Ucraina, în ziua marcării a doi ani de la invazia rusă, relatează AFP.

Manifestanții au cerut mai mult sprijin din partea Occidentului pentru Ucraina, pe măsură ce cresc temerile privind capacitatea Kievului de a respinge o Rusie înverșunată.

Oamenii s-au adunat la Berlin, Londra, Paris și în alte orașe europene, fluturând drapelul ucrainean și cerând ca liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să pună capăt războiului, scrie The Weekly Times.

Există îngrijorări tot mai mari cu privire la scăderea sprijinului din partea aliaților Ucrainei, în timp ce o Moscova îndrăzneață obține câștiguri pe câmpul de luptă. Astfel că, sâmbătă, manifestanții au avut pancarte cu „înarmați Ucraina acum”.

Valeria Zhylenko, o ucraineancă în vârstă de 32 de ani prezentă la miting, a recunoscut că este „mai dificil acum să susții doar Ucraina” din cauza altor crize care au loc în întreaga lume.

Dar ea a adăugat: „Vreau să reamintesc lumii că suntem încă aici, rezistăm, avem încă nevoie de acest sprijin”.

La Londra, mii de protestatari au mărșăluit spre Trafalgar Square, fluturând bannere pe care scria „lumea susține Ucraina” și „Rusia este un stat terorist”.

„În fiecare zi mor oameni, iar Occidentul nu furnizează suficient armament, din păcate”, a declarat Tania Zubașenko, o ucraineancă în vârstă de 54 de ani. „Ei promit, dar uneori sunt doar vorbe. Avem nevoie de acțiuni reale”.

„Ucraina își apără valorile”

Proteste au avut loc și în Franța, unde câteva mii de persoane au mărșăluit în centrul Parisului, iar din mulțime au răsunat strigăte cu lozinci precum „Putin ucigaș” și „Rusia afară din Ucraina”.

În orașul Rouen, primarul Nicolas Mayer-Rossignol a declarat în fața unei mulțimi de câteva sute de persoane că „Ucraina își apără suveranitatea, dar și valorile și idealurile sale, care sunt cele ale Europei. Europa este în război – nu putem rămâne pe marginea acestei bătălii”.

Peste 1.000 de protestatari s-au adunat la Varșovia – capitala Poloniei, vecina Ucrainei și un aliat cheie – în fața ambasadei Rusiei, fluturând steaguri ucrainene.

Demonstranții au afișat cruci cu numele victimelor războiului din Rusia, precum și machete ale clădirilor distruse de bombardamentele rusești.

Demonstrații au avut loc în numeroase alte orașe din Europa, printre care Dublin, Atena, Stockholm și Milano.

La mitingul de la Stockholm, Maryana Kostiv, o ucraineancă de 22 de ani din Lviv, a declarat pentru AFP că speră ca Ucraina să „câștige războiul”.

„Totul se va sfârși și toți ucrainenii se vor putea întoarce în Ucraina și vor putea începe să își trăiască din nou viața normală. Asta este tot ceea ce sper”, a declarat ea pentru AFP.

Proteste și în România

Sute de ucraineni refugiați la noi în țară și-au dat întâlnire în mai multe orașe ca să marcheze doi ani de când rușii i-au bombardat și le-au distrus viețile. Cei aflați pe litoral au protestat în faţa Consulatului Rusiei din Constanța.

Copii cu ursuleți de pluș în mână au venit alături de părinți în acest marș al durerii. Au cântat imnul Ucrainei în amintirea celor care și-au pierdut viața uciși de rușii care le-au invadat țara.

La doi ani de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina, cetăţenii europeni sunt pesimişti cu privire la şansele acesteia de a câştiga războiul, relevă un sondaj efectuat în 12 state europene de Consiliul european pentru relaţii internaţionale (ECFR) şi publicat săptămâna aceasta.

Numai 10% dintre participanţii la acest sondaj cred că războiul se va încheia cu o victorie a Ucrainei, faţă de 20% care văd posibilă o victorie a Rusiei, iar 37% estimează că în cele din urmă conflictul se va termina printr-un compromis.

Sursa: StirilePROTV

Lacrimi și speranță în Kiev, după doi ani de război. Militarii răniți spun că: „Aceste lucruri nu trebuie să se uite”

Mii de ucraineni au adus, sâmbătă, un omagiu militarilor care au murit, care au fost răniţi sau care au fost luaţi prizonieri în războiul provocat de Federaţia Rusă, arată un reportaj realizat de Agerpres.  

La împlinirea a doi ani de război, oamenii s-au adunat în Piaţa Independenţei din Kiev, cunoscută sub numele de Piaţa Maidan, şi au depus flori sau au aprins candele pentru eroii războiului declanşat pe 24 februarie 2022.

„Aş vrea să văd ţara în primul rând independentă”

Printre cei aflaţi în Piaţa Maidan s-au aflat şi doi dintre militarii grav răniţi în luptele din Estul Ucrainei.

Radik este un tânăr de 21 de ani care şi-a pierdut ambele picioare în urma unui atac cu grenade la Kamiane, regiunea Doneţk. Aflat acum în scaun cu rotile, acesta a venit în centrul Kievului pentru a face un apel la toţi ucrainenii să fie solidari şi să îşi apere ţara.

„A fost un atac cu grenade. O grenadă a ajuns direct la picioarele mele. Eram cu un prieten de-al meu, care a avut şi el de suferit, a fost rănit la picioare, nu atât de grav ca mine. El a reuşit să ajungă la tranşee, de unde a chemat ajutor. Spre mine au alergat prietenii mei, care mi-au oprit sângerarea la picioare, m-au pus pe targă şi m-au dus până la un paramedic, care mi-a acordat un ajutor mai de specialitate. După asta am fost dus la un spital de campanie. (…) Aş vrea să văd ţara în primul rând independentă. Lumea trebuie să tragă concluzii din ceea ce s-a întâmplat şi câtă lume şi-a pierdut viaţa, câtă lume şi-a pierdut apropiaţii. După război, aceste lucruri nu trebuie să se uite”, a declarat, pentru Agerpres, Radik.

La rândul său, Denis şi-a pierdut un picior în lupte extrem de dure pentru apărarea Mariupolului. Acum, este la Kiev şi militează unitatea Ucrainei. El cere tuturor oamenilor sprijin pentru armată, astfel încât ţara să îşi apere independenţa şi graniţele recunoscute internaţional.

„Este război şi toţi înţeleg acest lucru. Băieţii şi dau sănătatea, mâinile, picioarele pentru această cauză. Dacă sunt răniţi, se refac şi merg din nou la luptă. Cel mai greu pentru noi este, astăzi, să acceptăm că prietenii noştri se află în prizonierat. (…) Am fost în Mariupol, am fost şef de detaşament. Când am început războiul, eram într-o localitate din apropiere, după care am fost mutaţi în centrul oraşului. Când jumătate din oraş a fost ocupat de ruşi, am încercat să apărăm oraşul, dar era imposibil de făcut. Am ţinut piept datorită spiritului. Toţi am înţeles că suntem înconjuraţi şi am înţeles şi că, dacă nu astăzi, mâine vom muri. Am ajuns în situaţia că nu mai aveam ce face, iar cine a reuşit, a reuşit”, a afirmat Denis.

„Am renunţat la toate visurile mele şi am mers la război”

Alături de Radik şi Denis se afla şi Volodimir, un tânăr de 19 ani, care a renunţat la cariera de fotbalist pentru a-şi apăra ţara. După ce a jucat la echipa de tineret a lui Şahtior Doneţk, acesta a plecat în Germania la Fortuna Dusseldorf. Când a început războiul, s-a întors acasă.

„Am 19 ani, sunt fost jucător al echipei Şahtior. Am jucat pentru echipa de tineret, după care am plecat în Germania, unde m-am antrenat în Bundesliga, la echipa Fortuna Dusserdolf. Când am împlinit 18 ani, m-am întors în Ucraina, am renunţat la toate visurile mele şi am mers la război pentru a-mi apăra ţara, pentru a apăra suveranitatea ţării noastre. Fac un apel către toţi tinerii sportivi să nu se ocupe de lucruri mărunte şi să meargă să ajute oamenii, dar şi pe soldaţi”, a spus Volodimir.

De asemenea, Darîna, o adolescentă de 18 ani, are un frate care a fost grav rănit în războiul declanşat în urmă cu doi ani. Îi vede pe militari ca pe nişte eroi şi se roagă în permanenţă pentru ei.

„Războiul ne-a afectat pe fiecare dintre noi. Avem şi noi cunoscuţi care au fost ucişi în acest război. Această zi, pentru noi, simbolizează în primul rând că trebuie să mulţumim tuturor militarilor noştri, celor care au decedat, celor care sunt răniţi, care sunt în viaţă, tuturor. Fratele meu este rănit şi el. A rămas fără un picior şi pentru mine este o mare onoare să mă aflu acum aici. Unicul meu scop a fost să ajung aici pentru a le mulţumi pentru tot ceea ce au făcut şi fac pentru noi”, a mărturisit Darîna.

Zona centrală a Kievului era împânzită, sâmbătă seară, de echipaje de poliţie. Măsurile de securitate au fost adoptate atât ca urmare a împliniri a doi ani de război, dar şi a prezenţei în capitala Ucrainei a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar şi a premierilor Canadei, Justin Trudeau, Belgiei, Alexander De Croo, şi Italiei, Georgia Meloni.

Sursa: Agerpres

Vremea se menţine neobișnuit de caldă săptămâna viitoare. Anunțul meteorologilor

Astăzi, a fost înregistrată cea mai călduroasă zi de 24 februarie din istorie. 

Potrivit meteorologilor, săptămâna viitoare va fi în continuare foarte cald, puțin mai scad temperaturile, dar vor rămâne tot cu mult peste ce ar trebui să fie în mod normal în această perioadă din an.

Meteorologii spun că şi luna martie va fi mai călduroasă decât de obicei, însă nu exclud prezenţa unui scurt episod de iarnă cu lapoviţă şi ninsori.

Peste 20 mii de persoane au venit în Chișinău din zone de focar de coronavirus și se află în autoizolare
Articolul anterior
Încă o țară europeană se declară liberă de Covid-19
Articolul următor