Generația egalitate pledează contra violenței în bază de gen

Opt persoane publice, femei și bărbați, s-au alăturat unei campanii antiviolență, lansată de PNUD cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Prin mesajele pe care le-au transmis, ei pledează pentru egalitatea de gen și îndeamnă oamenii să nu tolereze violența.

separator

Astfel, în perioada 8-15 martie, pe rețelele de socializare vor fi difuzate opt spoturi video în care oameni de afaceri, actori, jurnaliști, activiști ne îndeamnă să contribuim la stoparea violenți.

„Locul femeii nu e doar la bucătărie și nu doar ea este responsabilă de educația și creșterea copiilor. Trăim în secolul XXI, iar stereotipurile trebuie să rămână în trecut. E important să conștientizam – bărbații și femeile trebuie să fie pe picior de egalitate”, spune unul dintre protagoniștii campaniei, jurnalistul Dorin Galben.

Potrivit Valentinei Casian, primara orașului Strășeni, lecția pe care trebuie să o învețe societatea noastră referitor la egalitatea de gen este una simplă, dar foarte importantă: „Femeile sunt o forță. Țările unde s-a conștientizat acest lucru, au avansat. Totodată, societatea unde vocea femeii nu este auzită este mai puțin umană. Cu prilejul zilei de 8 martie îndemn toți factorii de decizie să se implice în acțiuni de promovare a femeii pentru a elimina cazurile de discriminare și de violență”.

La rândul său, activista civică Alina Andronache, consideră că violența în bază de gen poate fi eliminată doar cu efortul întregii societăți:

„Mesajul meu către femei este să nu tacă, să știe că ele nu sunt singure, că noi, cei din societate le susținem, dar ele trebuie să vorbească în voce tare, ca noi să le auzim și să le fim alături. Ca să reducem violența, societatea trebuie să nu mai fie indiferentă, să nu mai tolereze violența și să fie solidară cu cei și cu cele care suferă”.

Un alt participant la campanie, Vlad Șuleanschi, om de afaceri din capitală, este de părere că oamenii au nevoie de mai multă informație pentru a se implica în prevenirea violenței:

„Fenomenul violenței în bază de gen există în Moldova. Noi nu putem să ne ascundem, să spunem că el nu există și că oamenii nu suferă. Și nu trebuie să ne amintim numai de sărbători, ci să abordăm această problemă cât mai des posibil. Zilnic oamenii aceștia trăiesc o teroare, pe care mulți dintre noi nu o cunosc”.

PNUD Moldova, alături de celelalte Agenții ONU în Moldova, sprijină Guvernul în revizuirea și consolidarea cadrului legal în domeniul prevenirii și combaterii violenței, crearea serviciilor și echipelor multidisciplinare de asistență pentru supraviețuitoarele violenței, instruirea profesorilor, medicilor și poliției în recunoașterea semnelor de abuz sau violență și acțiunile care urmează a fi întreprinse după depistarea acestora.

PNUD a mobilizat fonduri de la Republica Coreea și autoritățile regionale din UTA Găgăuzia, astfel că din anul 2020 în regiune va funcționa un centru de sprijin pentru supravieţuitoarele violenţei în bază de gen. Acolo femeile vor putea locui împreună cu copiii lor pentru o perioadă de până la şase luni şi vor beneficia de consiliere psihologică, asistență socială şi juridică. Totodată, beneficiarele vor fi consiliate pentru ca să se angajeze în câmpul muncii sau să îşi lanseze o afacere.

Potrivit unui studiu OSCE din iulie 2019, trei din patru femei (76%) consideră că violența împotriva femeilor este un fenomen răspândit în Moldova. Conform sondajului, o treime (33%) dintre femei cunosc personal pe cineva care a fost supus violenței domestice în rândul familiei și al prietenilor, iar aceeași pondere de persoane afirmă că cunosc victime din comunitatea lor locală. Două din cinci femei (40%) declară că au experimentat violență fizică sau sexuală de la vârsta de 15 ani din partea unui partener sau unui bărbat necunoscut.

Pe data 20 februarie curent Republica Moldova a prezentat progresul în implementarea obligațiilor asumate prin ratificarea Convenției ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare a femeilor (CEDAW). După examinarea raportului prezentat de autoritățile naționale, Comitetul pentru eliminarea discriminării față de femei a făcut un șir de constatări și recomandări. Comitetul s-a arătat preocupat de incidența sporită a cazurilor de violență în bază de gen, inclusiv de violență în familie, dar și de măsura în care este aplicat cadrului legislativ pentru combaterea violenței în bază de gen.

În constatările comitetului se mai arată că în Republica Moldova nu sunt suficiente adăposturi și servicii de sprijin pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen, unde acestea să beneficieze de consiliere psihologică și socială, dar și de reabilitate. Totodată, în document se mai spune că Republica Moldova încă nu a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Acesta este tratatul internaţional cel mai cuprinzător, care recunoaște fenomenul violenţei împotriva femeilor drept o violare a drepturilor omului şi o formă de discriminare. Republica Moldova a semnat Convenția în 2017, următorul pas fiind ratificarea.

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Pacienta infectată cu coronavirus a fost internată la Spitalul Clinic Republican
Articolul anterior
,,Opriți burtica – eu cobor”: 10 speakeri la un eveniment util pentru graviduțe și proaspete mămici!
Articolul următor