Geoană: ,,Rusia nu își permite un război cu NATO. Abia face față războiului din Ucraina”

Federația Rusă nu are nici capacitatea și nici intenția de a începe un război cu NATO, spune secretarul general adjunct al alianței, Mircea Geoană. Românul care ocupă a doua funcție importantă în NATO spune că, deși armata lui Putin abia se descurcă în Ucraina, aliații trebuie să fie atenți la riscul de a escaladare a conflictului. 

NATO Deputy Chief Urges Russia To Agree To 'Honest' Dialogue To Defuse  Tensions

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, întrebat despre reacţia NATO în eventualitatea unui atac al Rusiei, că românii pot să fie liniştiţi precizând că articolul 5 este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii. ”Chiar şi în formule de iraţionalitate strategică nu vedem Federaţia Rusă având o intenţie şi capacitatea de a ataca ţările NATO”, a mai argumentat Geoană, conform realitatea.net.

“Chiar şi în formule de iraţionalitate strategică nu vedem Federaţia Rusă având o intenţie şi capacitatea de a ataca ţările NATO. Aş vrea să spun un singur lucru şi acest faimos şi puternic articol 5 este valabil şi este activ. Noi nu comunicăm tot ceea ce facem din punct de vedere pregătire militară, din punct de vedere planificare militară, din punct de vedere investiţii în apărare, din punct de vedere pregătirea prezenţei noastre în România şi pe flancul estic. Deci, noi suntem oameni serioşi şi atunci când există un pericol chiar îndepărtat, trebuie să ne pregătim şi pentru eventualităţi mai puţin plăcute”, a explicat Geoană.

El a adăugat că articolul 5 este real şi ruşii cunosc faptul că nu reprezintă o simplă declaraţie politică.

“Articolul 5 este extrem de activ, este extrem de real şi ruşii ştiu că nu este o simplă declaraţie politică. De aceea ne facem treaba, apărăm teritoriul aliat, populaţia aliată, România este o ţară foarte importantă pentru noi în NATO, foarte importantă pentru că geografia României, geopolitica României, este o ţară pivot, o ţară platformă şi către Marea Neagră, şi către Est, şi către Balcani, şi către centrul Europei, şi către Orientul Mijlociu extins. România are o valoare strategică excepţional de importantă pentru noi. De aceea românii pot să fie liniştiţi. Suntem aici să apărăm, articolul 5 este real şi este cel mai mare factor de descurajare împotriva agresiunii. Deci noi facem descurajare şi apărare în această ordine, pentru că, văzând forţe suplimentare în România, în Polonia, pe flancul estic, Rusia îşi dă seama că orice încercare de a de a agresa un stat aliat va fi lovit de răspunsul muschetarilor, Unul pentru toţi şi toţi pentru unul”, a declarat secretarul general adjunct al NATO.

La remarca potrivit căreia unii lideri ai unor state membre NATO par a avea înţelegeri pe sub masă cu Vladimir Putin, Mircea Geoană a replicat: “Putem vorbi de momentul până 24 februarie anul trecut, când au fost într-adevăr şi trebuie să recunoaştem acest lucru şi nu-i cu supărare, până la urmă, noi nu suntem în NATO un tot unitar, suntem 30, sperăm 32 de democraţii. Fiecare vede lucrurile în mod propriu. Deci au existat poate până în ultima clipă înainte de război, încercări din partea unor lideri europeni să găsească o formulă de a descuraja Rusia să înceapă acest război. Nu-i nimica rău aici. Vă spun extrem de clar, uitaţi-vă la Germania, care a avut relaţia economică, energie destul de apropiată de Federaţia Rusă, şi când dânşii vorbesc şi cancelarul Scholz a fost în Bundestag şi a vorbit de trezirea strategică a Germaniei acest lucru s-a întâmplat. Astăzi, Germania nu mai importă gaz din Federaţia Rusă deloc. Şi au construit în timp record, asta ar fi o lecţie bună şi pentru alţi aliaţi, inclusiv din regiunea noastră, au construit în timp record cinci terminale de gaz natural lichefiat la Marea Baltică, la Marea Nordului şi-au schimbat în mod radical economia”.

El a menţionat că nu crede că există vreun lider european care să gândească altceva decât că Rusia s-a autoexclus din Europa.

“Nu aş putea spune că astăzi există vreun lider european care să se gândească la altceva decât ca Rusia s-a autoexclus din Europa. Nimeni nu a dorit ca Rusia să plece dintr-o relaţie, dacă nu cordială, măcar predictibilă cu restul Europei şi de aceea cu cancelarul Sholz, revenind la cancelarul Sholtz, a spus că centrul de greutate al Europei se mută către est, este adevărat, Ucraina va fi parte a Europei democratice, Moldova va fi parte a Europei democratice pentru că atunci când există voinţa suverană a unei ţări de a merge într-o direcţie şi dacă oamenii sunt într-adevăr perseverenţi, acel lucru se va întâmpla”, a mai transmis secretarul general adjunct al NATO.

Chestionat dacă nu are semne de întrebare nici despre premierul maghiar Viktor Orban, care blochează în Uniunea Europeană anumite pachete de sancţiuni, Mircea Geoană a răspuns: “La Uniunea Europeană este puţin mai diversificat meniul, e adevărat. Dar la noi, la NATO, deşi există o anumită preocupare faţă de modul în care ucrainenii tratează minorităţile naţionale, mai sunt elemente care şi la NATO se resimt. Dar, una peste alta, strategic, toţi aliaţii, din toate geografiile, de toate dimensiunile şi de pe cele două continente, sunt foarte, foarte uniţi. Aş spune că n-am avut în NATO o unitate atât de serioasă, de foarte, foarte mulţi ani”.

„Fără plângeri sau sancțiuni”. Așa s-a concediat, în iunie 2023, suspectul în cazul omorului tinerei gravide din Orhei. ANP vine cu precizări

Administrația Națională a Penitenciarelor vine cu unele precizări privind ex-angajatul sistemului administrației penitenciare, bănuit de omorul intenționat al unei femei însărcinate, plasat actualmente în arest preventiv pentru 30 de zile.

”Bănuitul a activat în cadrul sistemului administrației penitenciare în perioada noiembrie 2020 – iunie 2023.

În perioada activității la instituție, în privința sa nu au fost înregistrate proceduri disciplinare și nu au parvenit plângeri din partea deținuților sau a angajaților în privința comportamentului acestuia. Relațiile de muncă cu salariatul au fost încetate în iunie 2023 din cauza unor probleme de sănătate fizică, incompatibile cu serviciul militar.

Administrația Națională a Penitenciarelor regretă profund această tragedie și reiterează importanța respectării normelor de conduită morală și sociala, a prevederilor legislației de către toți cetățenii, în special de către angajații sistemului administrației penitenciare.

Totodată, instituția condamnă orice conduită care atentează la valorile morale, la integritatea vieții și sănătății persoanelor.”, se arată într-un comunicat de presă al ANP.

După cazul cutremurător al omorului Anei-Maria Guja, tânăra însărcinată din Orhei, care a fost găsită moartă la Telenești, la 8 zile după dispariție, în spațiul public au apărut zvonuri că principalul suspect ar fi comis și o altă crimă odioasă, cea de la Durlești, din 2011. Atunci, doi tineri, Olguța și Ilie, au fost găsiți împușcați într-o mașină, pe un câmp, iar ucigașul nu a fost identificat nici până în prezent.

ATENȚIE! Limitați plimbările în aer liber! Ce a acoperit Moldova peste noapte? Agenția Mediului vine cu explicații

Agenția de Mediu informează că, condițiile meteorologice atestate ca precipitații atmosferice, au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și ca rezultat nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic. Particulele de praf s-au amestecat cu picăturile de ploaie, astfel, conform observațiilor efectuate de Agenția de Mediu nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5 la stațiile automate din mun. Chișinău și s. Mateuți, r Rezina.

      Picăturile de ploaie cu praf nu prezinta în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. Particulele de praf vor influența cumulativ clădirile, monumentele istorice, precum și calitatea apelor de suprafață și a vegetației.

      Pe data de 24 aprilie, pe teritoriul țării, în atmosfera inferioară și mijlocie, conform observațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat al R. Moldova vor predomina masele de aer care se vor deplasa din sectorul de sud-vest. Lipsa precipitațiilor pot crea premise spre majorarea nesemnificativă a concentrațiilor PM10 și PM 2,5 în aer. Însă în data de 25 aprilie influența frontului atmosferic și ploile prognozate vor contribui la dispersia poluanților din aer.

      Agenția de Mediu recomandă persoanelor vulnerabile să limiteze plimbările în aer liber și lucrările fizice pe parcursul acestor zile.

ATENȚIE! Recenzorii trebuie să prezinte obligatoriu legitimația. Circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă

În perioada 8 aprilie -7 iulie 2024 în Republica Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor (RPL). În această perioadă, circa 4 mii de recenzori merg din casă în casă pentru a colecta date despre populație și locuințe.

În legătură cu întrebările și îngrijorările expuse în cadrul apelurilor la Linia verde a RPL 0800 800 24, precum și în mediul online despre activitatea recenzorilor, Biroul Național de Statistică (BNS) vine cu următoarele concretizări.

Recenzorii sunt echipați cu chipiu, tricou și/sau vestă, rucsac și tabletă – toate cu logo-ul Recensământului. De asemenea, ei trebuie să prezinte obligatoriu legitimația de recenzor.

Orarul de lucru al recenzorilor nu este unul fix, ci unul flexibil, în dependență de specificul activității de bază al fiecăruia (student, angajat cu normă întreagă sau parțială, casnic etc.). Intervalul în care ar putea efectua recenzarea este între orele 08:00 și 21:00. Preponderent, recenzorii vizitează gospodăriile seara, în intervalul 17:00-21:00, și în zilele de odihnă (sâmbătă și duminică), în intervalul 10:00-21:00.

La finalul interviului, înainte ca recenzorul să transmită datele completate în aplicația de pe tabletă, acestea pot fi verificate de către respondent.

Reamintim că, dacă apar îngrijorări sau nelămuriri cu privire la identitatea recenzorului sau calitatea recenzării, populația poate apela la Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024, pentru a informa despre abaterile în procesul de recenzare, de exemplu, dacă recenzorul:

  • nu a prezentat legitimația de recensământ;
  • nu a purtat nici o piesă de vestimentație cu însemnele recensământului;
  • nu a pus toate întrebările din chestionarele de recensământ;
  • a încercat să expună propriile viziuni, pentru a influența cumva alegerea răspunsurilor;
  • a selectat alte răspunsuri decât cele oferite de persoana recenzată și a refuzat să modifice răspunsurile la solicitarea acestuia;
  • a refuzat să explice persoanei recenzate unele întrebări din chestionar, la solicitare;
  • nu a completat datele colectate direct pe tabletă etc.

BNS informează că, fiecare adresare este analizată minuțios. În cazul constatării abaterilor de la procesul de recenzare stabilit de către BNS, personalul temporar de recensământ va fi sancționat, după caz, eliberat din poziția deținută.

BNS îndeamnă populația țării să fie deschisă și să ofere recenzorilor informația completă și corectă.

Mai multe răspunsuri la întrebările frecvente pot fi consultate pe site-ul oficial web al BNS, la pagina Întrebări frecvente.

Reprezentanta Poloniei la Eurovision nu a putut ajunge la Finala Națională de la Chișinău, din cauza zborurilor anulate Air Moldova
Articolul anterior
Bebeluș de 1 an și 7 luni, găsit fără suflare în casă după ce a înghițit droguri
Articolul următor