Germania amplifică ajutorul acordat Republicii Moldova: 60 de milioane de Euro vor fi oferiți în vederea gestionării crizei energetice

Ministra germană pentru Dezvoltare Svenja Schulze a promis noi ajutoare de susţinere a eforturilor de reforme ale Chişinăului şi pentru depăşirea actualelor crize generate de războiul declanşat de Moscova în Ucraina – înainte de toate în sectorul energetic. Schulze a primit-o la Berlin pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită în capitala Germaniei tocmai pentru a discuta despre sprijinul pe care Germania îl oferă Chişinăului, transmite Deutsche Welle.

Republica Moldova este profund afectată de crizele actuale, consecinţe ale războiului de agresiune al Rusiei – criza energetică şi valul mare de refugiaţi ucraineni -, dar şi de urmările pandemiei de coronavirus. Peste un sfert din populaţia Moldovei trăieşte în sărăcie. Criza energetică a amplificat puternic situaţia: de la declanşarea războiului din Ucraina, preţul de cumpărare al gazului a ajuns să fie de 12 ori mai mare.

Ministerul german al Dezvoltării (BMZ) susţine guvernul moldovean pentru a putea continua cursul reformelor pe calea aderării la Uniunea Europeană şi oferă ajutor imediat pentru suţinerea persoanelor nevoiaşe. În vederea gestionării crizei energetice, BMZ pune la dispoziţie Republicii Moldova suma suplimentară de 60 de milioane de euro, în mare parte din fonduri speciale destinate depăşirii consecinţelor internaţionale ale războiului din Ucraina.

Şefa departamentului Dezvoltării, Svenja Schulze, a declarat: „Germania sprijină Republica Moldova pe calea reformelor legate de aderarea la UE şi în vederea gestionării crizelor acute. Dacă ne gândim la multitudinea de crize cu care este confruntată această ţară în momentul de faţă, este impresionant cât de rapid şi cât de neabătut a implementat guvernul moldovean reforme în justiţie şi administraţie în cursul acestui an. Acum este imperios necesară susţinerea oamenilor nevoiaşi în această iarnă şi stabilizarea, astfel, a ţării atât de greu încercate. În acelaşi timp acordăm sprijin Republicii Moldova prin măsuri de eficienţă energetică, pentru a depăşi dependenţa de livrările ruseşti.”

Deja de aproape trei decenii Chişinăul şi Berlinul cooperează în sectorul dezvoltării cu scopul de a susţine Republica Moldova în drumul ei spre UE. Această cooperare cuprinde mai multe domenii, dintre care prioritate au dezvoltarea economică, dezvoltarea la nivel comunal şi buna guvernare. La acestea se adaugă acum şi sectorul energetic.

În contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina şi al consecinţelor acestuia asupra ţărilor din vecinătatea zonei de conflict, BMZ a creat un program de susţinere destinat Republicii Moldova, care cuprinde ajutoare în valoare de 112 milioane de euro. Aceşti bani sunt meniţi a ajuta familii nevoiaşe, a finanţa măsuri de eficientizare energetică, de pildă în clădiri, şi pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni care s-au adăpostit pe teritoriul Republicii Moldova.

Accident de groază la Ștefan Vodă: Un bărbat a murit pe loc, iar 5 cetățeni străini au ajuns la spital

Aseară, în jurul orei 23:30, Poliția din Ștefan Vodă a fost sesizată despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R-30, la intersecția cu drumul de acces în satul Cioburciu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Conform informațiilor preliminare, o Skoda condusă de un bărbat de 29 de ani, a ieșit pe contrasens și s-a tamponat cu un microbuz de marca Opel, la volanul căruia se afla un bărbat de 61 de ani.

În urma impactului, șoferul Skodei a decedat pe loc, iar conducătorul din Opel și alți patru pasageri cu vârste cuprinse între 43 și 52 de ani, toți cetățeni străini, au fost transportați la spital cu diverse traumatisme.

Poliția urmează să stabilească circumstanțele exacte ale accidentului.

Miș-mașuri la repararea unei porțiuni de drum din Cahul: Tone de pietriș dispărute

Ofițerii Direcției „Sud” a INI, de comun cu procurorii PCCOCS ai oficiului Sud,  anunță investigarea unei scheme prin care la repararea unei porțiuni de drum din Cahul, 770 tone de pietriș care urma să fie folosit, nu s-a regăsit în lucrarea implementată în 2023, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Mai exact, persoane din rândul responsabililor de șantier i-au raportat conducerii societății pe acțiuni „Drumuri Cahul” faptul că o parte din pietrișul prevăzut de proiect în valoare de peste 370.000 lei, de fapt lipsea din structura temeliei drumului care leagă satele Frumușica și Borceag ale raionului Cahul. Cu toate acestea, prin introducerea datelor denaturate în actele de dare în exploatare și actele contabile (inclusiv cumpărarea acelor 770 tone de la agentul economic vizat), în toamna lui 2023 drumul a fost dat în exploatare. 

Schema, însă, a fost deconspirată de oamenii legii, care au descins cu percheziții la sediul din Cahul și la conducerea societății pe acțiuni, precum și la sediul și conducerea companiei care a comercializat pietrișul prevăzut de proiect.

Drept rezultat al perchezițiilor desfășurate, au fost ridicate acte de evidență contabilă, inscripții de ciornă, extrase de pe suporturi electronice, telefoane mobile și alte obiecte relevante cauzei penale. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Rusia a atacat Odesa cu drone şi rachete, noaptea trecută

Rusia a atacat orașul-port Odesa cu drone și rachete în cursul nopţii de 14/15 noiembrie, lovind clădiri rezidențiale, astfel că o femeie a fost ucisă şi alte 10 persoane, printre care şi copii, au fost rănite, scrie adevarul.ro.

Guvernatorul Odesei, Oleh Kiper, a confirmat informaţiile declarând că, în noaptea de joi spre vineri, oraşul a fost vizat de un atac rusesc „masiv”

O femeie a fost ucisă și cel puțin alte 10 persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de 9 ani, a mai precizat guvernatorul. Un bărbat în vârstă de 22 de ani a suferit răni grave și a fost spitalizat, iar celelalte persoane sunt tratate în unități medicale pentru răni moderate.

A fost distrus un bloc de apartamente din centrul orașului, dar şi alte clădiri rezidențiale au suferit incendii și pagube, în urma atacului fiind avariate o biserică, instituții de învățământ și vehicule.

În timpul atacului cu drone şi rachete, a fost lovită una dintre conductele principale de încălzire din Odesa, forțând orașul să oprească unul dintre cazanele sale. Potrivit lui Oleh Kiper, sistemul era responsabil pentru încălzirea a 220 de clădiri de apartamente, șapte grădinițe și patru școli. De asemenea, cazanul furniza căldură unei maternități, unde în prezent sunt 22 de bebeluși și 28 de viitoare mămici, care urmează să nască. Spitalul este capabil să se încălzească singur cu ajutorul generatorului său, iar reparațiile sunt în curs la cazan.

Andri Yermak, șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, a calificat atacul de la Odesa drept unul „terorist”.

„Președintelui rus Vladimir Putin îi place să lupte împotriva civililor”, a spus el.

Rusia și-a intensificat atacurile cu drone în Ucraina, inclusiv în orașe importante precum Odesa și capitala Kiev. Atacuri consecutive ale dronelor au vizat Odesa pe 8 și 9 noiembrie, ucigând și rănind civili.

Oficialii ucraineni au avertizat cu privire la amenințarea iminentă la adresa sistemelor energetice și de încălzire ale țării înainte de lunile de iarnă. Șeful interimar al Ukrenergo, operatorul rețelei de stat din Ucraina, declara, la 29 octombrie, că țara s-ar putea confrunta cu cea mai dificilă iarnă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Ucraina l-a arestat pe șeful Poliției din Izium, instalat de ruși. Acesta fugise după ce ucrainenii au eliberat orașul
Articolul anterior
Toyota își închide fabrica din Sankt Petersburg și încetează producția din Rusia
Articolul următor