Ministra germană pentru Dezvoltare Svenja Schulze a promis noi ajutoare de susţinere a eforturilor de reforme ale Chişinăului şi pentru depăşirea actualelor crize generate de războiul declanşat de Moscova în Ucraina – înainte de toate în sectorul energetic. Schulze a primit-o la Berlin pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită în capitala Germaniei tocmai pentru a discuta despre sprijinul pe care Germania îl oferă Chişinăului, transmite Deutsche Welle.
Republica Moldova este profund afectată de crizele actuale, consecinţe ale războiului de agresiune al Rusiei – criza energetică şi valul mare de refugiaţi ucraineni -, dar şi de urmările pandemiei de coronavirus. Peste un sfert din populaţia Moldovei trăieşte în sărăcie. Criza energetică a amplificat puternic situaţia: de la declanşarea războiului din Ucraina, preţul de cumpărare al gazului a ajuns să fie de 12 ori mai mare.
Ministerul german al Dezvoltării (BMZ) susţine guvernul moldovean pentru a putea continua cursul reformelor pe calea aderării la Uniunea Europeană şi oferă ajutor imediat pentru suţinerea persoanelor nevoiaşe. În vederea gestionării crizei energetice, BMZ pune la dispoziţie Republicii Moldova suma suplimentară de 60 de milioane de euro, în mare parte din fonduri speciale destinate depăşirii consecinţelor internaţionale ale războiului din Ucraina.
Şefa departamentului Dezvoltării, Svenja Schulze, a declarat: „Germania sprijină Republica Moldova pe calea reformelor legate de aderarea la UE şi în vederea gestionării crizelor acute. Dacă ne gândim la multitudinea de crize cu care este confruntată această ţară în momentul de faţă, este impresionant cât de rapid şi cât de neabătut a implementat guvernul moldovean reforme în justiţie şi administraţie în cursul acestui an. Acum este imperios necesară susţinerea oamenilor nevoiaşi în această iarnă şi stabilizarea, astfel, a ţării atât de greu încercate. În acelaşi timp acordăm sprijin Republicii Moldova prin măsuri de eficienţă energetică, pentru a depăşi dependenţa de livrările ruseşti.”
Deja de aproape trei decenii Chişinăul şi Berlinul cooperează în sectorul dezvoltării cu scopul de a susţine Republica Moldova în drumul ei spre UE. Această cooperare cuprinde mai multe domenii, dintre care prioritate au dezvoltarea economică, dezvoltarea la nivel comunal şi buna guvernare. La acestea se adaugă acum şi sectorul energetic.
În contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina şi al consecinţelor acestuia asupra ţărilor din vecinătatea zonei de conflict, BMZ a creat un program de susţinere destinat Republicii Moldova, care cuprinde ajutoare în valoare de 112 milioane de euro. Aceşti bani sunt meniţi a ajuta familii nevoiaşe, a finanţa măsuri de eficientizare energetică, de pildă în clădiri, şi pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni care s-au adăpostit pe teritoriul Republicii Moldova.