Germania amplifică ajutorul acordat Republicii Moldova: 60 de milioane de Euro vor fi oferiți în vederea gestionării crizei energetice

Ministra germană pentru Dezvoltare Svenja Schulze a promis noi ajutoare de susţinere a eforturilor de reforme ale Chişinăului şi pentru depăşirea actualelor crize generate de războiul declanşat de Moscova în Ucraina – înainte de toate în sectorul energetic. Schulze a primit-o la Berlin pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită în capitala Germaniei tocmai pentru a discuta despre sprijinul pe care Germania îl oferă Chişinăului, transmite Deutsche Welle.

Republica Moldova este profund afectată de crizele actuale, consecinţe ale războiului de agresiune al Rusiei – criza energetică şi valul mare de refugiaţi ucraineni -, dar şi de urmările pandemiei de coronavirus. Peste un sfert din populaţia Moldovei trăieşte în sărăcie. Criza energetică a amplificat puternic situaţia: de la declanşarea războiului din Ucraina, preţul de cumpărare al gazului a ajuns să fie de 12 ori mai mare.

Ministerul german al Dezvoltării (BMZ) susţine guvernul moldovean pentru a putea continua cursul reformelor pe calea aderării la Uniunea Europeană şi oferă ajutor imediat pentru suţinerea persoanelor nevoiaşe. În vederea gestionării crizei energetice, BMZ pune la dispoziţie Republicii Moldova suma suplimentară de 60 de milioane de euro, în mare parte din fonduri speciale destinate depăşirii consecinţelor internaţionale ale războiului din Ucraina.

Şefa departamentului Dezvoltării, Svenja Schulze, a declarat: „Germania sprijină Republica Moldova pe calea reformelor legate de aderarea la UE şi în vederea gestionării crizelor acute. Dacă ne gândim la multitudinea de crize cu care este confruntată această ţară în momentul de faţă, este impresionant cât de rapid şi cât de neabătut a implementat guvernul moldovean reforme în justiţie şi administraţie în cursul acestui an. Acum este imperios necesară susţinerea oamenilor nevoiaşi în această iarnă şi stabilizarea, astfel, a ţării atât de greu încercate. În acelaşi timp acordăm sprijin Republicii Moldova prin măsuri de eficienţă energetică, pentru a depăşi dependenţa de livrările ruseşti.”

Deja de aproape trei decenii Chişinăul şi Berlinul cooperează în sectorul dezvoltării cu scopul de a susţine Republica Moldova în drumul ei spre UE. Această cooperare cuprinde mai multe domenii, dintre care prioritate au dezvoltarea economică, dezvoltarea la nivel comunal şi buna guvernare. La acestea se adaugă acum şi sectorul energetic.

În contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina şi al consecinţelor acestuia asupra ţărilor din vecinătatea zonei de conflict, BMZ a creat un program de susţinere destinat Republicii Moldova, care cuprinde ajutoare în valoare de 112 milioane de euro. Aceşti bani sunt meniţi a ajuta familii nevoiaşe, a finanţa măsuri de eficientizare energetică, de pildă în clădiri, şi pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni care s-au adăpostit pe teritoriul Republicii Moldova.

Suferința unei moldovence din Italia, care și-a văzut fiul de 27 de ani stingându-se sub ochii săi

Ruslana Rusu Udeci, o mamă din Republica Moldova care trăiește de mai mulți ani în Italia, a trecut printr-o perioadă de coșmar după ce unul dintre fii săi s-a îmbolnăvit și l-a văzut stingânduse din viață tot mai tare pe zi ce trecea. Din păcate, suferința acestei mame nu s-a sfârșit nici acum și nu se va sfârși niciodată, deoarece băiatul ei a murit, dar faptul că a putut face o faptă minunată după decesul său, ajutând alte persoane să se bucure de viață, i-a mai adus puțină liniște în suflet. Dramatica poveste a Ruslanei este relatată de site-ul sanatateinfo.md și începe cu decizia lui Alexandru de a pleca la ea, în Italia, pentru a-și găsi un loc de muncă.

„Alexandru locuia și lucra în Moldova. Eu locuiesc în Italia. A venit la mine în luna aprilie, anul trecut. Nu prea avea de lucru în Moldova.

A stat șase luni, iar cu două săptămâni înainte să-i fie depistată problema de sănătate, s-a aranjat aici la lucru și părea totul bine”, a povestit Ruslana pentru sursa citată.

Introvertit de felul său, Alexandru, în vârstă de 27 de ani, nu a avut curaj să vorbească cu mama sa despre problemele intime, dar într-o zi n-a mai rezistat și a simțit nevoia să-i spună ce se întâmplă cu el.

„Era 20 septembrie (2022 – n.r.). A venit la mine și mi-a spus: «Mamă, eu am o problemă la un testicul»”, a mai povestit femeia. Ea observase o umflătură în acea zonă, dar nu a îndrăznit nici ea să-l întrebe ce se întâmplă, până nu a venit el și i-a spus.

„Medicii mi-au spus că, probabil, cu mult timp în urmă a fost lovit și nu a dat importanță”, a declarat Ruslana.

Durerile acute pe care le avea Alexandru în acea zi l-au determinat să stea de vorbă cu mama sa și să-i mărturisească acesteia: „Mamă, nu știu ce să fac!”. Ruslana și fiul ei au mers imediat la spital, unde băiatul a fost internat la secția Urologie și supus mai multor investigații medicale, iar în dimineața următoare medicii l-au operat.

Intervenția a decurs bine, iar băiatul de 26 de ani a fost externat, dar încă mai aveau de așteptat rezultatul citologic, care urma să vină abia după 40 de zile.

„A fost foarte lungă și groaznică așteptarea rezultatelor citologice. Aveam o frică enormă de rezultatele ce urmau să vină”, a mărturisit Ruslana.

La numai câteva zile după externare însă, Alexandru a început să se simtă din nou rău și s-a prăbușit la pământ.

După ce au trecut cele 40 de zile, a sosit și rezultatul citologic, iar întreaga lume a Ruslanei și a fiului ei s-a prăbușit în acel moment, deoarece medicii l-au diagnosticat cu cancer testicular.

„Alexandru a început să aibă probleme la plămâni. Părea o simplă răceală, dar într-o zi a venit și mi-a spus: «Mamă, eu am scuipat sânge». De fapt, avea deja metastază la plămâni”, a mai povestit Ruslana pentru Sănătate Info.

Tânărul moldovean trebuia să înceapă tratamentul cu chimioterapie la data de 7 noiembrie, însă pe 30 octombrie durerile au devenit atât de insuportabile încât a ajuns la secția Urgențe a spitalului din Mirano, provincia Venezia din Veneto. În ziua următoare, medicii l-au internat în Unitatea de Oncologie și Hematologie Oncologică din același spital.

„Alexandru a a avut o durere acută în coasta dreaptă, cum am aflat mai târziu, din cauza plămânului drept.

La data de 4 noiembrie, Alexandru își sărbătorea ziua de naștere, împlinea 27 de ani, dar tot în acea zi a făcut și prima ședință de chimioterapie din păcate.

În următoarele zile, starea sa de sănătate s-a agravat tot mai tare și medicii au fost nevoiți să-i comunice că sunt neputincioși în fața acestei boli crunte, confirmându-i totodată că șansele sale de a învinge cancerul sunt minime.

„Medicii nu mai știau ce să-i facă, au încercat toate măștile posibile de oxigen. Alexandru mi-a scris mesaj: «Mami, vino te rog că nu mai pot», a mai spus mama băiatului.

„L-am ținut de mână ore în șir până l-au intubat. El m-a întrebat dacă înainte de a-l intuba o să îi pună anestezie. I-am spus că da.

I-am explicat mai delicat că are un chist pe un plămân, care trebuie să se rupă de acolo și după asta vom continua chimioterapia.

Cum mă ținea de mână, eu i-am spus: «Mami, eu sunt cu tine» și l-am sărutat pe frunte și pe mânuță și i-am spus că sunt lângă el și că o să ne întoarcem înapoi, iar lui i-au curs doar lacrimi și nu a zis nimic”, a mai povestit ea.

La data de 9 noiembrie, Ruslana l-a lăsat pe Alexandru în spital cu sora ei. Din păcate, înainte să plece din spital în acea seară l-a văzut pentru ultima oară pe fiul ei în viață. În timp ce eram acasă cu Alex a rămas sora mea, care a fost ultima persoană pe care a văzut-o, ea a fost și cea care i-a ținut lumânarea. Sora mea a stat cu el până a închis el ochii,” a spus mama îndurerată.

Conform medicilor care au încercat să-l salveze pe Alexandru, acesta suferea de o formă foarte agresivă de cancer care se întâlnește la 1 din 100 pacienți.

„În terapie intensivă, când i-au făcut raze X la plămâni, au zis că era ceva îngrozitor. Timp de 24 de ore metastazele i-au terminat plămânul drept.

Avea o hemoragie extraordinar de puternică, nu mai avea șanse. Metastazele s-au extins și în căile renale și la inimă. Pur și simplu nu a mai avut șanse de supraviețuire”, și-a mai amintit Ruslana.

„Am sperat până în ultimul moment că se va face bine, pentru că o mamă nu își poate imagina să nu își mai vadă fiul”, a mai spus ea.

Suferința enormă prin care Ruslana trece probabil nu va mai putea fi alinată vreodată, dar a găsit puțină liniște după ce a reușit să ajute alte două persoane.

„A doua zi, după moartea lui Alexandru, era 10 noiembrie, dimineața, am fost sunată de un medic de la Fondazione Banca Degli Occhi (una dintre cele mai mari bănci de cornee din Europa – n.r.). Această asociație se află în orașul Mestre, în regiunea Veneției.

Medicul m-a întrebat dacă sunt dispusă să donez corneea ochilor copilului meu și mi-a explicat cum decurge procedura. Mi-a mai spus că această procedură nu îi afectează aspectul deloc, pentru că se recoltează doar corneea, care este de fapt o peliculă de protecție a ochilor”, a spus Ruslana.

Mama tânărului decedat nu a stat deloc pe gânduri și a acceptat, dar decizia sa a fost pe de o parte criticată, pe de alta foarte apreciată. Citește continuarea pe sanatateinfo.md

Iubirea învinge prejudecățile! O tânără s-a căsătorit cu fratele vitreg, încurajată chiar de mama ei

Matilda Eriksson, o tânără de 23 de ani din Finlanda, s-a căsătorit cu fratele ei vitreg, care a intrat în familia sa în 2019, când mama ei s-a căsătorit cu tatăl acestuia, scrie b1tv.ro.

Critici și replici acide din partea prietenilor

Cuplul a început o relație acum un an și s-au căsătorit în martie 2022, după ce s-au logodit în 2021. Mama fetei a fost cea care i-a încurajat, în ciuda scepticismului și criticilor primite de la prieteni.

„Am răspuns cu pasiune. Ne-a luat două săptămâni să începem să ne vedem și apoi ne-am mutat împreună imediat. Ni s-a părut natural”, a povestit Matilda pe TikTok.

Tinerii au luptat pentru relația lor

Tinerii au devenit prieteni și după s-au îndrăgostit. Matilda a recunoscut că la început a fost confuză în privința sentimentelor ei și s-a temut de judecata altora. Cu toate acestea, ea și soțul ei consideră că relația lor este naturală și legală.

„Unii dintre prietenii noștri au fost neîncrezători și chiar ne-au judecat. Cred că asta s-a întâmplat pentru că-l numeam iubit pe cel căruia obișnuiasm să-i spun frate vitreg”, a recunoscut tânăra, citată de peroz.ro.

VIDEO. O româncă i-a surprins pe toți! A fost inclusă în topul Forbes al celor mai bogați oameni sub 30 de ani din Europa

Ruxandra Pui a fost inclusă în topul Forbes al celor mai bogați oameni sub 30 de ani din Europa. Afacerea Ruxandrei pare să reflecte perfect creativitatea care descrie business-urile generației Z în 2023. Doar în ianuarie 2023, Digitail a atras o finanțare de 11 milioane de dolari, scrie alephnews.ro.

Ruxandra Pui este co-fondatorul Digitail, un start-up care ajută proprietarii de animale de companie
și medicii veterinari să gestioneze și să îți monitorizeze mai ușor programările. Doar în ianuarie 2023, Digitail a atras o finanțare de 11 milioane de dolari. Urcarea în topul Forbes i-a surprins pe mulți.

Digitail oferă și un „card de sănătate” care le permite proprietarilor să folosească un fel de pașaport medical digital pentru animalele lor. Cardul are istoric medical și le permite stăpânilor să discute direct în chat cu doctorii și să facă rezervări la clinicile din aplicație. Afacerea Ruxandrei pare să reflecte perfect creativitatea care descrie business-urile generației Z în 2023.

Tamas Kadar este un alt tânăr care a atins succesul înainte de 30 de ani. El este co-fondatorul companiei de tehnologie din Budapesta -Seon, care ajută băncile, comercianții online și platformele de jocuri să elimine conturile false. Tamas a știut să facă bani într-o perioadă în care foarte mulți au pierdut bani.
Tot în topul Forbes a ajuns și Rochelle Niemeijer, în vârstă de 28 de ani, care a co-fondat startup-ul de tehnologie medicală Nostics, cu care își propune să combată rezistența la antibiotice.

Ucraina l-a arestat pe șeful Poliției din Izium, instalat de ruși. Acesta fugise după ce ucrainenii au eliberat orașul
Articolul anterior
Toyota își închide fabrica din Sankt Petersburg și încetează producția din Rusia
Articolul următor