Germania depășește pragul de un milion de mașini electrice în circulație

Germania avea puțin peste un milion de vehicule complet electrice în circulație la sfârșitul anului 2022, după o accelerare anul trecut datorită bonusurilor de achiziție , dar încă departe de obiectivul de 15 milioane de vehicule stabilit până în 2030, relatează Lefigaro.fr.

Germania va reduce subvențiile pentru mașinile electrice - GermaniaMea.ro

Numărul de autoturisme electrice (în circulație) “a depășit pragul de un milion, cu 1.013.009 unități” la sfârșitul lunii decembrie anul trecut, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Federale pentru Automobile (KBA).

Creșterea stocului este de aproape două treimi (63,8%) față de acum un an, determinată de o primă de achiziție foarte generoasă înainte de o revizuire în scădere în ianuarie. În ceea ce privește modelele plug-in hybrid, parcul a ajuns la 864.712 mașini, o creștere de 52,8% față de un an, potrivit agenției.

Numărul total de autoturisme a rămas aproape stabil (+0,2%), cu 48,8 milioane de unități, pentru că, în același timp, numărul mașinilor diesel a scăzut cu aproape 3%, iar cel al modelelor pe benzină cu peste 1%, reprezentând împreună aproape 45 de milioane de unități. Guvernul de coaliție din jurul cancelarului social-democrat Olaf Scholz și-a propus ca până în 2030 să vadă 15 milioane de mașini electrice pe drumurile germane.

Unii experți, cum ar fi Ferdinand Dudenhöffer, directorul Centrului de cercetare auto din Duisburg, se îndoiesc că acest obiectiv va fi atins. Nu numai că va trebui să crească numărul de stații de încărcare, dar capacitatea rețelei de electricitate, care va trebui să alimenteze simultan un număr tot mai mare de mașini electrice și alți consumatori, cum ar fi pompele de căldură, la orele de vârf, ar putea reprezenta în cele din urmă o problemă.

În cazul unei supraîncărcări a rețelei, furnizarea de stații de încărcare ar putea fi raționalizată printr-o lege aflată în discuție, potrivit presei germane. Industria auto germană, pilonul primei economii europene, are, de asemenea, o nevoie masivă de baterii și de componentele electronice ale acestora, esențiale pentru o tranziție reușită către un sistem complet electric și apoi către conducerea autonomă.

Însă actualul plan american de subvenții ecologice îngrijorează considerabil Uniunea Europeană, care se teme de relocalizări industriale masive în Statele Unite. Gigantul automobilelor electrice Tesla a dat recent asigurări că își va menține proiectele de producție de baterii auto în fabrica sa germană de lângă Berlin, dar că va reloca o parte din producție în Statele Unite din cauza ajutoarelor acordate.

Orașul în care localnicii au acces gratuit la piscine în zilele caniculare

Vecinii bulgari pătimesc din cauza valului de caniculă. În sudul Bulgariei, pompierii se luptă cu incendii de vegetație, iar în nord-vest sunt prognozate temperaturi de 43 de grade Celsius. Atmosfera este sufocantă și la croați.

Termometrele de la intrarea într-o piscină publică din Zagreb indică 35 de grade Celsius. Este neobișnuit de cald pentru capitala Croației, motiv pentru care autoritățile locale au decis ca, timp de trei zile, accesul la cele cinci bazine din oraș să fie gratuit, conform stirileprotv.ro.

Apa are 27 de grade Celsius și este perfectă pentru cei dornici să se bălăcească în voie.

Cinci mii de persoane au ajuns la piscinele publice din Zagreb weekendul trecut. Potrivit estimărilor, în acest final de săptămână, numărul se va dubla.

Și bulgarii dau piept cu temperaturi greu de suportat. La Sofia sunt așteptate astăzi 36 de grade Celsius. Primăria a trimis cisterne ca să ude din plin bulevardele circulate și a creat puncte unde sunt împărțite sticle cu apă. În alte regiuni ale țării este și mai cald. Vor fi maxime de 43 de grade în următoarele zile.

Bulgaria se află sub un val de caniculă încă din iunie – considerată cea mai călduroasă lună din 1930, de când se fac măsurători oficiale. 

Două femei s-au înecat în râul Nistru

În ciuda avertismentelor repetate, o nouă tradegie s-a produs la scăldat în Nistru. Două femei, de 29 de ani și de 19 ani, ambele din regiunea transnistreană, au murit înecate.

Primul caz s-a produs ieri, în localitatea Chițcani. Femeia de 29 de ani era pe malul apei împreună cu copilul ei de 3 ani, cu sora sa și mai mulți prieteni și se știe că au consumat alcool. Femeia a intrat în apă împreună cu un prieten și doi minori dar imediat a dat semne că se îneacă. Bărbatul care o însoțea a ajutat copii să ajungă la mal, iar când a revenit, victima dispăruse deja sub apă, potrivit TVR Moldova.

Al doilea caz s-a produs după lăsarea întunericului. Femeia de 19 ani se afla la o aniversare împreună cu mai mulți prieteni și, desi au consumat alcool, au intrat în apă adâncă. Bărbații au fost luati de curenti și au fost salvați de un pescar. Doar tânăra s-a dus sub apă și nu a mai putut fi salvată.

Amenajarea amfiteatrului din sectorul Ciocana este aproape gata. Cum pot locuitorii orașului să-și petreacă timpul aici

Primăria Chișinău anunță că lucrările de construcție ale unicului Amfiteatru din sectorul Ciocana au fost finalizate, urmând a fi instalat sistemul de irigare și amenajat spaţiul verde.

Chișinău: Construcția Amfiteatrului din sectorul Ciocana, finalizatăFoto: chisinau.md

Amfiteatrului din bd. Mircea cel Bătrân 4/3 a fost creat de la zero, iar zona adiacentă a fost amenajată cu două terenuri de joacă și unul de fitness, spațiu unde doritorii pot juca șah, zone de odihnă pentru copii și maturi și a fost instalat mobilier urban. Totodată au fost instalate camere de supraveghere video și sistemul de iluminat public.

Reparate au fost și scările care duc către I.P. L.T. „Gaudeamus” şi amenajate rampe de acces pentru persoanele cu necesităţi speciale. Au fost create noi căi de acces spre scuarul cu amfiteatru.

Amfiteatrul deja găzduieşte diferite evenimente culturale în aer liber.

gallery images

Revoltător. Cum a fost surprinsă o mamă cu doi copii, unul dintre aceștia fiind bebeluș, pe o stradă din Capitală
Articolul anterior
În Bahmut se dau lupte de stradă și „nicio clădire nu a rămas neatinsă”, spune viceprimarul orașului
Articolul următor