Germania depășește pragul de un milion de mașini electrice în circulație

Germania avea puțin peste un milion de vehicule complet electrice în circulație la sfârșitul anului 2022, după o accelerare anul trecut datorită bonusurilor de achiziție , dar încă departe de obiectivul de 15 milioane de vehicule stabilit până în 2030, relatează Lefigaro.fr.

Germania va reduce subvențiile pentru mașinile electrice - GermaniaMea.ro

Numărul de autoturisme electrice (în circulație) “a depășit pragul de un milion, cu 1.013.009 unități” la sfârșitul lunii decembrie anul trecut, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Federale pentru Automobile (KBA).

Creșterea stocului este de aproape două treimi (63,8%) față de acum un an, determinată de o primă de achiziție foarte generoasă înainte de o revizuire în scădere în ianuarie. În ceea ce privește modelele plug-in hybrid, parcul a ajuns la 864.712 mașini, o creștere de 52,8% față de un an, potrivit agenției.

Numărul total de autoturisme a rămas aproape stabil (+0,2%), cu 48,8 milioane de unități, pentru că, în același timp, numărul mașinilor diesel a scăzut cu aproape 3%, iar cel al modelelor pe benzină cu peste 1%, reprezentând împreună aproape 45 de milioane de unități. Guvernul de coaliție din jurul cancelarului social-democrat Olaf Scholz și-a propus ca până în 2030 să vadă 15 milioane de mașini electrice pe drumurile germane.

Unii experți, cum ar fi Ferdinand Dudenhöffer, directorul Centrului de cercetare auto din Duisburg, se îndoiesc că acest obiectiv va fi atins. Nu numai că va trebui să crească numărul de stații de încărcare, dar capacitatea rețelei de electricitate, care va trebui să alimenteze simultan un număr tot mai mare de mașini electrice și alți consumatori, cum ar fi pompele de căldură, la orele de vârf, ar putea reprezenta în cele din urmă o problemă.

În cazul unei supraîncărcări a rețelei, furnizarea de stații de încărcare ar putea fi raționalizată printr-o lege aflată în discuție, potrivit presei germane. Industria auto germană, pilonul primei economii europene, are, de asemenea, o nevoie masivă de baterii și de componentele electronice ale acestora, esențiale pentru o tranziție reușită către un sistem complet electric și apoi către conducerea autonomă.

Însă actualul plan american de subvenții ecologice îngrijorează considerabil Uniunea Europeană, care se teme de relocalizări industriale masive în Statele Unite. Gigantul automobilelor electrice Tesla a dat recent asigurări că își va menține proiectele de producție de baterii auto în fabrica sa germană de lângă Berlin, dar că va reloca o parte din producție în Statele Unite din cauza ajutoarelor acordate.

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

  • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
  • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
  • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
  • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
  • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
  • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
  • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Agerpres.

Finlanda intenţionează să construiască un gard la graniţa cu Rusia -  Stiri.md

Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de parlamentul de la Helsinki la 1 martie cu o largă majoritate.

Sauli Niinisto anunţase după acel vot că doreşte să promulge legea înaintea alegerilor parlamentare din ţara sa, prevăzute pentru 2 aprilie.

Finlanda încă aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice cererea sa de aderare la NATO. Toate celelalte 28 de ţări membre ale organizaţiei au aprobat deja intrarea Finlandei în Alianţă.

Ungaria intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la 27 martie, în timp ce Turcia a anunţat că o va aproba în curând.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda – ce are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri – au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Revoltător. Cum a fost surprinsă o mamă cu doi copii, unul dintre aceștia fiind bebeluș, pe o stradă din Capitală
Articolul anterior
În Bahmut se dau lupte de stradă și „nicio clădire nu a rămas neatinsă”, spune viceprimarul orașului
Articolul următor