Germania: noul guvern legalizează cannabisul și dreptul persoanelor de 16 ani să voteze

Viitorul cancelar al Germaniei, social-democratul Olaf Scholz, a anunțat miercuri un acord privind formarea primului guvern al țării post-Merkel, alături de Verzi și liberali, cabinet ce se confruntă deja cu o criză acută generată de recrudescența Covid-19, relatează AFP.

La aproape două luni după alegerile legislative germane, marcate de o înfrângere istorică pentru tabăra conservatoare a cancelarului Angela Merkel, Olaf Scholz se pregătește să îi succeadă acesteia, la începutul lunii decembrie, în cadrul unei alianţe inedite formate din partidul său Social-Democrat (SPD), Verzii (Die Grunen) şi Partidul Liberal Democrat (FDP).

Cele trei formațiuni au anunțat că au căzut de acord asupra unui „contract” de coaliție intitulat „Să îndrăznim mai mult progres. Alianță pentru libertate, justiție și durabilitate”. 

Printre ideile evidenţiate în documentul de 177 de pagini se regăsesc accelerarea investiţiilor publice în tehnologii ecologice şi digitalizare, precum şi revenirea la rigoarea bugetară începând din anul 2023, notează Agerpres.

Liberalii au insistat în mod special asupra rigorii bugetare, primind de altfel în viitorul guvern Ministerul Finanţelor, cu Christian Lindner ministru, iar Verzii, asupra celor de mediu, urmând să conducă un ,,superminister” nou-creat al Climatului.

În chestiunea migraţiei, importantă din perspectiva faptului că Germania este ţara din UE preferată în mod special de migranţi, acordul de guvernare stabileşte ca obiectiv diminuarea migraţiei ilegale şi sporirea celei legale. 

Mai mult, imigranţii vor putea fi naturalizaţi în Germania după numai cinci ani, sau chiar trei ani în cazul celor care se integrează cu succes, faţă de regula actuală de opt ani, sau şase ani în situaţii speciale.

Viitoarea coaliţie de la Berlin a mai convenit printre altele să încerce amendarea Constituţiei pentru acordarea dreptului de vot de la vârsta de 16 ani şi să legalizeze comercializarea „controlată” a canabisului.

Cele trei partide urmează acum să supună acordul de guvernare în forurile lor interne, astfel încât în săptămâna care începe din 6 decembrie guvernul condus de Olaf Scholz să fie învestit.

sursa

Rusia a înregistrat noul vaccin Sputnik M, destinat adolescenţilor
Articolul anterior
Doza booster ar putea deveni obligatorie pentru călătorii pe teritoriul Uniunii Europene
Articolul următor
Alte articole interesante