Germania va acorda 34,5 milioane de euro Moldovei

Negocierile privind cooperarea pentru dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Federale Germania au avut loc în format virtual la Chişinău, Berlin şi Bonn, pe 25 noiembrie 2021.

Germania și-a asumat să acorde 34,5 milioane de euro Moldovei

Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Delegaţia Germaniei a fost condusă de dr. Maria Flachsbarth, secretar parlamentar de stat la Ministerul Federal al Cooperării Economice şi Dezvoltării.

În ultimii 28 de ani, cooperarea germano-moldavă pentru dezvoltare a contribuit cu succes la îmbunătăţirea vieţii oamenilor din Moldova.

Din 1993, volumul total al cooperării tehnice şi financiare bilaterale pus direct la dispoziţia Republicii Moldova de către Guvernul Germaniei se cifrează la 154,7 milioane de euro.

În cadrul discuţiilor ambele delegaţii au subliniat importanţa valorilor europene comune ca şi bază a cooperării bilaterale de succes.

Partea moldovenească a accentuat că implementarea Acordului de Asociere, precum şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător sunt priorităţi ale programului de guvernare.

Guvernul Germaniei și-a asumat să pună la dispoziţia Guvernului Moldovei o nouă sumă totală de 34,5 milioane de euro în perioada 2021-2022.

Aceasta include 23,0 milioane de euro pentru proiecte de cooperare financiară şi 11,5 milioane de euro pentru proiecte de cooperare tehnică.

Cooperarea viitoare dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania se va concentra pe două domenii prioritare: 

„Formarea profesională şi creşterea durabilă pentru locuri de muncă decente”, incluzând învăţământul şi practica tehnică, vocaţională, precum şi dezvoltarea sectorului privat şi a celui financiar, „Responsabilitate pentru planeta noastră – climă şi energie”, incluzând dezvoltarea urbană şi municipală.

Cooperarea germană se va concentra pe îmbunătăţirea serviciilor publice prestate populaţiei, inclusiv aprovizionarea cu apă şi managementul apelor reziduale.

Mai mult decât atât, prin promovarea întreprinderilor locale şi atragerea noilor investitori, urmează a fi create mai multe locuri de muncă bine plătite şi oportunităţi economice.

Germania îşi va continua angajamentul în domeniul bunei guvernanţe prin susţinerea proceselor importante de reformă şi lupta împotriva corupţiei, punând la dispoziţie expertiză în politici publice. 

Suplimentar acestei cooperări, Guvernul Germaniei a pus deja la dispoziţia Republicii Moldova un suport în sumă de peste 17 milioane de euro în vederea depăşirii crizei pandemice.

Partea germană a subliniat că va continua să susţină Republica Moldova în cadrul cooperării bilaterale pentru dezvoltare.

Certificatul de vaccinare va fi valabil în UE doar 9 luni
Articolul anterior
Țara care va oferi 2.800 de dolari la prima naștere. ,,Dispărem ca națiune”
Articolul următor
Alte articole interesante