Gestul cu semnificații profunde, pe care îl fac femeile care protestează în Iran. Ce reprezintă tăierea părului

Femeile sunt imaginea protestelor din Iran, care au cuprins zeci de orașe. Multe dintre ele au ales să-și taie sau să-și radă părul în public.

Imagini cu femei din Iran care își taie părul în public au galvanizat femeile din întreaga lume să se alăture celor care protestează față de moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani. Aceasta a murit la spital la 16 septembrie, la trei zile după ce a fost ridicată de pe străzile Teheranului de către poliția morală și dusă într-un “centru de reeducare” pentru lecții de modestie.

Gestul cu semnificații profunde pe care îl fac femeile care protestează în Iran

Din Orientul Mijlociu, Europa și Statele Unite, femeile din întreaga lume și-au arătat solidaritatea cu situația dificilă a femeilor iraniene în cadruk unor mitinguri și demonstrații.  De asemenea, unele și-au tăiat sau ras părul în public sau în timp ce erau filmate.

Până joi, protestele cuprinseseră peste 40 de orașe iraniene, inclusiv capitala Teheran. Forțele de securitate iraniene au luat măsuri drastice împotriva protestatarilor, sute de persoane fiind arestate și cel puțin 41 ucise, potrivit presei de stat. Unele organizații pentru drepturile omului susțin că numărul morților se ridică la 76.

De ce își taie femeile din Iran părul?

Pentru multe femei iraniene, tăierea părului, un semn de frumusețe care este decretat a fi ascuns în Republica Islamică, este o formă de protest puternic încărcată emoțional.

“Vrem să le arătăm că nu ne pasă de standardele lor, de definiția lor a frumuseții sau de cum cred ei că ar trebui să arătăm”, a declarat Faezeh Afshan, în vârstă de 36 de ani, inginer chimist iranian care locuiește în Bologna, Italia, care a fost filmată în timp ce își radea părul. “Este pentru a arăta că suntem furioase.”

Afshan atribuie practica tăierii părului unor practici culturale istorice. “În literatura noastră, tăierea părului este un simbol al doliului și, uneori, un simbol al protestului”, a declarat ea pentru CNN. “Dacă ne putem tăia părul pentru a arăta că suntem furioase… o vom face.”

Practica este citată în Shahnameh, o epopee persană veche de 1.000 de ani și un pilon cultural în Iran, scrisă de Ferdowsi. Alcătuit din aproape 60.000 de versuri, poemul spune poveștile regilor Persiei și este una dintre cele mai importante opere literare în limba persană. În mai multe rânduri de-a lungul operei epice, părul este smuls într-un act de doliu.

“Femeile care își taie părul este o veche tradiție persană… atunci când furia este mai puternică decât puterea asupritorului”, a scris pe Twitter scriitoarea și traducătoarea Shara Atashi, stabilită în Țara Galilor. “Momentul pe care îl așteptam a sosit. Politica alimentată de poezie.”

În Shahnameh, după ce eroul Siyavash este ucis, soția sa Farangis și fetele care o însoțesc își taie părul pentru a protesta împotriva nedreptății, a declarat Atashi. Personajele portretizate în poem “sunt folosite zilnic ca simboluri și arhetipuri”, a spus ea, adăugând că poemul a contribuit la modelarea identității iranienilor, afganilor și tadjicilor timp de 1.000 de ani.

Practica este comună și altor culturi antice

“Dar practica tăierii părului există  și în poezia lui Hafez și Khaqani, întotdeauna despre doliu și proteste împotriva nedreptății”, a spus ea, referindu-se la alți poeți persani.

Practica este comună și în alte culturi antice. Epopeea lui Gilgamesh, un poem vechi de 3.500 de ani din Mesopotamia antică (Irakul de astăzi) acoperă teme de durere și disperare, în care tăierea sau smulgerea părului este folosită pentru a exprima angoasa. Poemul este considerat una dintre cele mai vechi opere literare din lume și se spune că a influențat culturile vecine.

Shima Babaei, o activistă iraniană care locuiește în Belgia și care a declarat că a fost arestată de faimoasa poliție iraniană a moralității în 2018 pentru că și-a dat jos hijab-ul în mod public în semn de protest, a declarat că tăierea părului are “semnificație istorică” pentru iranieni. Femeile care pierd o rudă directă își tăiau uneori părul în semn de doliu și furie, a spus ea.

“Pentru noi, Mahsa a fost sora noastră”, a spus ea. “Și astfel, în acest fel, protestăm.”

Tăierea părului, a spus Atashi, “este în sine o ceremonie de doliu pentru a expune mai bine profunzimea suferinței la pierderea unei persoane dragi”. Iar în contextul de astăzi, adaugă ea, este un semn de “protest împotriva uciderii poporului nostru”.

Activista  Nazanin Zaghari-Ratcliffe și-a tăiat părul în semn de protest față de moartea Mahsei Amini

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, care are cetățenie britanico-iraniană, s-a filmat în timp ce își taie părul în semn de solidaritate cu protestatarii din Iran după moartea Mahsei Amini.

Zaghari-Ratcliffe a petrecut șase ani în închisoare în Iran. În imaginile oferite de BBC Persian, femeia este văzută tăindu-și părul cu foarfeca.

La finalul videoclipului, ea spune: “Nu, nu, nu: Pentru mama mea, pentru fiica mea, pentru frica de izolare, pentru femeile din țara mea, pentru libertate”.

Zaghari-Ratcliffe a fost arestată în 2016 în Teheran, în timp ce lucra ca manager de proiect caritabil. Ea a fost acuzată de spionaj de către autoritățile țării, lucru pe care l-a negat. După o campanie de lungă durată condusă de soțul ei, Richard, și negocieri între guvernele britanic și iranian, Zaghari-Ratcliffe s-a întors acasă în Marea Britanie în martie.

sursa: www.fanatik.ro

Cel mai mare amfiteatru în aer liber din țară se schimbă la față! Pe teritoriul Teatrului Verde va fi amenajat și un pavilion unde vor fi crescuți fluturi

Primăria Chișinău continuă lucrările de reparație și modernizare a celui mai mare amfiteatru în aer liber din republică.

Actualmente se lucrează la reparația exterioară a clădirii teatrului (fațadei), este reparat acoperișul scenei, sunt vopsite scaunele, sunt instalate 5 porți la toate intrările în parc, se lucrează la instalarea unui grup sanitar modular, este amenajată intrarea centrală în teatru și sunt reparate scările de acces. Este instalată și rampă pentru persoanele cu necesități speciale.

La fel, la Teatrul Verde este amenajat un pavilion expozițional de agrement, unde vor fi crescuți fluturi.

Amintim că acum doi ani, Primăria Capitalei a inițiat lucrări de reparație a teritoriului Teatrului Verde. Au fost schimbate scaunele, pavată zona de spectatori, amenajat spațiul verde și curățați copacii.

Operațiunea VITEZA, mii de încălcări comise de șoferi

Timp de o săptămână, polițiștii INSP au fixat peste 5 mii de încălcări rutiere comise de șoferi, anunță Poliția.

Operațiunea (acțiune sub egida #ROADPOL) are scopul diminuării numărului de accidente rutiere, dar şi sporirea nivelului de disciplină al participanților la trafic.

În premieră, Poliția Națională a fost dotatăcu cinci bărci de patrulare de către Autoritatea Polițienească Suedeză

În premieră, Poliția Națională a fost dotată de către Autoritatea Polițienească Suedeză cu cinci bărci de patrulare.

Timp de trei zile, 9 angajați ai subdiviziunilor Poliției Naționale, precum și reprezentanți ai altor entități ale MAI, au fost instruiți în utilizarea bărcilor cu motor.

Ulterior, aceștia vor putea interveni în cadrul activităților de supraveghere și intervenție în zonele acvatice.

Instruirile au avut loc sub îndrumarea specialiștilor suedezi, care au furnizat cunoștințele și abilitățile necesare pentru operarea eficientă a acestor mijloace de transport pe apă.

Astfel, vom extinde capacitatea operațională a angajaților poliției, facilitând intervenția rapidă și eficientă în situații de urgență.

Ninge abundent în România. Peisaj de iarnă pe Transfăgărășan
Articolul anterior
Cupluri celebre cu o diferență de vârstă considerabilă. Pentru ei, dragostea e cea mai importantă
Articolul următor