Gheața din oceanul Arctic se va topi mult mai repede decât se credea. Efecte devastatoare

Oceanul Arctic ar putea rămâne fără gheață vara cu aproximativ 10 ani mai devreme decât se prevedea, avertizează oamenii de știință citați de CNN. Este un nou semn clar al repeziciunii cu care se agravează criza climatică, scrie digi24.ro.

Un nou studiu publicat marți în revista Nature Communications a constatat că gheața arctică ar putea dispărea complet în luna septembrie, încă din anii 2030. Chiar dacă lumea reduce astăzi poluarea care provoacă încălzirea planetei, Arctica ar putea avea totuși veri fără gheață până în anii 2050, au avertizat oamenii de știință.

Cercetătorii au analizat schimbările produse din 1979 până în 2019, comparând diferite date de la sateliți și modele climatice pentru a evalua modul în care gheața arctică se schimbă.

Ei au descoperit că scăderea gheții marine a fost în mare parte rezultatul poluării cauzate de om, iar modelele anterioare au subestimat tendințele de topire a gheții marine arctice.

„Am fost surprinși să aflăm că vom avea o Arctică fără gheață vara, indiferent de efortul nostru de a reduce emisiile, ceea ce nu era de așteptat”, a spus Seung-Ki Min, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea de Știință și Tehnologie Pohang din Coreea de Sud.

Gheața arctică se acumulează în timpul iernii și apoi se topește parțial vara, atingând de obicei cele mai scăzute niveluri în septembrie, înainte ca ciclul să înceapă din nou. Concluziile studiului vin în contrast cu raportul din 2021 al Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice, potrivit căruia Arctica va rămâne „practic fără gheață aproape de mijlocul secolului, în scenarii cu emisii de gaze cu efect de seră intermediare și ridicate”.

Acest nou studiu arată topirea gheții că s-ar putea întâmpla cu 10 ani mai devreme, indiferent de scenariile privind emisiile, a spus Min. În ultimele câteva decenii, Arctica s-a încălzit de patru ori mai repede decât restul lumii, a arătat un studiu din 2022. A existat deja o pierdere rapidă de gheață marină în regiune, aceasta scăzând în septembrie cu o rată de 12,6% pe deceniu, potrivit NASA.

Dacă nu ar mai exista gheață marină în Arctica vara, efectele ar fi groaznice în întreaga lume. Gheața albă reflectă energia solară de pe Pământ. Când această gheață se topește, oceanul absoarbe mai multă căldură provocând o nouă încălzire, un proces numit „amplificare arctică”. Declinul gheții marine poate avea, de asemenea, un efect asupra temperaturilor pe întreaga planetă.

„Trebuie să ne pregătim pentru o lume cu un ocean Arctic mai cald foarte curând”, a spus Min. „Deoarece încălzirea arctică amenință să aducă condiții meteorologice extreme, cum ar fi valuri de căldură, incendii și inundații la latitudini medii și înalte nordice, acest studiu sugerează că vom experimenta evenimente extreme mai repede decât se prevedea”, a adăugat el.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Imagini sfâșietoare! Drama unor oameni care oricum erau năpăstuiți de război. Distrugerea barajului Nova Kakhovka le-a inundat acum casele
Articolul anterior
Zelenski, mâhnit din cauza dezastrului de lângă Herson: peste 80 de localitați, inundate după distrugerea barajului Kahovka
Articolul următor