Gheața din oceanul Arctic se va topi mult mai repede decât se credea. Efecte devastatoare

Oceanul Arctic ar putea rămâne fără gheață vara cu aproximativ 10 ani mai devreme decât se prevedea, avertizează oamenii de știință citați de CNN. Este un nou semn clar al repeziciunii cu care se agravează criza climatică, scrie digi24.ro.

Un nou studiu publicat marți în revista Nature Communications a constatat că gheața arctică ar putea dispărea complet în luna septembrie, încă din anii 2030. Chiar dacă lumea reduce astăzi poluarea care provoacă încălzirea planetei, Arctica ar putea avea totuși veri fără gheață până în anii 2050, au avertizat oamenii de știință.

Cercetătorii au analizat schimbările produse din 1979 până în 2019, comparând diferite date de la sateliți și modele climatice pentru a evalua modul în care gheața arctică se schimbă.

Ei au descoperit că scăderea gheții marine a fost în mare parte rezultatul poluării cauzate de om, iar modelele anterioare au subestimat tendințele de topire a gheții marine arctice.

„Am fost surprinși să aflăm că vom avea o Arctică fără gheață vara, indiferent de efortul nostru de a reduce emisiile, ceea ce nu era de așteptat”, a spus Seung-Ki Min, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea de Știință și Tehnologie Pohang din Coreea de Sud.

Gheața arctică se acumulează în timpul iernii și apoi se topește parțial vara, atingând de obicei cele mai scăzute niveluri în septembrie, înainte ca ciclul să înceapă din nou. Concluziile studiului vin în contrast cu raportul din 2021 al Grupului Interguvernamental al ONU pentru Schimbări Climatice, potrivit căruia Arctica va rămâne „practic fără gheață aproape de mijlocul secolului, în scenarii cu emisii de gaze cu efect de seră intermediare și ridicate”.

Acest nou studiu arată topirea gheții că s-ar putea întâmpla cu 10 ani mai devreme, indiferent de scenariile privind emisiile, a spus Min. În ultimele câteva decenii, Arctica s-a încălzit de patru ori mai repede decât restul lumii, a arătat un studiu din 2022. A existat deja o pierdere rapidă de gheață marină în regiune, aceasta scăzând în septembrie cu o rată de 12,6% pe deceniu, potrivit NASA.

Dacă nu ar mai exista gheață marină în Arctica vara, efectele ar fi groaznice în întreaga lume. Gheața albă reflectă energia solară de pe Pământ. Când această gheață se topește, oceanul absoarbe mai multă căldură provocând o nouă încălzire, un proces numit „amplificare arctică”. Declinul gheții marine poate avea, de asemenea, un efect asupra temperaturilor pe întreaga planetă.

„Trebuie să ne pregătim pentru o lume cu un ocean Arctic mai cald foarte curând”, a spus Min. „Deoarece încălzirea arctică amenință să aducă condiții meteorologice extreme, cum ar fi valuri de căldură, incendii și inundații la latitudini medii și înalte nordice, acest studiu sugerează că vom experimenta evenimente extreme mai repede decât se prevedea”, a adăugat el.

Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori

Din 17 aprilie, Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori. După ce, în luna aprilie 2021, a fost dat startul celei de a doua etape de restaurare a fortăreței medievale, în ultimii doi ani, Cetatea a fost periodic închisă pentru lucrările care s-au efectuat în interior și exterior, scrie agrotv.md.

Potrivit responsabililor, au fost curățate zidurile cetății pe exterior și interior, s-a făcut hidroizolarea pasajului superior, au fost restaurate trei bolți și s-a conservat ceea a fost scos la evidență în ultimul sezon arheologic – gura de lup de la intrarea Cetății Soroca. A fost instalat și un ascensor într-unul din turnurile cetății pentru persoanele cu dizabilități.

A doua etapă a proiectului de restaurare a costat un milion și 600 de mii de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Prima etapă a proiectului s-a încheiat în 2015.

Dansatorii din Moldova, locul I la Campionatele Europene de Dans Sportiv

În perioada 13-14 aprilie, Federația Dansului Sportiv din Moldova a desfășurat doua Campionate Europene la Dans Sportiv. Este vorba despre Campionatul European Adult Standard la care au participat 56 de perechi de sportivi din 29 țări și Campionatul European de până la 21 ani la care au participat 26 de perechi de sportivi din 18 țări, scrie goodnews.md.

Potrivit Federației Dansului Sportiv din Moldova, la ambele campionate, dansatorii din R. Moldova au câștigat locul I.

De asemenea, în această perioadă, Federația a organizat opt competiții de rating mondial  WDSF Open. Este vorba despre:

  • WDSF Open Under 21 Standard la care au participat 18 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I și III;
  • WDSF Open Under 21 Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul III și IV;
  • WDSF Open Youth Standard la care au participat 36 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul IV și V;
  • WDSF Open Youth Latin la care au participat 45 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior II Standard la care au participat 32 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul II, III și IV;
  • WDSF Open Junior II Latin  la care au participat 33 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior I Standard  la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, III și V;
  • WDSFOpen Junior I Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, II și V.

Încă un proiect frumos la Măgdăcești! În sat au fost instalate bănci de relaxare pentru oameni

Locuri de relaxare pentru locuitorii din Măgdăcești, raionul Criuleni! 30 de bănci noi au fost instalate de-a lungul principalelor alei din sat, anunță primarul localității Liuba Cojocaru.

”Această inițiativă este dedicată în special persoanelor în etate, persoanelor cu mobilitate redusă, dar și pentru toți locuitorii care simt necesitatea să se odihnească în drumul lor către casă, serviciu, biserică și alte instituții.

Pentru a menține curățenia și ordinea, ne pregătim să instalăm alături și urne de gunoi.

Stimați locuitori, vă invităm să vă bucurați de noile amenajări, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a menține spațiul curat și primitor pentru toată lumea.”, mai spune primarul de Măgdăcești.

Măgdăcești este unul dintre cele mai moderne sate din țară.

Este un sat cu tradiții, oamenii frumoși, infrastructură dezvoltată și cu un viitor care inspiră încredere. Este una din puținele localități din Republica Moldova care a reușit să se ridice din ruinele anilor 90 și să se dezvolte uimitor.

Vă invităm să urmăriți un VIDEO inedit despre satul Măgdăcești de ieri și de astăzi. Astfel ar trebui să arate toate satele din țară!

Imagini sfâșietoare! Drama unor oameni care oricum erau năpăstuiți de război. Distrugerea barajului Nova Kakhovka le-a inundat acum casele
Articolul anterior
Zelenski, mâhnit din cauza dezastrului de lângă Herson: peste 80 de localitați, inundate după distrugerea barajului Kahovka
Articolul următor