Gheorghe Cavcaliuc: „Nu e departe ziua când oamenii vor protesta cu zecile de mii, iar polițiștii vor trece de partea poporului”

Președintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, afirmă că „nu este departe ziua când oamenii vor protesta cu zecile de mii, iar polițiștii vor trece de partea poporului”. Acesta a venit cu un sfat pentru conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Inspectoratului General al Poliției (IGP), transmite zugo.md.

„Nu folosiți polițiștii în jocurile șefilor voștri politici, jocuri murdare, așa cum ați făcut săptămâna trecută cu Fulger la Comrat. Nu vă bateți joc de poporul care vine să protesteze și să-și spună amarul care le-a rămas în suflet și în minte de la minciunile gogonate spuse de PAS în campaniile electorale, iar astăzi minciuna și sărăcia i-a ajuns ca cuțitul la os.

Puneți mâna, citiți regulamentele elaborate de mine și începeți implementarea acestuia cât mai rapida pe toate domeniile descrise mai sus, altminteri nu este departe ziua când oamenii o să iasă zeci de mii în stradă la proteste, iar polițiștii vor pune scuturile jos și vor trece de partea poporului și eu vă promit polițiștilor și poporului meu, dacă îmi veți cere, voi juca și de această dată un rol determinant în apropierea poliției de popor”, a scris Cavcaliuc în mesajul său.

Amintim că după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc a părăsit teritoriul Republicii Moldova. Deși inițial a anunțat că se află în vacanță cu familia și urmează să revină în țară, Gheorghe Cavcaliuc nu s-a mai întors și s-a refugiat în capitala Marii Britanii.

Ulterior, autoritățile de la Chișinău, alături de INTERPOL, l-a anunțat în căutare pe liderul PACE, acesta fiind acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” în dosarul „verde de briliant”.

Mai târziu, Procuratura Generală a fost informată pe 17 ianuarie, prin intermediul Biroului INTERPOL de la Chișinău, referitor la blocarea căutării acestuia, invocând articolul 3 al Constituției organizației, care prevede „interzicerea implicării INTERPOL în activități de caracter politic, militar, religios sau rasial”. Astfel, fostul șef adjunct al IGP a anunțat că va ataca Republica Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Alexandru Stratan, rector ASEM: Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional 

Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Alexandru Stratan depune zilnic efort alături de colegii săi ca să mențină un nivel ridicat al educație și să pregătească noi specialiști înalt calificați în sectorul economic. La baza prosperității unei țări stă o economie solidă, dezvoltată de profesioniști bine pregătiți.  

Domnul Stratan își dorește ca instituțiile de învățământ din Republica Moldova să fie orientate mai mult către colaborările cu instituțiile din țările europene, către schimburi de experiență și proiecte de dezvoltare. Alinierea la valorile și standardele europene va contribui nemijlocit la recunoașterea diplomelor moldovenești și peste hotarele țării.

„Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional prin expertiza partenerilor europeni și alinierea la standardele educaționale europene”, a declarat rectorul ASEM.

Statutul de țară membră a marii familii europene aduce beneficii nu doar pentru sistemul educațional, dar și pentru antreprenorii locali. 

„Pentru mediul de afaceri este o posibilitate de a accesa o piață comună de peste 500 de milioane de consumatori, atragerea investițiilor străine directe, crearea de noi locuri de muncă, aici, la noi acasă și sporirea competitivității produselor autohtone”,  susține Alexandru Stratan. 

Videoul cu declarațiile rectorului Alexandru Stratan poate fi vizualizat AICI.

Parcurile din Chișinău, verificate după incidentul tragic cu cei doi copii electrocutați la Botanica în timp ce se jucau

Temperaturile extreme înregistrate în ultimele zile în Republica Moldova ar putea fi cauza tragediei din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau în parc. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău a confirmat pentru Teleradio-Moldova că specialiștii examinează această ipoteză, în timp ce autoritățile așteaptă rezultatele anchetei inițiate după incident. Între timp, toate parcurile din capitală sunt verificate de specialiști, scrie radiomoldova.md.

„Așteptăm rezultatele anchetei. Este un caz tragic. Aseară toți colegii responsabili s-au întrunit în ședință. Ținând cont că am avut temperaturi de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar fi situație în legătură și cu acest fapt. S-au luat măsuri imediate de securizare. Așteptăm rezultatele anchetei. Sperăm că nu fie politizat acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, pentru Teleradio-Moldova.

Potrivit lui, responsabilii de la Spații Verzi au inițiat verificări în toate parcurile din capitală.

Amintim că doi copii, de 6 și 11 ani, au fost electrocutați în seara zilei de 18 iulie, în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bulevardul Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit IGP, preliminar, copiii se jucau în parc, iar la un moment dat ar fi atins niște fire care au produs un scurt circuit. Minorii au fost preluați de ambulanță. Cu regret, fetița de 11 ani a decedat.

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Vacanță cu final tragic: cinci copii și-au pierdut viața în luna iunie. Închiderea grădinițelor ar fi o cauză

În prima lună de vacanță, 65 de copii din Republica Moldova au fost implicați în situații de risc, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind copii mici, cu vârste de până la 7 ani. Ala Revenco, președinta Asociației Obștești „Părinți Solidari”, consideră că închiderea grădinițelor pe timp de vară contribuie semnificativ la creșterea numărului de cazuri, scrie radiomoldova.md.

Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, dintre cei 65 de copii afectați, 31 aveau vârste cuprinse între 2 și 6 ani. În 40 de cazuri, minorii au căzut de la înălțime, de pe tobogane și copaci. În alte 4 cazuri, copiii s-au înecat. Majoritatea incidentelor, 38 la număr, s-au produs în condiții casnice.

Din păcate, cinci copii și-au pierdut viața, iar 18 au suferit traumatisme în această perioadă.

 Ala Revenco a explicat că inclusiv închiderea grădinițelor pe timp de vară pune părinții într-o situație dificilă, mulți fiind nevoiți să își modifice programul de muncă sau să renunțe complet la locul de muncă pentru a avea grijă de copii.

Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Secretara de stat Valentina Olaru a declarat, recent, pentru Teleradio-Moldova, că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul Educației.

Dmitry Gordon și-a arătat fiica cea mică, pe care nu a văzut-o de șase luni. Prezentatorul ucrainean este tată a 7 copii
Articolul anterior
Moldoveanca Sabina Artemciuc a cucerit medalia de bronz la Mondialul de sambo pe plajă
Articolul următor