Gheorghe Cavcaliuc: „Nu e departe ziua când oamenii vor protesta cu zecile de mii, iar polițiștii vor trece de partea poporului”

Președintele Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, afirmă că „nu este departe ziua când oamenii vor protesta cu zecile de mii, iar polițiștii vor trece de partea poporului”. Acesta a venit cu un sfat pentru conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Inspectoratului General al Poliției (IGP), transmite zugo.md.

„Nu folosiți polițiștii în jocurile șefilor voștri politici, jocuri murdare, așa cum ați făcut săptămâna trecută cu Fulger la Comrat. Nu vă bateți joc de poporul care vine să protesteze și să-și spună amarul care le-a rămas în suflet și în minte de la minciunile gogonate spuse de PAS în campaniile electorale, iar astăzi minciuna și sărăcia i-a ajuns ca cuțitul la os.

Puneți mâna, citiți regulamentele elaborate de mine și începeți implementarea acestuia cât mai rapida pe toate domeniile descrise mai sus, altminteri nu este departe ziua când oamenii o să iasă zeci de mii în stradă la proteste, iar polițiștii vor pune scuturile jos și vor trece de partea poporului și eu vă promit polițiștilor și poporului meu, dacă îmi veți cere, voi juca și de această dată un rol determinant în apropierea poliției de popor”, a scris Cavcaliuc în mesajul său.

Amintim că după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc a părăsit teritoriul Republicii Moldova. Deși inițial a anunțat că se află în vacanță cu familia și urmează să revină în țară, Gheorghe Cavcaliuc nu s-a mai întors și s-a refugiat în capitala Marii Britanii.

Ulterior, autoritățile de la Chișinău, alături de INTERPOL, l-a anunțat în căutare pe liderul PACE, acesta fiind acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” în dosarul „verde de briliant”.

Mai târziu, Procuratura Generală a fost informată pe 17 ianuarie, prin intermediul Biroului INTERPOL de la Chișinău, referitor la blocarea căutării acestuia, invocând articolul 3 al Constituției organizației, care prevede „interzicerea implicării INTERPOL în activități de caracter politic, militar, religios sau rasial”. Astfel, fostul șef adjunct al IGP a anunțat că va ataca Republica Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Disperați să scape de front, tineri ruși încearcă să treacă ilegal granița în Kazahstan. Au fost prinși de kazahi în stepă

Mai mulți tineri tineri ruși, având vârstă pentru a fi mobilizați pentru frontul din Ucraina, au fost prinși de grănicerii din Kazahstan în timp ce încercau să treacă ilegal frontieră pentru a scapă de încorporare.

Imagini cu rușii culcați la pământ, în timp ce erau supravegheați de grăniceri înarmați, au apărut pe rețelele de socializare.

„Infractorii își explică acțiunile prin dorința de a se sustrage mobilizării parțiale care se desfășoară pe teritoriul Rusiei. Infractorii sunt interogați, după care vor fi predați părții ruse. Bărbații au încercat să treacă ilegal frontieră, ocolind punctele de control”, se arată într-un comunicat al forțelor de ordine din Kazahstan.

Kazahstanul a înregistrat o creștere a numărului sosirilor din Rusia, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri înrolarea rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina, anunță vineri autoritățile kazahe, relatează Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri prima mobilizare în Rusia de după al Doilea Război Mondial și a reușit astfel să provoace un exod al bărbaților aflați la vârstă mobilizării.

Patru dintre cele 30 de puncte ale frontierei dintre Rusia și Kazahstan – a două cea mai mare din lume – erau blocate, anunță într-un comunicat grănicerii kazahi.

Grănicerii kazahi nu precizează, însă, numărul rușilor intrați în țară.

Un martor, care a cerut protecția anonimatului, de frică pentru siguranță să, declara Reuters că rușii stau la coadă la un post de frontieră de joi dimineață și că a văzut un trafic neobișnuit de intens și controlate îndelungate și aprofundate ale mașinilor rusești.

Mulți dintre cei care vor să traverseze frontieră sunt bărbați care par să aibă vârstă prevăzută de mobilizare, și anume mai puțin de 35 de ani, declara acest martor.

sursa

Atac armat la o școală din Rusia. Cel puțin 9 persoane au fost împușcate mortal

Imagini teribile în Ijevsk, un oraș din Rusia cu peste 600 de mii de locuitori. La școala nr. 88 din oraș a avut loc un atac armat în urma căruia, potrivit primelor informații ar fi fost împușcate mai multe persoane, dintre care 9 ar fi decedat.

Datele oficiale al Comitetului de Anchetă al Federației ruse spun că în urma atacului de la școala din Ijevsk au decedat 9 persoane, dintre care 5 copii. A fost inițiat un dosar penal pe fapt, iar ancheta va fi derulată de oficiul central al comitetului.

Incidentul a avut loc în această dată, Atacatorul s-ar fi sunicis. Guvernatorul regiunii anunță că acesta s-ar fi sinucis cu arma din dotare și nu se cunosc alte detalii.

Între timp, pe rețele apar mai multe imagini cu atacul, dar și cu copii care s-au ascuns prin clase. Întreaga zonă a fost încercuită de poliție și trupele speciale care investighează cazul și organizează evacuarea copiilor și a personalului didactic și tehnic al școlii.

sursa: www.replicamedia.md

Kazahstan a anunțat că nu va recunoaște referendumurile din Ucraina

Kazahstanul, unul dintre foștii parteneri apropiați ai Rusiei, nu va recunoaște posibila anexare a regiunilor estice ale Ucrainei de către Rusia prin referendumurile organizate acolo, a anunțat luni Ministerul de Externe al țării din Asia Centrală, scrie Reuters.

Το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της Αστάνα, ο Πύργος Μπαϊτέρεκ (Bayterek  Tower) – Politis Online

Votul a avut loc în patru regiuni ucrainene ocupate în mare parte de forțele ruse, ca parte a unui plan al președintelui Vladimir Putin de a anexa o mare parte a Ucrainei, transmite digi24.ro.

Occidentul spune că este o încălcare a dreptului internațional care escaladează semnificativ războiul în această țară, în timp ce Rusia continuă să numească acțiunile sale în Ucraina „o operațiune militară specială”. 

„În ceea ce privește organizarea de referendumuri, Kazahstanul pornește de la principiile integrității teritoriale a statelor, echivalenței suverane a acestora și coexistenței pașnice”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Aibek Smadiyarov. 

Președintele kazah, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut în repetate rânduri soluționarea conflictului ucrainean în conformitate cu Carta Națiunilor Unite. 

„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a oferi toată asistența posibilă pentru stabilirea unui dialog politic. În același timp, țara noastră consideră că menținerea stabilității la nivel regional sau global este cel mai important obiectiv”, a spus Smadiyarov. 

Dmitry Gordon și-a arătat fiica cea mică, pe care nu a văzut-o de șase luni. Prezentatorul ucrainean este tată a 7 copii
Articolul anterior
Moldoveanca Sabina Artemciuc a cucerit medalia de bronz la Mondialul de sambo pe plajă
Articolul următor