Gheorghe Zamfir împlineşte azi 80 de ani. Maestrul naiului sărbătoreşte alături de soţia mai tânără cu 44 de ani!

Gheorghe Zamfir, născut pe 6 aprilie 1941 la Găeşti este muzicianul român care a revoluţionat naiul, modificându-i forma, construcţia şi tehnica şi introducându-l în genuri muzicale noi. Primii paşi în muzică i-a făcut, însă, chiar în localitatea natală.

Gheorghe Zamfir a debutat la doar 12 ani, la staţia radio din Găeşti.

„În fiecare oraş şi orăşel, se făceau staţii de radioficare. În fiecare casă, exista un difuzor, care era pus pe perete pentru a nu putea fi atins de copii, şi avea o limbă. O dădeai la dreapta, se deschidea. O dădeai la stânga, se închidea. Trebuia să-l ţii deschis tot timpul, pentru că te controla poliţia. La ora 6.30 dimineaţa, se anunţa: „Scularea! Aici Radio Moscova. Să învăţăm limba rusă cântând!“. Începea imnul Uniunii Sovietice.”, şi-a amintit maestrul într-un interviu pentru Adevărul.

„Ascultai ceea ce ţi se transmitea dintr-o staţie de radio montată de comunişti în fiecare localitate importantă, unde ei aveau nevoie de propagandă. S-a ajuns şi la ţară. Noi eram dopaţi cu aceste difuzoare şi cu ce se transmiteau. (…) Deci noi depindeam de acea staţie de radioficare.

La ea m-am dus într-o zi, cu acordeonul, la 12 ani, şi am zis: „Sunt băiatul lui Tudor Zamfir, zis Băcanul“. Aşa era el cunoscut în acel târguşor de vreo 7.000–8.000 de oameni. „Şi ce vrei să faci?“ „Să vă cânt la staţie, că am auzit că mai vin pe aici unii, lăutari.“ „Ştii să cânţi ceva?“ „Da.“ „Bine, mă, hai, cântă! Ai microfonul acolo, te anunţ: «Băiatul lui Tudor Zamfir, Băcanul, Gheorghe Zamfir, în vârstă de 12 ani, cântă pentru dumneavoastră la acordeon.»“

Asta a fost tot. Am cântat câteva melodii, le-a plăcut mult, tata era fericit, tot târgul vuia.”, a povestit Gheorghe Zamfir despre debutul lui în Găeşti.

În 2016, Gheorghe Zamfir s-a căsătorit cu artista de muzică populară Nicoleta Beca. Cei doi fost dintotdeauna discreţi cu viaţa privată şi şi-au ţinut departe de ochii lumii povestea de dragoste, chiar dacă au fost tot timpul în vizorul curioşilor din cauza diferenţei de vârstă de 44 de ani.

sursa

Un avocat din Chişinău, reţinut pentru 52.000 de euro mită
Articolul anterior
Reprezentanții mai multor asociații de business din domeniul turismului solicită să fie vaccinați în etapa a doua
Articolul următor
Alte articole interesante