Ghiozdanele prea grele, povara pe care elevii o cară zilnic! Ce spun medicii despre efectele asupra sănătății și cât ar trebui să cântărească, de fapt, rucsacul

Odată cu începutul de școală vin și o serie de probleme în rândul elevilor și al părinților. Micuții, fie că vorbim de gimnaziu sau școala primară, cară după ei ghizdane în care trebuie să încapă toate manualele și caietele auxiliare, iar astfel ele devin extrem de grele.

Ghiozdanele foarte grele pot duce la adevărate probleme de sănătate, iar medicii trag un semnal de alarmă și vorbesc despre elementele precum greutatea rucsacului, combinată cu lipsa mișcării ce conduc la reale probleme de sănătate.

Elevii studiază în medie câte șase materii în clasele primare, greutatea ghiozdanului ajungând la aproape 2,5 kilograme și câte 10 materii la clasele din gimnaziu, greutatea ghiozdanului ajungând la 3 kilograme.

Câte materii studiază elevii și câte manuale trebuie să care în ghiozdan

Jurnaliștii WOWbi.ro au analizat numărul materiilor pe care elevii le studiază în clasele primare și gimnaziale, dar și numărul manualelor pe care micuții trebuie să le care în ghiozdanele de școală aproape în fiecare zi.

Astfel, la Clasa I elevii au număr de cinci materii, la care au și cinci manuale, acestea fiind uneori însoțite de caiete auxiliare și alte culegeri, dar și caiete de teme și de clasă.

În Clasa a II-a, numărul materiilor ajunge la 10, iar pentru 8 dintre acestea există deja manuale pe care elevii le duc cu ei zilnic, alături de ele în ghizdan existând, evident, și caietele de teme și de clasă.

În Clasa a III-a, un elev studiază la școală 11 materii, în timp ce în clasa a IV-a au deja 13 materii pentru care sunt nevoiți să își care în ghiozdan cărțile.

Pentru elevii din gimnaziu, numărul materiilor crește, astfel că în clasa a V-a sunt 14 materii, fiind adăugată și dirigenția. Odată cu clasa a VI-a sunt 15 materii până la finalizarea gimnaziului.

Elevii sunt nevoiți să care în ghiozdane manuale pentru aproape fiecare materie, iar la unele dintre ele chiar și caietele auxiliare. Venind în întâmpinarea nevoilor micuților, mai multe școli au amenajat deja spații în care elevii să își poate depozita materialele de studiu pe durata unei săptămâni.

Cum afectează ghiozdanul foarte greu sănătatea și postura copiilor

Iulian Nicolae, kinetoterapeut pediatric, a explicat într-o emisiune ce se întâmplă cu postura elevilor și mai ales cum este afectată sănătatea acestora de ghiozdanele grele pe care trebuie să le care zilnic.

„Lucrurile sunt multi factoriale. Rucsacul vine după alte lucruri:  a scăzut foarte mult activitatea fizică făcută de copii. Se schimbă de la generație la generație, devenind din ce în ce mai sedentari.

Copilul petrece o perioadă foarte lungă la școală sau grădiniță, apoi asfter school ajunge să fie scos afară de părinți o oră și monitorizat și apoi adoptă poziții fixe, pentru perioade foarte lungi de timp, atât la școală cât și acasă.

Pe lângă toate acestea vine și acel rucsac greu, fiind greu pentru copil să își mențină o postură dreaptă, iar organismul cedează acolo unde este mai slab”, a explicat medicul.

Cât de greu ar trebui să fie ghiozdanul, funcție de kilogramele copilului

Kinetoterapeutul pediatric a explicat și cât de greu ar trebui să fie, de fapt, un rucsac pentru școală, în funcție de vârsta și kilogramele pe care le are și copilul.

„Sunt studii care spun că la un rucsac pe care îl purtăm pe umeri ar trebui să fie undeva la 10% din greutate copilului și studii mai recent, referitoare la rucsăceii de tip troller care spun că pot avea până la 20% din greutatea copilului”, a precizat Iulian Nicolae, în noul platou Teo Show.

Cum ar trebui să fie ales ghiozdanul de școală pentru a nu pune probleme de sănătate

Kinetoterapeutul pediatric a precizat faptul că de cele mai multe ori părinții nu ar trebui să se implice direct în procesul de alegere al ghiozdanului, ci să îi lase pe cei mici să decidă, însă să îi îndrume cu tact spre varianta potrivită.

„Noi putem să venim cu sfaturi, dar trebuie să luăm în considerare că copiii au destul de multă personalitate, copiii mici caută să fie ghiozdane cu personaje din desene animate, fie adolescenții și pre adolescenții unde își impun stilul vestimentar.

În primul rând trebuie merg cu copilul să aleagă ghiozdanul și acolo să îl determinăm și să-l sfătuim în așa fel în cât să pară că el a luat decizia”, a dezvăluit Iulian Nicolae.

sursa: www.wowbiz.ro

Comandantul mercenarilor ruși Wagner a fost ucis în Ucraina. El a mai luptat în Cecenia, Siria, Libia și Georgia

Comandantul mercenarilor Wagner, Alexei Nagin (indicativul „Terek”), a fost ucis în Ucraina. El a fost eliminat lângă Bahmut la 20 septembrie, anunță numeroase surse ucrainene.

El era un apropiat al lui Evgheni Prigojin, afaceristul care a înființat gruparea Wagner. Nagin a fost decorat post-mortem cu titlul de Erou al Federației Ruse.

Moartea mercenarului Alexei Nagin în Ucraina a fost confirmată de presă din Rusia.  Evgheni Prigojin a participat de altfel la înmormântarea să.

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina și a recunoscut prezența lui în special în Africa, Orientul Mijlociu și America Latină, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

Într-o postare pe rețelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanți competenți în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

”La acel moment, 1 mai 2014, a luat naștere un grup de patrioți care și-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a explicat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulți ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operațiuni, ceea ce Moscova a dezmințit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale și de media ruse de finanțarea grupului Wagner, ai cărui combatanți au fost văzuți mai ales în Siria, Libia, Ucraina și Republica Centrafricană.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

sursa

Forţele ucrainene recuceresc oraşul Kupiansk şi alungă trupele ruse de pe malul estic al râului Oskil

Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

soldati ucraina

Cea mai mare parte a oraşului Kupiansk, un nod feroviar strategic, a fost recucerită la începutul acestei luni, ca parte a unei contraofensive uimitoare a trupelor ucrainene în nord-estul ţării, conform presei străine.

Unele trupe ruse au rezistat pe malul estic al râului Oskil, peste un pod rutier distrus.

Civilii au fugit pe teritoriul ucrainean în timp ce bombardamentele continuau zi şi noapte.

Încă un oligarh rus a fost găsit mort. E sinucidere, conform anchetei

Șirul morților suspecte în rândul oligarhilor ruși continuă. Managerul Relațiilor Publice al Căilor Ferate Ruse și-a pierdut viața într-un mod suspect.

Oligarhul, în vârstă de 57 de ani, a fost găsit împușcat în locuința sa din Moscova. Anchetatorii au spus despre moartea sa că este o sinucidere, însă nu au dezvăluit mai multe detalii despre acest caz.

Decesul managerul de PR al Căilor Ferate Ruse face parte dintr-un șir de morți suspecte care a fost declanșat la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Din februarie și până acum zeci de oligarhi ruși au murit, iar decesele tuturor au fost declarate sinucideri. 

sursa

Elevii ruși vor avea lecții despre cum să-și ”iubească efectiv” țara: ”Adevărații patrioți sunt dispuși să apere patria cu armele în mână”
Articolul anterior
Rețelele de socializare au fost pline astăzi de fotografii cu elevi care au mers bucuroși la școală. Cu emoții mari, și unele vedete de la noi și-au condus picii în bănci
Articolul următor