Gigantul bananier Chiquita, responsabil pentru finanțarea unui grup terorist

Un juriu federal din Florida a decis marți că Chiquita, conglomeratul bananier cu sediul în Florida, trebuie să plătească 38,3 milioane de dolari către 16 membri ai familiilor unor persoane ucise de un grup paramilitar violent de dreapta finanțat de companie în timpul războiului civil din Columbia, scrie adevarul.ro.

În ceea ce a fost catalogată drept „o decizie istorică”, hotărârea consideră Chiquita responsabilă pentru legăturile sale financiare cu AUC, care a fost desemnată organizație teroristă de către guvernul SUA, scrie Newsweek citat de adevarul.ro.

„Acest verdict trimite un mesaj puternic corporațiilor de pretutindeni: profitul obținut din încălcări ale drepturilor omului nu va rămâne nepedepsit. Aceste familii, victimizate de grupuri armate și corporații, și-au afirmat puterea și au prevalat în procesul judiciar”, a declarat Marco Simons, unul dintre avocații reclamanților, într-un comunicat de presă transmis marți, 11 iunie 2024.

Potrivit sursei citate, în timpul procesului, judecătorul Kenneth Marra și cei 10 jurați au ascultat mărturii ale fermierilor, ale oficialilor Chiquita și ale unor foști lideri AUC.

Documentele judiciare arată că Chiquita a plătit aproximativ 1,7 milioane de dolari către AUC între 1997 și 2004, despre care avocații companiei au declarat că au fost plăți menite să protejeze angajații și operațiunile sale de prejudicii.

În ciuda acestor afirmații, juriul a decis că Chiquita nu a acționat așa cum ar fi făcut-o o afacere rezonabilă în aceste circumstanțe, considerând compania responsabilă pentru acțiunile grupului paramilitar, inclusiv omucideri, răpiri, extorcare, tortură și dispariții forțate în timpul conflictului civil columbian.

Furnizând peste 1,7 milioane de dolari sub formă de finanțare ilegală către AUC din 1997 până în 2004, Chiquita a contribuit la suferințe și pierderi de nedescris în regiunile columbiene Urabá și Magdalena, inclusiv la uciderea brutală a civililor nevinovați”, au susținut reclamanții.

Președintele columbian Gustavo Petro a întrebat de ce nu au fost pronunțate hotărâri similare în țara sa. „De ce justiția americană a putut stabili că Chiquita Brands a finanțat paramilitarismul în Urabá, dar justiția columbiană nu a putut?”, a declarat liderul de stânga într-o postare pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Într-o declarație trimisă publicației Newsweek, Chiquita a declarat că intenționează să facă apel la verdictul juriului.

„Situația din Columbia a fost tragică pentru atât de mulți, inclusiv pentru cei direct afectați de violențele de acolo, iar gândurile noastre rămân alături de ei și de familiile lor. Cu toate acestea, acest lucru nu schimbă convingerea noastră că nu există niciun temei legal pentru aceste afirmații”, a precizat compania. 

Verdictul a fost pronunțat în urma unui proces de șase săptămâni și a două zile de deliberări. Cazul care durează de ani de zile, intentat inițial în iulie 2007, a fost combinat cu alte câteva procese.

Alexandru Stratan, rector ASEM: Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional 

Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Alexandru Stratan depune zilnic efort alături de colegii săi ca să mențină un nivel ridicat al educație și să pregătească noi specialiști înalt calificați în sectorul economic. La baza prosperității unei țări stă o economie solidă, dezvoltată de profesioniști bine pregătiți.  

Domnul Stratan își dorește ca instituțiile de învățământ din Republica Moldova să fie orientate mai mult către colaborările cu instituțiile din țările europene, către schimburi de experiență și proiecte de dezvoltare. Alinierea la valorile și standardele europene va contribui nemijlocit la recunoașterea diplomelor moldovenești și peste hotarele țării.

„Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional prin expertiza partenerilor europeni și alinierea la standardele educaționale europene”, a declarat rectorul ASEM.

Statutul de țară membră a marii familii europene aduce beneficii nu doar pentru sistemul educațional, dar și pentru antreprenorii locali. 

„Pentru mediul de afaceri este o posibilitate de a accesa o piață comună de peste 500 de milioane de consumatori, atragerea investițiilor străine directe, crearea de noi locuri de muncă, aici, la noi acasă și sporirea competitivității produselor autohtone”,  susține Alexandru Stratan. 

Videoul cu declarațiile rectorului Alexandru Stratan poate fi vizualizat AICI.

Parcurile din Chișinău, verificate după incidentul tragic cu cei doi copii electrocutați la Botanica în timp ce se jucau

Temperaturile extreme înregistrate în ultimele zile în Republica Moldova ar putea fi cauza tragediei din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau în parc. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău a confirmat pentru Teleradio-Moldova că specialiștii examinează această ipoteză, în timp ce autoritățile așteaptă rezultatele anchetei inițiate după incident. Între timp, toate parcurile din capitală sunt verificate de specialiști, scrie radiomoldova.md.

„Așteptăm rezultatele anchetei. Este un caz tragic. Aseară toți colegii responsabili s-au întrunit în ședință. Ținând cont că am avut temperaturi de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar fi situație în legătură și cu acest fapt. S-au luat măsuri imediate de securizare. Așteptăm rezultatele anchetei. Sperăm că nu fie politizat acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, pentru Teleradio-Moldova.

Potrivit lui, responsabilii de la Spații Verzi au inițiat verificări în toate parcurile din capitală.

Amintim că doi copii, de 6 și 11 ani, au fost electrocutați în seara zilei de 18 iulie, în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bulevardul Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit IGP, preliminar, copiii se jucau în parc, iar la un moment dat ar fi atins niște fire care au produs un scurt circuit. Minorii au fost preluați de ambulanță. Cu regret, fetița de 11 ani a decedat.

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Vacanță cu final tragic: cinci copii și-au pierdut viața în luna iunie. Închiderea grădinițelor ar fi o cauză

În prima lună de vacanță, 65 de copii din Republica Moldova au fost implicați în situații de risc, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind copii mici, cu vârste de până la 7 ani. Ala Revenco, președinta Asociației Obștești „Părinți Solidari”, consideră că închiderea grădinițelor pe timp de vară contribuie semnificativ la creșterea numărului de cazuri, scrie radiomoldova.md.

Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, dintre cei 65 de copii afectați, 31 aveau vârste cuprinse între 2 și 6 ani. În 40 de cazuri, minorii au căzut de la înălțime, de pe tobogane și copaci. În alte 4 cazuri, copiii s-au înecat. Majoritatea incidentelor, 38 la număr, s-au produs în condiții casnice.

Din păcate, cinci copii și-au pierdut viața, iar 18 au suferit traumatisme în această perioadă.

 Ala Revenco a explicat că inclusiv închiderea grădinițelor pe timp de vară pune părinții într-o situație dificilă, mulți fiind nevoiți să își modifice programul de muncă sau să renunțe complet la locul de muncă pentru a avea grijă de copii.

Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Secretara de stat Valentina Olaru a declarat, recent, pentru Teleradio-Moldova, că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul Educației.

Caniculă extremă în Grecia! Școli închise și telemuncă pentru bugetari
Articolul anterior
Cazul Caracal se repetă: Femeie, găsită moartă în casă, alături de concubinul ei, la 24 de ore după ce a sunat la 112
Articolul următor