Gigantul rus de internet Yandex își vinde pagina de start și fluxul de știri către rivalul său controlat de Kremlin

Gigantul rus de căutare Yandex a finalizat vânzarea celor două proprietăți media emblematice ale sale către rivalul local VK, proprietarul rețelei sociale omonime controlat de stat.

yandex

Gigantul rus de internet Yandex a finalizat vânzarea agregatorului său de știri și a paginii de internet Yandex.ru către rivalul VK, care este controlat de Kremlin. Această mișcare, spun experții, va da o nouă lovitură accesului rușilor la mass-media independente.

În urma acordului încheiat pe 23 august, Yandex cedează, așadar, controlul total asupra distribuției de conținut online către VK, al cărui proprietar, Sogaz, este controlat de un prieten de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, anunță Radio Free Europe.

Dar, în schimb, cei de la Yandex vor achiziționa 100% din serviciul de livrare de mâncare Delivery Club, care este deținut de VK. Această tranzacție a fost inițial anunțată în luna aprilie.

Vocea presei independente din Rusia, redusă la tăcere de Kremlin

„Consiliul de administrație și conducerea Yandex au ajuns la concluzia că interesele părților interesate ale companiei… sunt cel mai bine servite prin continuarea ieșirii strategice din afacerile sale media și trecerea la concentrarea pe alte tehnologii și servicii”, a precizat Yandex într-un comunicat.

„În urma finalizării tranzacției, actuala pagină principală cu News și Zen va fi redenumită dzen.ru și va fi dezvoltată și controlată în continuare de VK (inclusiv controlul asupra aspectului, conținutului etc.)”, se mai arată în comunicat.

Presei independente din Rusia i-a fost pus pumnul în gură de către regimul de la Kremlin, după ce Moscova a decis să invadeze Ucraina, în februarie. Astfel, conducerea Rusiei a hotărât să adopte o lege care interzice ceea ce numește „informații false” despre armata sa și înăbușind capacitatea multor instituții media de a difuza știri necenzurate.

Cine este prietenul lui Putin care deține acum Yandex

Yury Kovalchuk, pe care Putin l-a numit în mod public prieten personal, controlează indirect o participație de 32% din Sogaz împreună cu soția sa, ceea ce face din acest cuplu cel mai mare acționar al asigurătorului. În decembrie, Sogaz a cumpărat o participație de control la VK pentru o sumă nedezvăluită.

Kovalchuk este considerat de unii observatori de la Kremlin ca fiind cea mai influentă persoană din anturajul lui Putin. El a fost sancționat de Statele Unite în 2014.

De la venirea la putere a lui Putin, la sfârșitul anului 1999, Kovalchuk a pus mâna pe porțiuni mari din industria media din Rusia, inclusiv peste o duzină de posturi de televiziune, pe care le-a folosit pentru a consolida sprijinul pentru patronul său, mai notează sursa citată.

Yandex, o țintă obișnuită a presiunilor guvernamentale

Unul dintre activele mediatice cheie ale națiunii care nu se află sub controlul lui Kovalchuk a fost Yandex, numit adesea „Google al Rusiei”. Agregatorul de știri al companiei de internet a devenit o sursă cheie de informații pentru mulți ruși, în timp ce aceștia se îndepărtează de știrile de la televizor.

Acest lucru, în parte, a făcut din Yandex o țintă obișnuită a presiunilor guvernamentale.

La începutul acestei veri, Yandex a ales să șteargă granițele naționale din aplicația sa Maps, în încercarea de a eluda presiunea politică privind locul în care software-ul trasa frontierele în Ucraina.

Mai mulți directori ai Yandex au fost, de asemenea, sancționați de Uniunea Europeană, deși compania însăși a evitat, până în prezent, sancțiunile oficiale.

Mai mult, Lev Gershenzon, unul dintre foștii șefi ai Yandex News, a descris la 1 martie Yandex ca fiind un element-cheie în ascunderea informațiilor despre conflictul din Ucraina. Ulterior, Yandex a negat că ar fi complice la cenzură.

Celebrul motan din Harkov s-a căsătorit! Cine e iubita lui

Stepan, motanul celebru din Ucraina, a cerut-o în căsătorie pe iubita sa, Stefania. Tinerii însurăței s-au cunoscut vara trecută în Lviv, când Stepan se întorcea din Franța, unde făcuse caritate pentru a ajuta animalele din Ucraina, scrie www.diez.md.

Felinele și-au înregistrat căsătoria la întreprinderea municipală numită „Oraș fericit”. La ceremonie, Stepan a purtat o cravată neagră, iar Stefania a ales o fundiță albă, tradițională pentru mirese.

„Nu vă rețineți emoțiile, iubiți-vă, viața este una! Stefania, te iubesc!”, „a declarat” Stepan pe contul său de Instagram.

Patrupezii au primit și un certificat de căsătorie. Se precizează că Stefania este cetățeancă franceză și are doar un an, iar mirele este cu mult mai în vârstă, având deja 13 ani.

Tinerii însurăței sunt destul de populari pe rețelele sociale, Stefania având 80 000 de abonați, iar Stepan – peste un milion. Motanul Stepan trăiește în orașul Harkiv. La începutul lunii martie, împreună cu stăpânii săi, a plecat în Franța, unde a făcut caritate pentru a ajuta animalele din Ucraina.

Stepan mai este cunoscut și pentru faptul că, în 2021, casa de modă Valentino i-a comandat o reclamă. În anul 2022, Stepan a primit prestigiosul premiu World Influencers and Bloggers Awards (WIBA), iar în 2023, Stepan a apărut pe coperta revistei Times Monaco.

Creatorul de modă rus Vyacheslav Zaitsev s-a sins din viață

Creatorul de modă rus Vyacheslav Zaitsev a murit la vârsta de 86 de ani la Moscova, relatează REN TV și Izvestia.

Российский модельер Вячеслав Зайцев умер на 86-м году жизни в Москве.

Potrivit datelor preliminare, bărbatul a murit la terapie intensivă într-un spital din regiunea Moscova din cauza sângerării gastrice, relatează kommersant.ru.

Potrivit REN TV, în ultimii ani, Zaitsev a suferit de boala Parkinson, era parțial paralizat și nu se putea deplasa fără asistență.

Pisica lui Karl Lagerfeld, care a moștenit averea de 200 de milioane de dolari, invitatul special la MET Gala 2023

Pisica Choupette, „moștenitoarea” regretatului Karl Lagerfeld, este invitat de onoare la MET Gala 2023, eveniment care va avea loc la New York luni, pe data de 1 mai. Ediția din acest an este un tribut adus legendarului designer.

Karl Lagerfeld a fost cunoscut pentru multe lucruri. Pe lângă creațiile realizate pentru cele mai mari case de modă din lume și stilul său personal unic, el a fost celebru și pentru relația specială pe care a avut-o cu pisica sa, Choupette.

Pisica birmaneză duce o viață de lux, fiind catalogată drept cea mai rasfățată felină din lume. Are până și o carte biografică, intitulată „Choupette: The Private Life of a High-Flying Fashion Cat”.

Acum, Choupette este invitată de onoare la MET Gala 2023. Evenimentul va avea loc luni la Metropolitan Museum of Art Costume Institute din New York. Este de departe cea mai așteptată gală fashion a anului. Ediția din acest an reprezintă un tribut adus regretatului designer Karl Lagerfeld. Gazdele evenimentului sunt Penelope Cruz, Dua Lipa, Michaela Coel și Roger Federer.

Se spune că ea a moștenit cea mai mare parte din averea de 200 de milioane de dolari a regretatului designer.

sursa: www.adpm.ro

Protest al ucrainenilor în București, de Ziua Națională
Articolul anterior
Președintele Azerbaidjanului felicită Ucraina: „Respectăm integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”
Articolul următor