Globurile de Aur 2023: Lista nominalizărilor la principalele categorii. Cine sunt marii favoriți

Globurile de Aur 2023. Nominalizările la principalele categorii pentru a 80-a ediţie a Globurilor de Aur, care vor fi decernate marţi seară, includ „The Banshees of Inisherin”, o tragicomedie ce pune în scenă finalul abrupt al unei prietenii pe o insulă irlandeză imaginară în anii 1920, cu opt nominalizări, urmată de suprarealistul „Everything Everywhere All At Once”, care are şase selecţii, transmite news.ro.

nominalizări la Globurile de Aur 2023

Prezentată de actorul Jerrod Carmichael, ceremonia revine la televiziune după scandalurile privind rasismul, sexismul şi corupţia. Gala premiilor acordate de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association, HFPA) va fi transmisă de NBC şi Peacock. 

Cel mai bun film dramă: „Avatar: The Way of Water”, „Elvis”, „The Fabelmans”, „Tar”, „Top Gun: Maverick”

Cea mai bună comedie sau comedie muzicală: „Babylon”, „The Banshees of Inisherin”, „Everything Everywhere All at Once”, „Glass Onion: A Knives Out Mystery”, „Triangle of Sadness”

Cel mai bun actor într-un film dramă: Austin Butler în „Elvis”, Brendan Fraser în „The Whale”, Hugh Jackman în „The Son”, Bill Nighy, „Living”, Jeremy Pope în „The Inspection”

Cea mai bună actriţă într-un film dramă: Cate Blanchett în „Tar”, Olivia Colman în „Empire of Light”, Viola Davis în „The Woman King”, Ana de Armas în „Blonde”, Michelle Williams în „The Fabelmans”

Cel mai bun actor într-o comedie: Diego Calva în „Babylon”, Daniel Craig în „Glass Onion: A Knives Out Mystery”, Adam Driver în „White Noise”, Colin Farrell în „The Banshees of Inisherin”, Ralph Fiennes în „The Menu”

Cea mai bună actriţă într-o comedie: Lesley Manville în „rs. Harris Goes to Paris”, Margot Robbie în „Babylon”, Anya Taylor-Joy în „The Menu”, Emma Thompson în „Good Luck to You”, Michelle Yeoh în „Everything Everywhere All at Once”

Cel mai bun actor într-un rol secundar: Brendan Gleeson în „The Banshees of Inisherin”, Barry Keoghan în „The Banshees of Inisherin”, Brad Pitt în „Babylon”, Ke Huy Quan în „Everything Everywhere All at Once”, Eddie Redmayne în „The Good Nurse”

Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Angela Bassett în „Black Panther: Wakanda Forever”, Kerry Condon în „The Banshees of Inisherin”, Jamie Lee Curtis în „Everything Everywhere All at Once”, Dolly De Leon în „Triangle of Sadness”, Carey Mulligan în „She Said”

Cel mai bun regizor: James Cameron pentru „Avatar: The Way of Water”, Daniel Kwan and Daniel Scheinert pentru „Everything Everywhere All at Once”, Baz Luhrmann pentru „Elvis”, Martin McDonagh pentru „The Banshees of Inisherin”, Steven Spielberg pentru „The Fabelmans”

Cel ami bun film în altă limbă decât engleza: „RRR” (India), „All Quiet on the Western Front” (Germania), „Argentina, 1985” (Argentina), „Close” (Belgia) şi „Decision to Leave” (Coreea de Sud)

Cel mai bun film de animaţie: „Guillermo del Toro’s Pinocchio”, „Marcel the Shell With Shoes On”, „Puss in Boots: The Last Wish” şi „Turning Red”

Filmele cu cele mai multe nominalizări la Globurile de Aur 2023

„The Banshees of Inisherin” – 8 nominalizări

„Everything Everywhere All at Once” – 6 nominalizări

„Babylon” – 5 nominalizări

„The Fabelmans” – 5 nominalizări

„Elvis” – 3 nominalizări

„Guillermo del Toro’s Pinocchio” – 3 nominalizări

„TAR” – 3 nominalizări

Televiziune

Cel mai bun serial dramă: „Better Call Saul”, „The Crown”, „House of the Dragon”, „Ozark”, „Severance”

Cel mai bun actor într-un serial dramă: Jeff Bridges, „The Old Man”, Kevin Costner, „Yellowstone”, Diego Luna, „Andor”, Bob Odenkirk, „Better Call Saul”, Adam Scott, „Severance”

Cea mai bună actriţă într-un serial dramă: Emma D’Arcy, „House of the Dragon”, Laura Linney, „Ozark”, Imelda Staunton, „The Crown”, Hilary Swank, „Alaska Daily”, Zendaya, „Euphoria”

Cel mai bun serial comedie: „Abbott Elementary”, „The Bear”, „Hacks”, „Only Murders in the Building”, „Wednesday”

Cel mai bun actor într-un serial comedie: Donald Glover, „Atlanta”, Bill Hader, „Barry”, Steve Martin, „Only Murders in the Building”, Martin Short, „Only Murders in the Building”, Jeremy Allen White, „The Bear”

Cea mai bună actriţă într-un serial comedie: Quinta Brunson, „Abbott Elementary”, Kaley Cuoco, „The Flight Attendant”, Selena Gomez, „Only Murders in the Building”, Jenna Ortega, „Wednesday”, Jean Smart, „Hacks”

Cel mai bun film de televiziune sau mini-serie: „Black Bird”, „Dahmer – The Jeffrey Dahmer Story”, „The Dropout”, „Pam & Tommy”, „The White Lotus”

Cel mai bun actor într-un film de televiziune sau o mini-serie: Taron Egerton, „Black Bird”, Colin Firth, „The Staircase”, Andrew Garfield, „Under the Banner of Heaven”, Evan Peters, „The Jeffrey Dahmer Story”, Sebastian Stan, „Pam &Tommy”

Cea mai bună actriţă într-un film de televiziune sau o mini-serie: Jessica Chastain, „George &Tammy”, Julia Garner, „Inventing Anna”, Lily James, „Pam & Tommy”, Julia Roberts, „Gaslit”, Amanda Seyfried, „The Dropout”

Cuplu arestat într-un restaurant din Rusia din cauza conversației anti-război auzite de vecini. Poliția le-a luat copilul de 9 ani

Un canal de Telegram rusesc care urmărește arestările abuzive dictate de regimul Putin relatează un caz înfricoșător.

Un cuplu de tineri ruși, cu numele Olesia și Alexei Ovcinnikov, a fost reținut de mascați în restaurantul Na Drovakh din orașul Krasnodar, transmite www.ziare.com.

Afirmațiile anti-război făcute de cei doi, aflați împreună cu copilul de 9 ani la masă, au dus la chemarea „poliției fasciste a lui Putin” de către un vecin de masă.

Cei doi au fost arestați sub acuzația de „hărțuire”.

„Poliția i-a arestat la restaurant și le-a luat copilul de 9 ani. Când a sosit poliția fascistă a lui Putin, i-a încătușat pe părinți și i-au ținut pe podeaua restaurantului timp de peste o oră, înainte de a-i duce la închisoare, potrivit martorilor oculari.

Potrivit canalului Telegram OVD-info, care urmărește arestările politice din Rusia, polițiștii i-au dus apoi la secție pentru audieri și, cu acuzația de „hărțuire”, i-au lăsat peste noapte în arest. Fiica cuplului, în vârstă de 9 ani, a fost despărțită de părinți și trimisă acasă.

Potrivit cuplului, aflat acum în stare de libertate, li s-a spus direct că au fost arestați pentru declarații împotriva războiului.

Elveția oferă sprijin pentru antreprenorii din Chișinău, Bălți, Cimișlia și Comrat

Antreprenorii din Chișinău, Bălți, Cimișlia, Comrat sunt chemați să participe la un concurs finanțat de Elveția care pune la bătaie 1,2 milioane de dolari pentru proiecte de dezvoltare economică a localităților.

Proiectul „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, implementat de PNUD și finanțat de Elveția, selectează trei microregiuni care în următorii doi ani vor beneficia de susținere pentru dezvoltarea economică locală. Mai exact, comunitățile selectate vor fi ajutate să creeze micro-clustere, care vor valorifica avantajele locale existente și vor susține specializarea economiilor locale.

În total, vor fi investiți până la 400 de mii de dolari pentru fiecare din cele trei micro-clustere, ceea ce va contribui la crearea de noi locuri de muncă atât pentru localnici, cât și pentru migranți reveniți, dar și pentru refugiații din Ucraina.

„În situația socio-economică actuală, consolidarea rezilienței actorilor economici este de o importanță vitală. Astfel, Elveția va sprijini afacerile locale, contribuind la crearea noilor perspective economice în diferite regiuni ale Moldovei”, a declarat Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Dosarul de participare la concurs trebuie să includă formularul de participare completat în limba română sau rusă, declarația de angajament și parteneriat, semnată de toate entitățile implicate din sectorul privat și public. Data-limită pentru participare este 23 februarie 2023, ora 23:00.

Comerțul exterior al Rusiei a atins nivelul de dinainte de începerea invaziei în Ucraina

După cum se menționează în publicație, multe țări au considerat dificil să reducă legăturile comerciale cu Federația Rusă.

Rusia lansează un avertisment Greciei: Nu este prea târziu! Mesajul  transmis de Moscova – Capital

Comerțul exterior al Rusiei a revenit în mare parte la nivelul la care era înainte de începerea operațiunii militare speciale din Ucraina, în februarie 2022, iar economia în ansamblu s-a dovedit a fi mai rezistentă decât se așteptau cei din țările occidentale, a transmis The New York Times marți.

Comerțul rusesc pare să fi revenit în mare parte la nivelul la care era înainte de invazia Ucrainei în februarie trecut. Analiștii estimează că importurile rusești ar putea fi deja la sau aproape de nivelurile de dinainte de război.

The New York Times subliniază că multe țări au avut dificultăți în a rupe sau a reduce legăturile comerciale cu Rusia, așa cum insistă Occidentul. Potrivit unui studiu al Universității din St. Gallen din Elveția, citat de ziar, mai puțin de 9% dintre companiile din UE și țările G7 au încetat relațiile cu partenerii lor ruși. Economia rusă, continuă ziarul, s-a dovedit „surprinzător de rezistentă, ridicând semne de întrebare cu privire la eficacitatea sancțiunilor occidentale”. 

„Țărilor le-a fost greu să abandoneze dependența de energia și alte resurse rusești, iar Banca Centrală Rusă a reușit să mențină cursul de schimb al rublei și să asigure stabilitatea piețelor financiare”, se arată în articol.

New York Times citează și date de la Fondul Monetar Internațional (FMI) care arată rezistența economiei ruse. Astfel, conform previziunilor FMI, creșterea economiei ruse în 2023 va fi de 0,3%, în timp ce anterior se prevedea o scădere de 2,3%. 

Adriana Ochișanu, despre greutățile prin care a trecut: ”Viața m-a făcut să fiu așa”
Articolul anterior
Semaforul inteligent din Capitală a pus în pericol doi şoferi
Articolul următor