242006883_10217003935690388_1218407753613945706_n

Incident în România. Un cortegiu funerar a fost fugărit de un urs. A fost la un pas să se transforme într-o tragedie colectivă

Un cortegiu funerar a fost fugărit de un urs. Incidentul a avut loc în localitatea Bordoșiu, județul Mureș. Evenimentul a fost la un pas să se transforme într-o tragedie colectivă, după ce un urs a gonit spre oameni.

Mai mult de 70 de persoane participau la înmormântarea din județul Mușreș, moment în care un urs s-a apropiat de acestea și a început să îi fugărească. Speriați de apariția animalului, localnicii, care nici nu știau că animalul a coborât din pădure, au fugit de la înmormântare.

„Caii au simţit. Am auzit ho, ho, ho. Zic că ăsta e ursul şi chiar ursul a fost”, povesteşte un bărbat. „Cum am mers cu mortul, a venit ursul. Cred că dacă eram mai puţini, intra în noi”, a spus un localnic care a participat la înmormântare, potrivit Observator.

Îngroziți de frică, cei prezenți la înmormântare au început să facă zgomot pentru a speria ursul, dar acesta s-a apropiat și mai mult, determinându-i să fugă. Cu toate acestea, ursul a renunțat și s-a întors în pădure. Familia a reluat ceremonia funerală imediat ce ursul s-a îndepărtat.

În ultimele zile tot mai mulți urși au fost surprinși în apropierea unor localități din țară. Pe 17 aprilie, un urs a fost văzut la Tâncăbești, județul Ilfov. Animalul sălbatic a tăiat calea unui șofer, iar acesta a sunat la 112 pentru a cere ajutorul poliției. La fața locului s-au dus jandarmii și pădurarii.

La finalul săptămânii trecute, un alt urs a ajuns în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs și să nu îi dea de mâncare. „Tocmai ne-a sărit în fața mașinii un urs, la pădurea Ciolpani“, a scris o femeie sâmbătă pe Facebook.

A fost constituită o celulă de criză la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, iar jandarmii au plecat în căutarea animalului.

A Treia Zi de Paște la Muzeu! Expoziție dedicată Mănăstirii Răciula și recital de cântece pascale

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală Vă invită la 7 mai, ora 13:00, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală,  unde vom sărbători ,,A Treia Zi de Paști la Muzeu”, ediția a XXI-a. La eveniment va avea loc vernisarea expoziției ,,Toiagul stăreției – scara spre Înviere la Mănăstirea Răciula”, cu prilejul împlinirii a 230 de ani de la fondarea mănăstirii și tradiționalul recital de cântece pascale.

În cadrul expoziției vizitatorii vor avea ocazia să cunoască file din istoria mănăstirii, vor afla despre încercările, dificultățile, mărturisirile de credință, prigoana și momentele de pace ale așezământului monastic.

Mănăstirea cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului” Răciula a fost întemeiată la sfârșitul sec. XVIII.  Un pilon al mănăstirii ,,Nașterea Maicii Domnului” din s. Răciula, r. Călărași, este preacuvioasa maică stareță, schiegumena Eustolia (Rotaru), în vârstă de 99 de ani, are 35 de ani de monahism. În anul 1931, tânăra Evdochia (Rotaru) este adusă la mănăstirea Răciula de sora tatălui. Aici învață școala din sat, apoi pleacă la Institul de Călugărițe – Infirmiere din Chișinău, după care se intoarce la mănăstire. În anul 1987, este tunsă în monahie cu numele Eustafia. În anul 2020, a primit înaltul cin călugăresc de schiegumenă, cu numele Eustolia, cea mai mare parte din viața ei trăind în mănăstire.

Odată cu redeschiderea mănăstirii în anul 1989, maica Eustafia este aleasă cu vot unanim în funcția de stareță a mănăstirii. Odată cu statornicia în dreapta credință, se înalță și zidurile bisericilor, se construiesc chilii, paraclise, biserici, se inființează muzee. Vizitatorii sunt îndemnați să vizioneze expoziția, pentru a se familiariza cu viața mănăstirii, pentru a cunoaște viața de obște călugărească specifică acestui complex monahal și de a lua exemplu de viețuire duhovnicească.

Lansarea expoziției va fi însoțită de un program tradițional de cântece pascale, organizat cu suportul Sectorului Sinodal Activități Culturale Mitropolia Moldovei: Ansamblul folcloric model ,,Mugurașii”, conducător Liuba Cucu, s. Cruglic, r. Criuleni; Ansamblul folcloric model ,,Băștinașii”, conducător Lidia Stăvilă, s. Hârtopul Mic, r. Criulieni; Corul de preoți al protopopiatului de Criuleni și Dubăsari, conducător, preotul Teodor Vrabie; Ansamblul folcloric ,,Dacii liberi”, conducător Samson Dabija, s. Măgdăcești, r. Criuleni; grupul psaltic ,,Glas îngeresc”, conducătoare Veronica Tudoreanu, s. Răciula, r. Călărași, corul de copii ,,Axios”, Centrul Raional de Cultură ,,A. Suruceanu” Orhei, conducătoare artistică Anghelina Usatîi, corul de copii ,,Armonia”, I.P. Liceul Teoretic ,,Ion Luca Caragiale”, conducătoare artistică Anghelina Usatîi, mun. Orhei.

Expoziția va fi deschisă în perioada 7 mai –  21 iulie.

Vă așteptăm cu drag!

#stilunic – Alexandru Ghețan și Marco Ballerini:”Azi vedem cine este cel mai bun stilist: noi sau Nicoleta?”

În ultima perioadă îi vezi tot mai des împreună pe la diverse emisiune, deoarece după participarea în cadrul unui proiect, au devenit prieteni. Par foarte diferiți, însă ambii se înțeleg foarte bine și în acest episod de #stilunic vei avea ocazia să vezi cât de bine se cunosc. Un episod unde Alexandru Ghețan și Marco Ballerini au fost provocați să devină pentru o zi stiliști. Cine a câștigat, vezi în emisiune!

Vă mulțumim că ne sunteți alături!