Grădina Zoologică din Nova Kahovka, înecată. Toate animalele, peste 300 de viețuitoare, au pierit

Maimuțe, ratoni și ponei. Toate animalele din Grădina Zoologică din Nova Kahovka, Ucraina, au pierit, s-au salvat doar rațele și lebedele. Rușii au aruncat astăzi în aer barajul imens de lângă Herson, evacuarea a fost imposibilă.

Potrivit directorului parcului, Elena Navrotskaya, aproximativ 300 de animale nu au putut fi eliberate din spațiile închise.

Activiștii UA Animals au raportat pe Facebook.

„Grădina zoologică este complet inundată, doar lebedele și rațele au putut scăpa. Persoana cu care am vorbit a spus: „Am încercat tot posibilul să menținem grădina zoologică în activitate. Acum nu mai există”, au spus activiștii, conform Focus.

Elena Navrotskaya a spus că aproape toate animalele au murit. Înainte de tragedie, în această grădina zoologică viețuiau maimuțe, ratoni, măgari, ponei, nutrii, diverse păsări, marmote, broaște țestoase și multe alte animale. Animalele au rămas în parc încă din prima zi a invaziei ruse.

Navrotskaya spune că întregul parc a fost exploatat și săpat cu tranșee. „Evacuarea a fost imposibilă. Am încercat din toate puterile să salvăm animalele. Cât de mult efort s-a făcut, câți oameni au ajutat la salvarea animalelor în condiții atât de îngrozitoare, practic și-au riscat viața. Acum nu există Dibrowi. 300 de animale nevinovate au murit. Anfisochka, Charlik, poneiul Malysh, măgarul Osya, ratonul Misha”, a spus femeia pentru Ukrayinska Pravda.

Distrugerea hidrocentralei Kakhovskaya de către invadatorii ruși a dus la inundații severe în Herson și regiune.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Forțele Armate Ruse au minat și aruncat în aer centrala hidroelectrică Kakhovskaya.

În Slovacia, lebedele au devenit „dependente de maci” după ce s-au ospătat într-un câmp. Fermierii nu pot scăpa de ele

O familie de fermieri din Slovacia trebuie să facă față unei situații neobișnuite. În câmpurile lor de mac s-au stabilit cu traiul zeci de lebede, care nu intenționează deloc să părăsească această zonă, pentru că păsările au devenit „dependente de droguri”, scrie baltic.news, potrivit TV8.

Fermierul slovac Balints Pam cultivă maci de mulți ani, dar nu a mai experimentat așa ceva până acum. În februarie, lebedele au zburat în câmpurile sale din jurul orașului Komarno și, de atunci, cu greu s-au mișcat. Păsările distrug recolta viitoare și nu pleacă, pentru că treptat au devenit dependente de maci.

„Au venit treptat. Am numărat aici peste 200 de lebede”, spune fermierul.

De ce s-au așezat lebedele în maci și au început să se hrănească cu lăstarii lor? Și nu, de exemplu, cu rapița de iarnă, cărora lebedele le plac atât de mult încât primăvara ciugulesc suprafețe mari?

Potrivit fermierului, păsările au fost cel mai probabil atrase nu de maci, ci de bălțile mari de apă din câmpurile sale care s-au format după ploile abundente. Apă și muguri verzi într-un singur loc – exact ceea ce are nevoie aceaste păsări de apă.

Apetitul unei lebede adulte care cântărește 14 kilograme este substanțial. Cel mai probabil, păsările au făcut o greșeală – amestecând maci cu rapiță. Lebedele culeg maci de la flori la rădăcini.

Cu toate acestea, această plantă provoacă efectul intoxicației cu narcotice. Lebedele uluite nu mai pot zbura. Obosite, confuze și apatice, devin și prada ușoară pentru prădători.

„Toată păstaia de mac este toxică, cu excepția semințelor. Dar lebedele nu știu asta și se rănesc singure”, conchide fermierul Pam.

După cum au subliniat naturaliștii, este același lucru ca în cazul oamenilor care au devenit dependenți de droguri. Mâncatul unei cantități mici de maci va intoxica păsările. Dar, pe măsură ce mănâncă din ce în ce mai mult din plante, fac supradoze și mor. Câteva zeci de lebede au murit deja.

În patru luni, stolul de păsări a distrus deja cinci hectare de maci. Pierderi de 10.000 de euro au fost cauzate unui fermier slovac. Nimeni nu le va plăti înapoi – nici asigurătorii, nici statul.

Daunele aduse acestor păsări protejate sunt foarte rare în Slovacia, așa că lebedele nu sunt pe lista speciilor pentru care statul plătește despăgubiri.

Fermierul nu știe cum să scape de lebede. Este o specie protejată în Slovacia și este interzisă nu numai vânarea lebedelor, ci și deranjarea acestora.

„Pregătindu-se pentru sezonul următor, cultivatorul ar trebui să solicite o excepție și să permită speriatul păsărilor protejate. Lebedele care sunt deja acolo nu pot fi speriate decât cu mâinile tale. Momentan, nu se poate face altceva”, spune Jans Kalavskis, reprezentant al Serviciului de Stat Slovac pentru Protecția Naturii.

În ultimii ani, când iernile au devenit mai blânde din cauza schimbărilor climatice, tot mai multe lebede și alte păsări de apă iernează în regiunea Carpaților. Multe stau chiar tot anul, dar când vin perioadele reci, merg să caute hrană pe câmpurile fermierilor.

O nouă gafă a președintelui SUA: Și-a confundat propria soție cu liderul Indiei

Președintele SUA, Joe Biden și Narendra Modi au salutat o nouă eră în relația dintre țările lor, după ce Casa Albă i-a întins joi covorul roșu premierului indian. La finalul evenimentului, Joe Biden a comis o mare gafă: el l-a luat de mână pe Naredra Modi și nu pe Jill Biden, care se afla lângă el, scrie stiripesurse.ro.

Prima Doamnă a SUA și-a dat seama că soțul ei a gafat și a fugit repede pentru a-l lua de cealaltă mână pe Modi.

„Două mari națiuni, doi mari prieteni și două mari puteri. Noroc”, i-a spus Biden lui Modi într-un toast la un dineu de stat. Modi a răspuns: ”Vorbiți încet, dar când vine vorba de acțiune, sunteți foarte puternic”.

Deși cele două țări nu sunt aliate prin tratate, iar India și-a apreciat mult timp independența, Washingtonul dorește ca Delhi să fie o contrapondere strategică față de China. Deși niciunul dintre cei doi lideri nu a criticat direct Beijingul în declarații oficiale, aceștia au făcut aluzie la guvernul condus de Xi Jinping, relatează Reuters.

”Norii negri ai coerciției și confruntării își aruncă umbra în Indo-Pacific”, a declarat Modi în fața Congresului. ”Stabilitatea regiunii a devenit una dintre preocupările centrale ale parteneriatului nostru”.

După ce Biden și Modi au discutat în privat timp de mai bine de două ore, o declarație comună a inclus un avertisment privind creșterea tensiunilor și acțiunile destabilizatoare din Marea Chinei de Est și de Sud și a subliniat importanța dreptului internațional și a libertății de navigație.

”Provocările și oportunitățile cu care se confruntă lumea în acest secol necesită ca India și Statele Unite să lucreze și să conducă împreună, și asta facem”, a declarat Biden, în timp ce l-a întâmpinat pe Modi la Casa Albă.

La dineul de stat, care a avut loc într-un cort mare, ridicat pe peluza de sud a Casei Albe, pe lista invitaților s-au aflat mai mulți directori din Silicon Valley, printre care Tim Cook de la Apple, Anne Wojcicki, CEO-ul 23andMe, Sundar Pichai, CEO-ul Google, Sam Altman, CEO-ul OpenAI, printre alții.

Prin cina cu accente ușor indiene, soții Bidens au urmat o tradiție a Casei Albe de a servi oaspeților din străinătate mâncare cu ușoare „ecouri de acasă, cu o puternică tentă americană”.

Modi încearcă să ridice statutul pe care India, cea mai populată țară din lume cu 1,4 miliarde de locuitori și a cincea economie ca mărime, îl are pe scena mondială ca o putere de producție și diplomatică, în timp ce navighează în legături tensionate cu China.

Washingtonul s-a simțit frustrat de legăturile strânse ale Indiei cu Rusia, în timp ce Moscova duce un război în Ucraina. Modi a evitat menționarea directă a Rusiei, dar le-a spus legislatorilor americani că acest conflict ”provoacă o mare durere în regiune”.

Vizita lui Modi nu a fost lipsită de controverse. Discursul ținut în Congres a fost boicotat de unii legislatori liberali, care au invocat tratamentul aplicat de guvernul Modi minorității musulmane din India.

”Îi încurajez pe colegii mei care susțin pluralismul, toleranța și libertatea presei să mi se alăture în a face același lucru”, a scris miercuri pe Twitter reprezentanta Alexandria Ocasio-Cortez.

Accident grav la Ceadîr-Lunga. Poliția a publicat imagini video cu impact emoțional puternic

Un accident grav cu implicarea unui motociclist a avut loc astăzi in orașul Ceadîr-Lunga.

Polițiștii ajunși la fața locului au stabilit preliminar că, un bărbat de 52 de ani, având și o pasageră, deplasându-se cu viteză excesivă s-a tamponat într-un pilon.

În urma impactului, șoferul și pasagera au primit diverse leziuni corporale. Barbatul a fost transportat la spital, unde ulterior a decedat.

Acesta nu deținea permis de conducere și nu era echipat corespunzător cu cască și echipament de protecție.

Pasagera a declarat că împreună au consumat băuturi alcoolice, ulterior pornind la drum.

Pe caz a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele producerii accidentului.

USM va implementa proiecte în valoare de peste trei milioane de lei
Articolul anterior
Emilian Crețu, cu plete lungi, acum zece ani! Vezi ce amintire din copilărie a postat actorul de ziua surorii sale
Articolul următor