Granturi până la 20.000 de euro pentru întreprinderile agroalimentare din țară

20 de întreprinderi mici și mijlocii vor primi finanțare pentru achiziționare, instalare și punere în funcțiune a echipamentelor care vor asigura transformarea materiilor prime și semiprocesate în produse finite. Proiectul „EU4 Moldova Rezilientă – Stat sigur, comunități puternice” oferă granturi de până la 20.000 EUR pentru dezvoltarea infrastructurii de procesare agricolă, scrie agromedia.md.

Proiectul susține întreprinderile din zonele rurale și vizează stimularea economiei locale prin crearea locurilor de muncă și îmbunătățirea rezilienței comunităților locale. Prin intermediul prezentului apel sunt lansate oportunități de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova în scopul dezvoltării infrastructurii de procesare a producției agricole. În cadrul apelului se vor finanța activități de achiziționare, instalare și punere în funcțiune a echipamentelor care vor asigura transformarea materiilor prime și semiprocesate în produse finite. Se anticipează acordarea a 20 granturi în valoarea maximă de 20 

000,00 EUR fiecare, bugetul total al apelului fiind de 400.000,00 EUR. Sprijinind dezvoltarea lanțurilor valorice, proiectul își propune să contribuie la eforturile Guvernului pentru catalizarea creșterii economice durabile a întreprinderilor și comunităților rurale, creării locurilor de muncă, îmbunătățirea rezilienței și stimularea transformării pozitive în Moldova rurală.

Apelul este deschis pentru:
Întreprinderile agricole mici şi mijlocii clasificate în conformitate cu Articolul 4. a Legii Nr. 179 din 21-07-2016 care sunt înregistrate și activează în zonele rurale;
Întreprinderile care activează în conformitate cu Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM-2):

  • 10.1 Producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne;
  • 10.2 Prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor;
  • 10.3 Prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor;
  • 10.4 Fabricarea uleiurilor și a grăsimilor vegetale și animale;
  • 10.5 Fabricarea produselor lactate;
  • 10.6 Fabricarea produselor de morărit, a amidonului şi produselor din amidon
  • 10.7 Fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase;
  • 10.8 Fabricarea altor produse alimentare;

Întreprinderile care au minim 2 (doi) ani de activitate;
Întreprinderile care dispun de minim 50% de capital din costul total al proiectului.

Termenul limită de depunere a dosarului este 19 noiembrie 2024, inclusiv.
 
Mai multe informații privind apelul, criteriile de eligibilitate, procedura de depunere a aplicațiilor, precum și cea de evaluare ale acestora pot fi găsite în Regulile de participare ale apelului de propuneri și anexele acestuia.
 
Sesiunea de informare va avea loc online, pe 30 octombrie, la ora 11:00. Pentru a participa vă rugăm să vă înregistrați, completând următorul formular.

Un exemplu de la Stockholm! Un tânăr a venit special cu avionul din Polonia, doar pentru a-și exercita dreptul de vot

Roman Chișmar – astăzi a fost unul dintre primii moldoveni care au votat la Stockholm, venind special cu avionul din Gdansk, Polonia, doar pentru a-și exercita dreptul de vot, informează unica.md cu referire la Ministerul Afacerilor Externe.

”Prin acest gest, Roman dorește să arate cât de important este ca fiecare dintre noi să-și facă auzită vocea.

Participarea la vot înseamnă mai mult decât un drept – este o responsabilitate!

“Îi îndemn pe toți moldovenii, mai ales pe cei care trăiesc în orașul Stockholm, să fie activi și să voteze! Votul fiecăruia contează și ne ajută să construim un viitor mai bun” a declarat Roman.”, se arată în mesajul instituției.

Vezi video AICI!

ULTIMA ORĂ: Turul II al prezidențialelor poate fi declarat valabil

Turul II al alegerilor prezidențiale poate fi declarat valabil. Până aproape de ora 11.30, la urne s-au prezentat circa 560 de mii de alegători, ceea ce reprezintă 20% din numărul celor înscriși în listele electorale, transmite IPN.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, în listele electorale de bază sunt incluși peste 2,7 milioane de alegători. Codul Electoral prevede că, în al doilea tur, scrutinul e declarat valabil dacă la el participă cel puțin o cincime (1/5) din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

Alegătorii pot veni să-și exercite dreptul la vot până la ora 21.00. Totuși, biroul electoral poate decide prelungirea termenului votării cu cel mult două ore, pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secția de votare să-și realizeze drepturile.

Pe 20 octombrie, pragul de validare a alegerilor prezidențiale, care pentru turul I este 33,3%, a fost atins puțin după ora 14.30. În total, la scrutinul de acum două săptămâni au participat 1 562 238 de alegători, ceea ce reprezintă 51,67% din alegătorii incluși pe listele electorale.

Participare exemplară la vot în diaspora: 95 000 de votanți în străinătate, până la 12.30. România și Italia sunt primele

Aproape 95 de mii de moldoveni au votat în străinătate până la ora 12.30, în cadrul turul II al alegerilor prezidențiale, informează unica.md.

”Participare exemplară la vot în diaspora! Cele mai solicitate secții se atestă la această oră în România, Italia, Austria, Estonia, Belgia, Franța, Germania etc.

Mulțumim tuturor! Împreună, demonstrăm că vocea moldovenilor de pretutindeni contează!”, se arată într-un mesal al Ministerului de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în comparație cu turul I, numărul celor prezenți la urne în diaspora este în creștere semnificativă la orele amiezii.

În străinătate, cetățenii cu drept de vot sunt așteptați astăzi la cele 228 de secții de votare, care s-au deschis sau urmează a fi deschise pe parcursul zilei, în funcție de ora locală a statului.

Doliu în familia marelui poet Grigore Vieru
Articolul anterior
Organizația criminală ȘOR a pus la bătaie în numai douǎ luni peste 39 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor
Articolul următor