Nouă persoane din Ucraina și șase din Republica Moldova au beneficiat de granturi pentru a-și dezvolta propria afacere în municipiul Bălți. Pentru a obține grantul mult dorit, viitorii antreprenori mai întâi au participat la un curs de antreprenoriat.
Foto: Tvn.md
Stela Botezatu este profesoară de matematică și cât e în concediu de maternitate a mai decis să însușească o profesie. Femeia a obținut un grant de 18.000 de lei, transmite tvn.md.
Stela Botezatu, beneficiară de grant: „Sunt de bază profesoară de matematică și în concediu de maternitate am hotărât să mai îmbrățișez o profesie sunt machieuză și coafor. Oferirea serviciilor la domiciliul clientului. În grantul care mi-a fost oferit este inclus scaunul pliabil, masa, adică cu ce mă duc la client ca să-mi fie mai comod să lucrez.”
Pentru a obține grantul, beneficiarii au trebuit să realizeze un plan de faceri.
Marina Cerempei, beneficiară de grant: „Eu am venit din Ucraina acum doi ani. În decembrie anul trecut eu am deschis un salon mic de frumusețe, „Spațiul Frumuseții”, și pentru dezvoltarea acestui mic business, salonului nostru, noi am primit susținere. 38.000 de lei, e unul dintre cele mai mari granturi printre beneficiari și mă mândresc cu asta.”
Ion Tripaduș, beneficiar de grant: „Vreau să deschid un punct de servire a cafelelor și a produselor unde consumatorul poate să vie să servească o cafea și produse de patiserie. Pe viitor planific să mă extind și să ofer și produse de fast food.”
Programul ESC Project are scopul de a dezvolta mediul de afaceri local și a angaja în câmpul muncii persoanele refugiate și vulnerabile.
Svetlana Melnic, manager de proiect AFAD: „În cadrul organizației implementăm de peste un an de zile proiectul destinat refugiaților ucraineni și nu doar, finanțat de către AFD și FDF în colaborare cu Solidarités International, ESC Project, în cadrul căruia am reușit să implementăm mai multe activități pentru ași lansa propria activitate în scopul de a se încadra în societatea locală. ”
Ana Palii, manager de program la Solidarités International: „Noi am oferit posibilitatea de a organiza acest eveniment, de a oferi acele certificate financiare pentru a crea o stabilitate financiară persoanelor refugiate ucrainene, dar și locuitorilor Republicii Moldova social vulnerabili. Propria afacere pentru orice persoană este cu siguranță o stabilitate.”
Tamara Morar, Șefa Direcției Relații cu Publicul, primăria Bălți: „Acest proiect este foarte important pentru cetățenii municipiului, inclusiv și pentru persoanele refugiate din Ucraina, care au avut posibilitate să depună și să deschidă propria afacere. Administrația Publică salută acest tip de proiecte, salută acest tip de inițiative și urează succes tuturor celor care au câștigat.”
Proiectul ESC Center este implementat de către Asociația pentru Formare Antreprenorială și Dezvoltare din Bălți în cadrul programului „Consolidarea coeziunii sociale și a rezilienței Republicii Moldova la criza refugiaților ucraineni” finanțat de către AFD (Agence francais de development) si FDF (Fondacion Francais de Develpment) prin intermediul Solidarite International.