Grâul, mai scump cu peste 40% faţă de acum un an

Prețul grâului, mai mare cu peste 40% decât în urmă cu un an.

Prețul grâului continuă să crească la nivel european și mondial. Săptămâna trecută, ultima zi de tranzacții încheiate a adus pe Bursa de la Paris o nouă creștere, până la un nivel de 254,50 de euro pentru grâul MATIF cu livrare în luna septembrie. Vinerea trecută, grâul din contractul cu livrare în septembrie a crescut cu 3,6% la MATIF până la 254,5 euro pe tonă, scrie agroexpert.md.

Raportat la anul trecut, grâul este mai scump cu 40,8%, numai în ultima săptămână fiind înregistrate aprecieri de preț de 10,9%, relatează agrointel.ro.

Prețul grâului poate ajunge la 300 de euro pentru o tonă

Prețul grâului la Bursa din Paris se află la cele mai înalte niveluri începând cu 30 aprilie anul acesta (maximul istoric atins a fost de 257,75 euro/tonă), analiștii vorbind chiar de un prag de 300 de euro pe tonă ce ar putea fi atins dacă aprecierea grânelor continuă în același ritm.

Un mare aport îl are și cel mai recent raport Agenției SUA pentru agricultură (USDA), care a redus semnificativ estimările privind recolta de grâu din Rusia și Canada, doi mari exportatori mondiali.

Pe Bursa de la Chicago, prețul grâului CBoT în contractul cu livrare în septembrie a crescut vineri cu 1,2%, ajungând la 280,04 dolari/tonă. În ceea ce privește raportul de la un an la altul, cotațiile au crescut cu 53,4%. În ultima săptămână, grâul de pe bursa americană s-a scumpit cu 6,0%.

Prețul mai mare la grâu ar putea fi benefic pentru agricultorii din Moldova, care anul trecut au suportat pierderi enorme ca urmare a recoltei proaste din cauza secetei.

Recolta bogată

Pentru anul agricol 2021-2022 au fost semănate circa 318.000 hectare de grâu, ceia ce constituie cu 4% mai mult decât în anul trecut și 64.000 hectare de orz, cu 18% mai mult decât în anul 2020.

Datele Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) arată că recolta de cereale este mai bogată decât în anul trecut, chiar dacă campania de recoltare a început mai târziu din cauza ploilor.

Şi estimările Serviciului Hidrometeorologic de Stat arată că, în acest an, recolta medie la majoritatea culturilor ar putea fi peste media anuală. Astfel, se prognozează că roada medie pe țară în anul 2021 va constitui 3,3-3,6 tone de grâu la hectar, în timp ce roada medie în ultimii 10 ani a constituit 2,9 tone.

În consecință, au fost deja reluate exporturile de cereale din țară.

Amintim că, anul trecut, din cauza secetei s-a strâns una dintre cele mai mici recolte de grâne din ultimii 20 de ani, ceea ce a dus la apariția unor temeri privind o eventuală criză alimentară. Totodată, autoritățile au impus o serie de restricții la exportul de grâne.

Doi pasageri de la cursa „Chişinău-Istanbul” au încercat să treacă cu valută nedeclarată

În bagajele de mână ale doi cetățeni străini, polițiștii de frontieră de comun cu funcționarii vamali au depistat valută, în numerar de mii de euro și dolari, care nu a fost declarată. Cazurile au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, la curse cu destinație spre Istanbul, Turcia.

În ambele situații s-a acționat în cadrul controlului de specialitate, efectuat în coordonare între cele două autorități.

Prima persoană documentată este cetățean chinez de 35 de ani, în bagajul căruia s-au depistat 10900 EUR și 5500 USD. În bagajul cetățenului Ucrainei de 41 de ani, echipa mixtă a descoperit 50000 USD, pe care pasagerul a evitat să le declare.

În continuare investigațiile se desfășoară în vederea elucidării circumstanțelor și luării măsurilor legale ce se impun. 

Percheziții într-un dosar de contrabandă cu obiecte din metale prețioase, în valoare de peste 1,5 milioane lei

În postul vamal Leușeni, funcționarii vamali în comun cu polițiștii de frontieră au deconspirat intenția unui conațional de a introduce ilegal în țară un lot de articole, presupus din metal prețios.

Astfel, urmare a controlului vamal, în geanta de mână au fost depistate bunurile nedeclarate: 103 monede, un lingou și două medalii.  

Cazul a avut loc astăzi, 5 decembrie 2023, în timpul verificării bagajelor pasagerilor de la ruta „Franța-Moldova”. Documentat este un conațional în vârstă de 36 de ani.

În cadrul audierilor, persoana a declarat că monedele au fost procurate contra sumei de 300 EUR, iar lingoul presupus a fi din aur – 800 EUR.

În continuare, bunurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar investigațiile pe caz continuă.

Fostul președinte Igor Dodon, alături de mezinul său pe muntele Athos: ”Ne vom ruga pentru țară”

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a plecat într-un pelerinaj de câteva zile pe muntele Athos.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Igor Dodon a scris că a ajuns pe muntele Athos alături de fiul său mai mic, menționând că vor urma câteva zile de liniște și discuții cu călugării, transmite Știri.md.

„Am ajuns la muntele Athos, împreună cu feciorul cel mic. Vor urma câteva zile de liniște, discuții cu călugării și reflecții. Ne vom ruga pentru Moldova. Să fie pace și normalitate în țară”, a scris Igor Dodon.

De menționat că, în ultimii ani, fostul șef de stat a mers în mai multe pelerinaje pe muntele Athos, iar de fiecare dată, Igor Dodon a declarat că în timpul pelerinajului s-a rugat pentru poporul R. Moldova.

Meciul dintre Moldova şi Austria, amânat din cauza jocului unui copil
Articolul anterior
Mai multe centre medicale, anchetate pentru eliberarea certificatelor de vaccinare și a testelor false
Articolul următor