Grecia, lovită de cel mai puternic episod de iarnă din ultimii ani

Iarna aspră cu care Europa se luptă de o săptămână a ajuns și în Grecia. A nins și temperaturile au coborât până la minus 15 grade Celsius.

Zăpadă abundentă a fost înregistrată și în Turcia, la Istanbul, în timp ce Moscova – mult mai obișnuită cu iarna –  încearcă să-și revină după o „ninsoare apocaliptică”, așa cum au numit-o meteorologii, scrie digi24.ro

Grecia a fost lovită de „Medeea”, cea mai puternică furtună de zăpadă din ultimii 12 ani. Ninsori abundente și rafale de până la 100 de kilometri pe oră s-au înregistrat din nordul până în sudul țării.

„Nu am mai văzut așa ceva de 10-12 ani. E multă zăpadă. Aici a ajuns la aproape 50 de centimetri și în zonele de mai sus, la aproape un metru”, spune un bărbat.

Autostrada dintre Atena şi Salonic a fost închisă circulaţiei în două zone situate la nord de capitală, din cauza gheţii. Zeci de accidente rutiere s-au produs din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

În nordul Greciei, temperaturile au scăzut la minus 15 grade Celsius, iar majoritatea curselor cu feribotul au fost anulate din cauza vântului puternic.

În urmă cu o lună, în prima decadă a lunii ianuarie, un val de căldură cu maxime de 28 de grade Celsius i-a făcut pe greci să treacă peste restricţii şi să iasă în număr mare la plajă sau în parcuri. În același timp, Spania se confrunta cu ninsori istorice.

Ninsori abundente și la Istanbul

Și Istanbulul se confruntă cu ninsori abundente. Stratul de zăpadă atinge în unele zone 50 de centimetri, iar intemperiile vor continua și zilele următoare simultan cu o scădere severă a temperaturilor.

Circulația feriboturilor a fost întreruptă la Istanbul, cursele aeriene au întârzieri, iar pe şosele s-au produs numeroase accidente.

Moscova își revine după „ninsoarea apocaliptică”

În acest timp, Moscova încearcă să-și revină după „ninsoarea apocaliptică”, așa cum au denumit-o meteorologii. Furtuna a paralizat traficul şi a provocat întârzierea a zeci de zboruri. Sute de mașini au rămas blocate pe șosele, în timp ce în unele zone din regiunea Moscovei, stratul de zăpadă a depășit 70 de centimetri.

„Serviciile de deszăpezire nu fac față. A trebuit să-mi dezgrop mașina din zăpadă”, spune un locuitor al capitalei ruse.

„Este o ninsoare istorică. Drumurile principale au fost curățate, dar aici este un haos total”, adaugă un altul.

Aurel și Daniela Chirtoacă: Gătim cu plăcere de când avem acest robot în bucătărie
Articolul anterior
Proteste în Serbia după numărul mare de decese în rândul cadrelor medicale. Oamenii cer măsuri adecvate de protecție
Articolul următor
Alte articole interesante