Grecia, paralizată de o grevă generală din cauza creșterii prețurilor: ”Scumpirea vieţii este insuportabilă”

Transporturi puternic perturbate, fără emisie de ştiri radio-tv: Grecia funcţiona la ralanti miercuri, din cauza unei greve generale la apelul sindicatelor din sectorul privat şi public împotriva creşterii preţurilor, cu manifestaţii aşteptate să aibă loc inclusiv la Atena, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

Capitala greacă, unde circulaţia auto este de obicei una intensă, părea aproape un oraş mort miercuri dimineaţa, transporturile în comun – autobuzele, metroul, tramvaiul, trenul interurban, precum şi taxiurile – încetând să funcţioneze.

Nicio legătură maritimă nu este asigurată între continent şi insulele din Marea Egee (est) şi Ionică (vest), din cauza participării sindicatului marinarilor (PNO) la grevă, a doua de la începutul acestui an împotriva scăderii puterii de cumpărare.

„Scumpirea vieţii este insuportabilă”, „cerem creşterea salariilor şi o protecţie socială pentru toată lumea”, se putea citi pe marele afiş al Confederaţiei salariaţilor din sistemul privat GSEE, cea mai mare din Grecia.

GSEE a îndemnat la o manifestaţie care să înceapă la orele locale 11:00 în centrul Atenei şi în alte oraşe ale ţării.

La rândul său, sindicatul funcţionarilor (Adedy) susţine într-un comunicat că „ajutoarele orizontale (ale guvernului) nu sunt o soluţie pentru salariaţi şi societate după explozia preţului la energie şi la produsele de bază”. „Salariaţii sunt cei care plătesc preţul scumpirii vieţii”, a criticat Adedy, îndemnând de asemenea la manifestaţii în întreaga ţară.

Guvernul grec a anunţat că va debloca 5,5 miliarde de euro, cu un ajutor excepţional de 250 de euro acordat persoanelor cu cele mai mici venituri care nu-şi pot plăti în special facturile la curent electric, cu ajutoare acordate studenţilor pentru cazare şi o subvenţie de urgenţă pentru agricultori.

Însă sindicatele estimează că aceste ajutoare se înscriu în campania „preelectorală” a partidului conservator aflat la putere, cu opt luni înainte de alegerile generale, şi evocă „situaţia dificilă” a gospodăriilor din Grecia.

Inflaţia a depăşit pragul de 10% în ultimele şase luni în Grecia şi a atins chiar 12% în septembrie. În ceea ce priveşte preţul la gaz, acesta s-a majorat de peste patru ori (+332%).

Belgia este, de asemenea, afectată de o grevă naţională miercuri, din cauza scăderii puterii de cumpărare, în timp ce în Franţa, la Paris se aşteaptă o zi neagră joi.

Un bărbat s-a trezit într-un sac de cadavre după ce medicii l-au declarat mort

Un bărbat în vârstă de 62 de ani, din Brazilia, s-a trezit într-un sac de cadavre la morgă, după ce medicii l-au declarat mort.

morga

Sora sa povestește filmul de groază prin care a trecut fratele său, care într-un final chiar a murit, la începutul lunii, conform Globo.

Femeia a declarat că fratele său, Jose Ribeiro, s-a trezit după ce a fost ținut cinci ore într-o cameră frigorifică de la morgă. El fusese declarat mort pe 29 noiembrie la Spitalul de Stat din Goiano Central-Nord (HCN), din Uruacu. Pe certificatul de deces scria că bărbatul murise de cancer la limbă.

Apoi el a fost trimis la o casă de pompe funebre din Rialma, unde a stat cinci ore într-un sac pentru cadavre. Când sacul a fost deschis pentru ca trupul să fie pregătit pentru a fi predat familiei, un angajat a descoperit că bărbatul avea ochii deschiși și respira destul de greu.

„Angajatul pompei de pompe funebre m-a sunat cerându-mi să merg acolo, pentru că fratele meu trăiește”, a spus sora lui Jose Ribeiro.

El a fost transferat de urgență la un spital, unde a murit după două zile din cauza hipotermiei suferite în timpul petrecut în camera frigorifică.

sursa

Tragedie la Florești! O familie întreagă a murit în urma unui incendiu izbucnit în locuința lor. Un copil de 3 ani, printre victime

O familie a decedat în urma unui incendiu produs pe 04 decembrie 2022 în localitatea Prodăneștii Vechi, raionul Florești. Potrivit primelor informații apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 07:35.

La fața locului au fost îndreptate trei echipaje de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că o casă de locuit bătrânească cu suprafața de 35 m2 a fost cuprinsă de flăcări.

Angajații IGSU au reușit să lichideze focul către ora 08:48. În urma incendiului în interiorul locuinței au fost depistate cadavrele parțial carbonizate a unui bărbat în vârstă de 56 de ani, a unei femei în vârstă de 38 de ani, dar și a unui băiat în vârstă de 3 ani.

După efectuarea primelor investigații, o versiune prealabilă înaintată de specialiști este încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la exploatarea sobelor de încălzit pe combustibil solid, lemne și cărbune. Circumstanțele și cauza finală a producerii incendiului urmează a fi stabilită de Laboratorul experimental antiincendiar, care cercetează cazul la fața locului.

Potrivit datelor statistice de la începutul anului 2022 în Republica Moldova au fost înregistrate 1673 incendii, în care au decedat 116 persoane, inclusiv 2 copii. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat cetățenii despre regulile de apărare împotriva incendiilor, la utilizarea sobelor și surselor de încălzire. Pompierii și salvatorii îndeamnă cetățenii să verifice sobele înainte de exploatarea acestora, să nu obtureze canalele de ventilare, să aerisească bine încăperile locuinței și să stingă focul din sobe pe parcursul nopții.

Regimul iranian ar fi „otrăvit deliberat” peste 1.200 de studenți în ajunul unui mare protest. Toxiinfecții în mai multe mari universități din țară

Un grup de 1.200 de studenți universitari din Iran au fost afectați de o toxiinfecție alimentară în ajunul unei mari demonstrații anti-regim care urmează să aibă loc în întreagă țară, relatează Daily Telegraph, citat de Arab News.

Studenții de la universitățile Kharazmi și Arak, precum și de la alte patru instituții, au aruncat pe străzile din jur mâncarea care le fusese furnizată, în semn de protest, iar sindicatul național al studenților din țară a acuzat autoritățile că otrăvesc în mod deliberat oamenii.

Oficialii au pus focarul pe seama unor bacterii transmise prin apă.

Cu toate acestea, clinicile din mai multe universități afectate au fost, de asemenea, închise sau au rămas fără provizii pentru tratarea deshidratării și a altor simptome asociate intoxicației alimentare, într-un semn că epidemia ar putea fi o strategie deliberată pentru a zădărnici mișcarea națională de protest.

Această a avut loc în timp ce miercuri urmează să înceapă o greva de trei zile la nivel național, intensificând presiunea publică împotriva regimului.

Între timp, autoritățile iraniene au negat informațiile potrivit cărora regimul ar urmă să desființeze Poliția Moralității.

„Niciun oficial din Republica Islamică Iran nu a confirmat închiderea poliției moralității”, a anunțat televiziunea de stat.

În timp ce tot mai multe personalități publice iraniene își arată sprijinul pentru mișcarea de protest, autoritățile au închis luni două afaceri aparțînând fostului star al echipei naționale de fotbal, Ali Daei.

Fostul atacant, care a marcat 109 goluri la nivel internațional, a declarat săptămâna trecută că s-a confruntat cu amenințări după ce și-a manifestat public sprijinul pentru mișcarea anti-regim.

Un magazin de bijuterii, precum și un restaurant aparțînând lui Daei au fost închise.

„Că urmare a cooperării cu grupuri antirevolutionare în spațiul cibernetic pentru a perturbă pacea și afacerile de pe piață, a fost emis un ordin judiciar pentru a sigila galeria de bijuterii Noor”, a anunțat agenția de presă a regimului iranian.

sursa

Doi influenceri africani, condamnați la biciuire după ce au ironizat un demnitar pe TikTok
Articolul anterior
Baschetbalista Brittney Griner a fost condamnată la 9 ani de închisoare în Rusia și mutată într-o colonie din afara Moscovei
Articolul următor