Greta Thunberg, la Davos: ,,Petrolul și gazele trebuie lăsate în pământ”

Greta Thunberg şi alţi circa 30 de activişti au înfruntat vineri temperaturi negative într-o acţiune de protest pentru justiţie climatică desfăşurată în ultima zi a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, informează Reuters, conform Agerpres.

Greta Thunberg rages at world leaders at UN climate summit - Vox
Greta Thunberg's message to world leaders at #DavosAgenda | World Economic  Forum

Protestatarii au scandat ”Ce vrem noi? Justiţie climatică. Când o dorim? Acum”, precum şi ”Combustibilii fosili trebuie să dispară”, în timp ce Thunberg ţinea o pancartă pe care era scris mesajul ”Lăsaţi-l în pământ!”

Thunberg, care a fost reţinută de poliţie în Germania la începutul săptămânii în timpul unei acţiuni de protest împotriva extinderii unei mine de cărbune, a ajuns la Davos unde a participat joi la o discuţie la care a fost invitat şi directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE).

În timp ce directorul AIE, Fatih Birol, a cărui agenţie face recomandări de politici în domeniul energetic, a insistat că tranziţie spre net zero trebuie să includă un mix de responsabili, Thunberg şi-a menţinut poziţia fermă împotriva tuturor noilor dezvoltări din domeniul petrolului, gazelor şi cărbunelui.

În timpul demonstraţiei care a avut loc vineri la Davos, Thunberg şi ceilalţi activişti au purtat o pancartă cu ”un ordin de încetare a activităţii” adresat directorilor companiilor de petrol şi gaze.

Industria de petrol şi gaze, care a fost acuzată de activişti de deturnarea dezbaterilor care au avut loc în staţiunea de schi elveţiană referitoare la schimbările climatice, a argumentat că şi ea trebuie să facă parte din tranziţia energetică întrucât combustibilii fosili vor continua să joace un rol major în mixul energetic pe măsură ce omenirea face trecerea spre o economie cu mai puţine emisii de dioxid de carbon.

În 2019, Thunberg, care avea 16 ani pe atunci, a luat parte la reuniunea principală din cadrul WEF, când le-a transmis liderilor mondiali avertismentul devenit celebru: ”Casa noastră arde!”. Tânăra activistă a revenit la Davos în anul următor.

sursa

Moldova va beneficia de un împrumut de 25 milioane de euro din partea BERD pentru gestionarea deșeurilor solide

Republica Moldova va beneficia de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 25 milioane de euro pentru realizarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”. Parlamentul a votat, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvern și BERD.

Un mediu sănătos începe de acasă. Precolectează selectiv deșeurile, ai  grijă de planetă!

Beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027.

Ursula von der Leyen anunță că va fi înființat la Haga un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina, relatează The Guardian, scrie G4Media.ro.

Von der Leyen Says Ukraine's EU Bid Advancing During Kyiv Visit - Bloomberg

Von der Leyen se află la Kiev, unde, împreună cu alți oficiali UE, se află în vizită pentru a-și arăta sprijinul și a promite ajutor militar, financiar și politic pentru Ucraina înainte de aniversarea unui an de la începerea războiului.

„Ea va coordona colectarea de probe, va fi integrată în echipa comună de anchetă, care este sprijinită de agenția noastră Eurojust”, a afirmat ea.

Cel mai lung tunel feroviar și rutier subacvatic din lume va lega Germania și Danemarca: Proiectul, gata până în 2029

Danemarca și Germania vor fi legate în curând printr-un tunel subacvatic lung de 18 kilometri. Tunelul Fehmarnbelt va fi cel mai lung tunel feroviar și rutier combinat din lume când va fi finalizat în 2029, scrie Euronews.ro.

Acest proiect de 10 miliarde de euro – care traversează o porțiune a Mării Baltice cunoscută sub numele de „Centura Fehmarn” – va conecta Rødbyhavn din insula daneză Lolland și Puttgarden din nordul Germaniei.

Tunelul va reduce timpul de călătorie din Germania către Danemarca

Tunelul, denumit oficial Fehmarnbelt Fixed Link, va avea două autostrăzi cu două benzi și două șine electrificate.

Călătoria prin ea va dura șapte minute cu trenul și 10 minute cu mașina, evitând o ocolire de 160 de kilometri pe continentul danez. Timpul de călătorie cu trenul de la Hamburg în Germania la Copenhaga în Demarca va fi redus de la aproximativ cinci ore la mai puțin de trei.

O legătură rutieră va înlocui un serviciu de feribot incredibil de aglomerat care transportă milioane de pasageri pe an, reducând timpul de călătorie cu aproape o oră.

Danemarca intenționează, de asemenea, să construiască linii electrice de mare viteză către și din tunel. Și serviciile de tren vor continua pe lângă granița daneză către Suedia, Norvegia și Finlanda.

Cum va fi construit tunelul Fehmarnbelt?

Ideea de a lega Germania de Danemarca printr-un tunel nu este nouă. După 10 ani de planificare, construcția a început în 2020 pe partea daneză și apoi în 2021 pe partea germană.

Tunelul va costa în total 10 miliarde de euro, Uniunea Europeană contribuind cu 1,1 miliarde de euro la proiect.

Acesta va fi asamblat la 40 de metri sub Marea Baltică folosind 89 de secțiuni masive de beton. Acestea vor fi pre-construite pe uscat și apoi coborâte în apă cu ajutorul unei macarale. Femern A/S, compania daneză de stat responsabilă de proiect, speră că va fi gata să cufunde prima dintre aceste secțiuni până în 2024.

Odată ce acestea sunt la locul lor, secțiunile de beton vor fi montate împreună și vor fi instalate alte elemente precum șinele de cale ferată, ventilația și camerele de luat vederi.

Unele grupuri de mediu au pus sub semnul întrebării impactul tunelului asupra vieții sălbatice din Centura Fehmarn – o zonă protejată a UE.

Zeci de copii riscă să-și piardă viața după ce au mâncat dulciuri promovate pe Tik ToK
Articolul anterior
România va ajuta Republica Moldova să-și racordeze legislația la cea a Uniunii Europene
Articolul următor